Szegedi Arcok

Emléktáblát kapott Kovács László nőgyógyász professzor Szegeden, idén lenne 90 éves a néhai tanszékvezető

Emléktáblát avattak az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán az intézmény egykori igazgatója, Prof. Dr. Kovács László tiszteletére. A néhai tanszékvezető egyetemi tanár 2024. március 13-án lenne 90 éves. Kollégái elevenítették fel munkásságának legfontosabb állomásait, kiemelték szakmai teljesítményét és emberségét.

Családtagok, régi barátok és munkatársak is eljöttek arra a tudományos ülésre, amelyen megemlékeztek az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika volt igazgatójáról, Kovács Lászlóról. A március 8-i Consilium Trimestre előadás első szekciójában felidézték Kovács professzor alakját és példamutató szakmai tevékenységét. Az időzítés nem volt véletlen, hiszen idén március 13-án lenne 90 éves a néhai tanszékvezető – tudtuk meg az egyetemtől.

A LEHETŐ LEGMAGASABB SZINT SZEGEDEN

Prof. Dr. Széll Márta, az SZTE stratégiai rektorhelyettese nyitotta meg a rendezvényt. Elmondta, a teremben számos olyan munkatárs ül, akik évtizedeken keresztül együtt dolgoztak Kovács professzor úrral és beható ismereteik vannak klinikaigazgatói és tudományos pályájának eredményeiről. “A mi generációnk, a jelenleg 50-60 évesek generációja, akik a rendszerváltás idején voltunk pályakezdők, nagy hálával tartozunk annak a generációnak, amelynek tagjaként Kovács professzor úr is végezte betegellátó, klinikaigazgató és tudományos munkáját. Ők voltak azok, akik a 70-es, 80-as évek alatt mindent megtettek azért, hogy a betegek ellátása, az orvosképzés és az orvosbiológiai kutatások a lehető legmagasabb szinten folyjanak Szegeden” – méltatta Kovács Lászlót és pályatársait a rektorhelyettes. Úgy véli, feladatunk és kötelességünk, hogy a tőlük kapott szakmai tudást és emberi értékeket a jövő generációjának közvetítsük.

NAGYON SOK DÍJAT, ELISMERÉST ÉRDEMELT KI

Prof. Dr. Kovács László (1934-2022.) életútját és munkásságát Prof. Dr. Németh Gábor tanszékvezető egyetemi tanár foglalta össze. Kovács László Zalaegerszegen érettségizett kitűnő eredménnyel, Pécsett végezte el az orvosi egyetemet, majd 1961-ben került az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikára. 1962-ben szakvizsgázott szülészet-nőgyógyászatból, ezután aneszteziológus szakvizsgát is szerzett. Klinikai orvos, egyetemi tanársegéd, adjunktus, docens volt, majd egyetemi tanár lett 1983-ban. 1990-től 1999-ig tanszékvezetőként és klinikaigazgatóként dolgozott. Mindhárom fiából orvos lett. Nagyon sok díjat, elismerést érdemelt ki, az orvosi kar dékánhelyetteseként és az Egyetemi Tanács tagjaként is kivette a részét a munkából. Dr. Németh Gábor több személyes emléket is felidézett, például azt, hogy Kovács László segítségével nyert el egy ösztöndíjat a Yale Egyetemen. Mind emberségből, mind szakmából sokat tanulhatott elődjétől, aki ezentúl mindennap eszébe fog jutni, amikor elmegy az emléktáblája előtt a klinika folyosóján.

Prof. Dr. Kovács László emléktábláját az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika professzori irodája mellett avatta fel Prof. Dr. Németh Gábor tanszékvezető egyetemi tanár, Prof. Dr. Várbíró Szabolcs, a klinika igazgatója és Prof. Dr. Széll Márta stratégiai rektorhelyettes. Az előadások második szekciójában aktuális nőgyógyászati kérdésekről hallhattak az érdeklődők Prof. Dr. Várbíró Szabolcstól és Dr. habil. Gáspár-Surányi Andreától.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb