Közélet

Megvan, mikor kezdik kiépíteni az Algyő és Újvidék közötti új kőolajvezetéket

Jövő évben indul és 2027-re el kell készülnie az Algyő és Újvidék közötti 128 km-es új olajvezetéknek, amelynek költsége mintegy 150 millió euró lesz, és előreláthatóan évi 5 millió tonna lesz a kapacitása – ezek a fontos részletek derültek ki Dubravka Đedović Handanović szerb energiaügyi miniszter közleményéből, miután tegnap találkozott Budapesten Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel.

Az olajvezeték megépítése azért fontos Szerbiának, mert így a horvátok felőli JANAF vezetéknek (és az ott megtörtént durva tranzitdíj emelés ellensúlyozásának) lesz egy alternatívája, Magyarországnak azért, mert így rajtunk keresztül lehet ellátni déli szomszédunkat (orosz) olajjal. Ez pedig egyfajta kölcsönös energetikai függőséget is létrehozhat a két ország között, hiszen Magyarország fokozottan függ a Szerbia felől érkező Török Áramlat gázvezetéktől, az azon keresztül érkező orosz gáztól – jegyzi meg a Portfolio.

MEGTARTOTTÁK AZ ELSŐ ÜLÉST

A fenti olajpiaci témáról Szijjártó Péter tegnapi Facebook-posztjában mindössze egyetlen mondat szerepelt, miszerint „megtartotta első ülését a két országot összekötő kőolajvezeték építését előkészítő munkacsoport is”. Nagyobb hangsúlyt kapott viszont az, hogy tavaly 5,6 milliárd köbméter gáz érkezett Magyarországra Szerbián keresztül, illetve tavaly kezdte meg működését a közös magyar-szerb gázkereskedelmi vállalat is.

2028-RA MEGDUPLÁZZÁK A KÉT ORSZÁG VILLAMOSENERGIA HATÁRKERESZTEZŐ KAPACITÁSÁT

Az 5,6 milliárd köbméter nagyon jelentős mennyiség, hiszen a hosszú távú magyar-orosz gázvásárlási szerződés keretében ezen az útvonalon át elvileg „csak” 3,5 milliárd köbméter gáz jönne. A kettő közötti különbséget a tavaly letárgyalt plusz orosz gázvásárlások, illetve a krk-i LNG-terminál felőli, vagy egyéb balkáni piacok felől behozott gázmennyiség magyarázhatja. A magyar tárcavezető posztjából az is kiderült, hogy a Szerb Köztársaság bányászati és energiaügyi miniszterével való találkozás során megbeszélték: 2028-ra megduplázza a két ország a villamosenergia határkeresztező kapacitásokat, és áprilisban létrehozza a két ország a regionális villamosenergia-tőzsdét.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb