Mindenmás

Napi pakk: szeles, de napos idő vár ránk, ma van a szegedi Nagyárvíz 145. évfordulója

Ma egy kicsit sütkérezhetünk a napsütésben Szegeden, ám a szelet nem ússzuk meg városunkban, csapadéktól szerencsére nem kell tartanunk. Jelentős ez a nap városunk történelmében, ugyanis ma pontosan 145 éve az 1879. évi szegedi nagy árvíznek. Szeged történelmében és a város lakosai számára ekkor új időszámítás kezdődött: víz előtt, és víz után. Meghoztuk a Napi pakkot a kávéd mellé minden hasznos infóval reggelre!

MAI NÉVNAPOSOK

Nagyon boldog névnapot kívánunk minden kedves Gergely, György és Miksa nevű Olvasónknak!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Pontosan 145 éve volt a szegedi Nagyárvíz. 1879. március 12-én, Gergely napján, hajnali 2-kor elöntötte Szegedet a Tisza, emberi drámák sokaságát és felbecsülhetetlen anyagi károkat okozva a város lakóinak: 60 ezer ember vált otthon nélkülivé, több, mint 150 szegedi a hullámsír áldozatává vált. „A katasztrófa megtörtént. Szeged víz alá került. A házak roskadoznak. Negyed háromkor megkondult a vészharang” – írta március 12-én hajnalban egy Tisza Kálmán miniszterelnöknek Pestre eresztett távirat. A város lakosai számára ekkor új időszámítás kezdődött: víz előtt, és víz után. Emlékezve a tragikus eseményekre ma éjjel, hajnali 2 órakor megszólaltak a szegedi Dóm harangjai, köztük a 8,5 tonnás Hősök Harangja is. Ez utóbbi évente egy alkalommal szólal meg: a nagy árvíz évfordulóján, március 12-én, 14 órakor. Bizonyos években a Hősök emléknapján is hallható, és a nagy szegedi árvíz 5-tel osztható évfordulóin, éjjel 2-kor is, ahogy idén is volt.

  • Ma van Nagy Szent Gergely ünnepe. A tudósok, tanárok, tanulók, iskolák, valamint a zene védőszentje.
  • 130 éve adták az első üveg Coca-Cola üdítőitalt.
  • 25 éve ezen a napon Magyarország csatlakozott a NATO-hoz.
  • 77 éve született Fenyő Miklós rock and roll énekes, zenekarvezető, billentyűs, a Hungária együttes alapítója.
  • 45 éve halt meg Szegeden Vaszy Viktor zeneszerző, karmester, aki 1945-től a Szegedi Nemzeti Színház karmestere, 1948-tól zeneigazgatója, 1957–1969 között a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója volt. A Szegedi Szabadtéri Játékok egyik megújítója és zenei irányítója volt.
Vaszy Viktor 1957-ben – fotó: Fortepan / Bauer Sándor

SZELES, DE NAPOS IDŐ ELÉ NÉZÜNK MA SZEGEDEN

Kedden már egy kicsit naposabb időjárásunk lesz Szegeden. Ha hihetünk az előrejelzéseknek, a reggeli ködös, párás idő után a napsütésé lesz a főszerep, majd délután már megjelenhetnek a felhők is az égen. Az északnyugatira forduló szél többfelé élénk, helyenként erős, néhol viharos lehet. Délután 8 és 16 fok közötti maximumok várhatók városunkban.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb