Smart Szeged

Már nem kell Szegedre vagy Kecskemétre utazni: fejlesztették a szentesi kórház szájsebészeti ambulanciáját

A fejlesztéseknek és a kapacitásbővítésnek köszönhetően csökkennek a várólisták az SZTE SZAKK Dr. Bugyi István Szentesi Multidiszciplináris Centrum szájsebészeti ambulanciáján. Új és modern eszközökkel, új röntgengéppel és hamarosan egy felújított rendelővel várják a Szentesen és környékén élő pácienseket, akiknek már nem kell Szegedre vagy Kecskemétre utazniuk az orvosi ellátás érdekében – jelezte szerkesztőségünknek az egyetem.

Mint ismert, már a Szegedi Tudományegyetem részeként működik a szentesi kórház, amelynek szájsebészeti ambulanciáját 2024 január 1-től az SZTE Arc, Állcsont- és Szájsebészeti Klinika működteti Dr. Vetró Éva egyetemi tanársegéd vezetésével. Mivel a szentesi régióban sokan élnek, és a szájsebészet olyan terület, ahol a következő ellátási lehetőség körülbelül 60-70 kilométerre, Szegeden vagy Kecskeméten vehető igénybe, ezért az SZTE vezetése úgy döntött, hogy a szegedi klinika veszi át és helyben megszervezi a részleg működtetését.

EDDIG HETENTE KÉT NAP VOLT RENDELÉS

“Az eddigi gyakorlat szerint hetente két nap volt rendelés. Az a célunk, hogy minden hétköznap, kétszer ekkora kapacitással működő részleget alakítsunk ki. Jelenleg egy rendelőben tudunk betegellátást végezni, de folyamatban van a második rendelő kialakítása is. Ez várhatóan 4-6 héten belül készül el. Már most heti négy napon biztosítunk ellátást az eddigi kettővel szemben” – mondta el Prof. Dr. Piffkó József, az SZTE Arc, Állcsont- és Szájsebészeti Klinika tanszékvezető egyetemi tanára.

“A meglévő eszközparkot bővítettük és modernizáltuk. Eddig több hónap volt a várakozási idő, ez másfél hónapra csökkent. További kapacitásbővítéssel még rövidebb időn, akár egy-két héten belül el tudjuk látni a betegeket. Pozitívan látom ennek a részlegnek a jövőjét. Arra törekszünk, hogy az egyetemi integráció előnyeit a Szentesen és környékén élők érezzék, az ellátás színvonalának növekedését tapasztalhassák meg” – fűzte hozzá a klinikavezető.

ÚJ RÖNTGENGÉPET IS BESZEREZTEK

A betegek akár fogorvosuktól, akár háziorvosuktól vagy más szakorvostól kapott beutaló birtokában foglalhatnak időpontot telefonon a szentesi szájsebészetre. Egy új fogászati röntgengépet is beszerzett az SZTE, amelynek folyamatban van az egyetem radiológiai rendszerébe való integrálása. “Ez újabb előrelépés, hiszen nem kell a betegeket elküldeni másik ellátóhelyre, hogy magukkal hozzák a felvételeket. A szentesi rendelőintézetben több fogászati praxis működik, ennek a röntgengépnek a kapacitásait az oda tartozó betegeknek is fel tudjuk majd ajánlani” – hallottuk Prof. Dr. Piffkó Józseftől.

Prof. Dr. Piffkó József. Fotó: Sahin-Tóth István.

A gyógyítás mellett az oktatás terén is szerepet szánnak a megújult szentesi részlegnek. Azoknak a fogorvosoknak, akik szájsebészeti szakvizsgát szeretnének tenni, a klinikán 6 hónapos, fekvőosztályos gyakorlatot kell elvégezniük. Forgó rendszerben ők is részt vesznek majd a betegellátásban, közölte a professzor.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb