Szegedi Arcok

“Ha csak egy embernél sikerül változást elérni, már megérte” – exkluzív interjú Muráti Balázzsal, aki négy nap alatt elgyalogolt Szegedről Balatonlelléig

Négy nap, 301.000 lépés: Muráti Balázs megcsinálta! Mint a szegedi vendéglátós korábban elmondta számunkra, “nem kell más csak egy futócipő és az elhatározás”. Balázs bebizonyította, hogy tényleg nem kell ennél több, hiszen forgatókönyv szerint teljesítette a maga elé kitűzött kihívást, négy nap alatt -vasárnaptól szerdáig- megtette gyalog a Szeged-Balatonlelle távot, majd a célállomástól szombaton, egy nap alatt haza tekert Szegedre kerékpárjával. Most a jótékonysági gyalogtúra végeztével élményeit, tapasztalatait osztotta meg a nagy útról velünk, sőt, azt is megtudtuk, habár Balázs már itthon van Szegeden, a gyűjtés dübörög tovább az Országos Mentőszolgálat Alapítvány számára.

INSPIRÁLÓ PÉLDAKÉP ÉS EGY JÓ ÜGY: A GYALOGLÁSSAL EGYÜTT GYŰJTÉS INDULT AZ OMSZ ALAPÍTVÁNY RÉSZÉRE

Muráti Balázs nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint gyalog megtenni a Szeged-Balatonlelle távot. A körülbelül 248 kilométeres gyaloglás megtételében egyrészt saját kondíciójának javítása motiválta, másrészt szeretne inspiráló példaként elöljárni, hogy megmutassa, csak egy jó cél kell és az elhatározás, és bármit képesek vagyunk megvalósítani. Mint beszélgetésünkkor Muráti Balázs elárulta, a kihívással jó ügyet is szolgál: a gyaloglással együtt ugyanis elindult egy jótékonysági gyűjtés is az Országos Mentőszolgálat Alapítvány számára, akik részére két létfontosságú eszköz beszerzését célozták meg: egy úgynevezett Lucas-3 mellkaskompressziós készülék és lehetőség szerint egy új lélegeztető készülék megvásárlását.

SAJGÓ LÁBAK, KIHÍVÁSSAL TELI TEREPVISZONYOK ÉS EGY NEMES CÉL

A négy napos út megtételéhez elképesztő kitartás és motiváció volt szükséges, de szerencsére Balázst kemény fából faragták, s időnként harcolva az időjárási elemekkel, a domborzati és -terepviszonyokkal, vagy sajgó lábaival, menetelt tovább a cél felé. Mint mesélte, Balatonföldvárnál volt az a pont, ahol már a fáradtság és a lábaiban érzett fájdalom ellenére a szíve vitte tovább és az a rendkívüli elhatározás, hogy végigviszi azt, amit elkezdett.

KOLLEGÁI MÁR A CÉLVONALBAN VÁRTÁK

De nemcsak a nemes cél adott erőt Balázsnak ahhoz, hogy kitartson a végsőkig: kollegái ugyanis elé mentek autóval, hogy a Balatonlelle táblánál fogadják, s a célba érés boldog pillanatait együtt éljék át. Sőt, mint Balázs elárulta, már az utolsó kilométereken úgy gyalogolt, hogy munkatársai autóval követték és biztatták. Így végül a szegedi vendéglátós négy nap gyaloglást követően, március 7-én, csütörtökön, hajnali két órakor, 301.000 lépés megtételét követően, befutott a célba, s elérte a Balatonlellét jelző úti táblát.

A HAZAÚT SEM VOLT PISKÓTA

Az ünneplést követően Balázs hagyott egy kis időt magának a regenerálódásra, amit követően szombat reggel hét órakor pattant bringára, hogy hazatekerjen egészen Szegedig. Mint elmesélte, ez az út sem volt piskóta, hiszen Dunaföldvárig nem elég, hogy emelkedőkön, dimbes-dombos helyeken vezetett útja, de folyamatos ellenszélben hajtott, ami plusz energiákat vett ki belőle. Balázst azonban semmi sem tántoríthatta el céljától, így az esti órákban, a rá váró szurkolótáborának üdvrivalgása közepette befutott bringájával a Klauzál térre. A szegedi érkezés felemelő pillanatairól készült videót a képre kattintva éred el:

HA EGY EMBERNÉL SIKERÜL VÁLTOZÁST ELÉRNI, MÁR MEGÉRTE

Mint Balázs elmondta, a kihívás, melyet véghez vitt, már inspirálóan hatott például munkatársaira, és a tágabb környezetére is, hiszen azok közül, akiket megérintett Balázs története és motivációja, többen lecserélték az autót kerékpárra, s mint a szegedi gyalogló elárulta, pontosan ez volt a célja, hiszen, ha csak egy embert elér és változást tud hozni az életébe, már megérte az egész. “Legyen szó bármiről az életben, sportról, hivatásról, tényleg bármiről, a legfontosabb az elhatározás és akkor minden sikerülhet! Ehhez pedig csak három dolgot kell tenned:

  • tűzd ki a célodat,
  • tervezd meg, hogyan valósítod meg,
  • és hajtsd végre, minden kifogás nélkül” – mondta el útravalóul Balázs.

Azt is megtudtuk, Balázs a jövőben újabb gyalogló túrákon fogja megmérettetni magát, hogy hova és mekkora távon, az még viszont a jövő zenéje.

A GYŰJTÉS DÜBÖRÖG TOVÁBB

Balázs azt is elárulta nekünk, a jótékonysági akció keretében az Országos Mentőszolgálat Alapítványhoz beérkezett összegek összeszámolása még folyamatban van, végső számot a későbbiekben tudnak majd mondani. Annál is inkább, mert a jótékonysági gyaloglás végével a gyűjtés nem fejeződött be, továbbra is segítheted a két életmentő eszköz beszerzésében -egy úgynevezett Lucas-3 mellkaskompressziós készülék és egy új lélegeztető készülék megvásárlásában- az Országos Mentőszolgálat Alapítványt, amit az alábbi módon tehetsz meg:

  • Bankszámla tulajdonosa: Országos Mentőszolgálat Alapítvány
  • Számlavezető bank: CIB Bank Zrt.
  • Számlaszám: 10700608-49891102-51100005
  • Közlemény: Négy nap Balaton

A képeket köszönjük Muráti Balázsnak!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb