Kikapcs

Ezt árulja el rólunk, hogyan alszunk, és miről álmodunk – exkluzív interjú Róka László, szakpszichológussal, akivel hamarosan az IH Rendezvényközpontban barangolhatunk az álmok világában

Az alvás a mindennapi életünk szerves része, olyan, mint levegőt venni, vagy vizet inni, nélküle nem is létezhetnénk, rohanó hétköznapjainkban sokszor mégsem fordítunk rá kellő figyelmet. Pedig rengeteg behatással van ránk, kezdve az egyszerű hétköznapi közérzettől a fizikai állapotunkig. Nem is beszélve az álmainkról, rémálmainkról, melyek jelentését sokak kutatják, hiszen szeretnénk megérteni, mi zajlik ilyenkor az emberben, milyen jelentést hordozhat számunkra egy-egy álomkép. Április 10-én, szerdán, este 19 órától az IH Rendezvényközpont ad otthont Róka László, alkalmazott egészségpszichológiai szakpszichológus, pszichoterapeuta „Az alvás és az álmok pszichológiája” című előadásának, mely során választ kaphatunk valamennyi a témában felmerülő kérdésünkre.

Mint beszélgetésünkkor Róka László elmondta, az Iventer rendezvényszervező irodával közösen jöhet létre ez az előadássorozat. A szakember és a cég együttműködése már nem újkeletű, Róka László korábbi ismeretterjesztő előadássorozatának sikerén felbuzdulva határozták el, hogy elindítják az alvás és az álmok pszichológiáját kiveséző, körbe járó újabb eseménysorozatot. Mint a szakpszichológus elmondta,igen hálás témát választottak az előadás tárgyának, hiszen munkája során behatóan foglalkozik az alvás és az álmok témakörével, nem utolsó sorban pedig ezek összefüggései, az álmok rejtett jelentései igen sok embert foglalkoztatnak.

AZ ELŐADÁS SORÁN SZÉLES SKÁLÁN JÁRJÁK KÖRBE A TÉMÁT

A szakember, mint beavatott bennünket, az előadás során széles skálán járják körbe a témát. „Lesz szó az alváshigiénéről, arról, hogy mi segíthet abban, hogy jól aludjunk, magának az alvásnak a természetéről. A nagyobb hangsúly azon lesz, hogy a különböző pszichológiai elmélet alkotók hogyan nyúltak az álmokhoz, milyennek látják az álmok keletkezését, funkcióit, vagy a működését. Mint a neurokognitív kutatásokat, a freudi álomelméleteket, valamint a jungi analitikus pszichológia archetípusait. De arról is lesz szó, hogy a különböző terápiás módszerekben hogyan jelennek meg az álmok, milyen esetekben foglalkozunk álomelemzéssel, vagy értelmezéssel” – mondta el Róka László.

ÁLMAINK MINDIG NAGYON SZUBJEKTÍVEK

A szakember azt is hozzátette, az álomfejtés, mint kultúrtörténeti érdekesség jelenik meg az előadás témájában. „Az álom mindig egy személy egyedi produktuma. Mindig csak úgy nyúlhatunk hozzá egy álomhoz, hogyha tudjuk, hogy ki álmodta meg és milyen helyzetben. Az is nagyon fontos, hogy maga a kliens, aki megálmodta, hogyan érez, hogyan vélekedik a felkínált értelmezési lehetőségekről” – árulta el a szakpszichológus.

AZ ÁLMOK EGYEDISÉGÜK MELLETT KÖZÖS VONÁSOKAT IS HORDOZHATNAK

Mint folytatta, a szubjektív álomértelmezések mellett vannak bizonyos tipikus álmok is. „Különösen a rémálmok között vannak olyanok, -amikről az emberek nagyszázaléka életük bizonyos szakaszán visszatekintve beszámol-, hogy álmodtak arról például, hogy jócskán az iskola befejezése után vizsgapadban ülnek és készületlenek. Nagyon sokan álmodnak arról, hogy véletlenül meztelenül mentek ki az utcára és védtelennek érezték magukat. Rémálmok közül azt, hogy valaki üldöz bennünket, vagy zuhanunk valahonnan. Ezekről is lesz majd szó az előadás során, hogy mi adja a nagy egyedi jellege mellett a hasonlóságokat, a közös vonásokat” – magyarázta a szakember.

A JÓ ALVÁS, A JÓ ÉBRENLÉTTEL KEZDŐDIK

Azt is elmondta, a jó alvás, a jó ébrenléttel kezdődik. Nagyon sok ember szakmájából kifolyólag más és más bioritmus szerint működik, hiszen például váltott műszakokban dolgoznak. Ha ismerjük magunkról, hogy milyen a bioritmusunk, mikor vagyunk éberebbek, mikor alszunk könnyebben, be tudjuk magunknak állítani, hogy mikor érdemes produkálni és mikor pihenni. „Ugyanígy a rémálmok sokszor jelezhetik azt is, hogyha valamit nem dolgoztunk még fel, ha valami próbára teszi a megküzdő képességünket. Akkor is, ha régről jön, akkor is, ha egy aktuális probléma” – árulta el Róka László.

Az előadás tehát remek lehetőséget biztosít arra, hogy az alvás és az álmok összefüggéseiről tudományos megközelítéssel teljesebb, tisztább képet kapjunk, hogy egy kicsit jobban megismerjük önmagunkat, s ezáltal pihentetőbben aludjunk, s kalandozzunk az álmok birodalmában.

Ha te is szeretnél ennek az utazásnak a részese lenni, mutatjuk máris az előadás paramétereit:

Az alvás és álmok pszichológiája

2024. április 10. 19:00

IH Rendezvényközpont

6721 Szeged, Felső Tisza-part 2

Jegyedet ITT tudod megvásárolni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb