Közélet

Felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt

Katonai tiszteletadás mellett vonták fel a nemzeti lobogót a március 15-ei nemzeti ünnepen, péntek délelőtt Budapesten, a Kossuth Lajos téren.

A lobogót Sulyok Tamás köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében, a Himnusz hangjaira a honvédség díszegysége vonta fel az Országház előtt. Az eseményen közreműködött a központi katonazenekar és a lovas díszegység. Az ünnepélyes rendezvényen részt vett a kormány több tagja, továbbá az állami és katonai szervezetek és a diplomáciai testület képviselői.

A térre a napos időben sokan kilátogattak, a nézelődők többsége nemzeti színű kokárdát viselt, néhányan piros-fehér-zöld zászlókat lengettek. Az ünnepélyes zászlófelvonást követően huszármenet indult a Magyar Nemzeti Múzeumhoz, ahol 10 óra 30 perckor díszünnepség kezdődik, amelyen beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök.

Március 15. a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kezdete. Munkaszüneti nap 1989-ben volt először, 1990 óta hivatalos nemzeti ünnep.

SZEGEDEN ÍGY EMLÉKEZÜNK A HŐSÖKRE

Március 15-én pedig az alábbi programokra számíthatunk a belvárosban:

  • 10.00 – 13.00 – ünnepváró játszóház, kézműves foglalkozások a Klauzál téren,
  • 10.15 – koszorúzás Petőfi Sándor szobránál, a Dóm téren,
  • 10.30 – térzene,
  • 10.45 – az országzászló ünnepélyes felvonása, a Széchenyi téren, a városháza előtt, ahol a Pavane Táncegyüttes és a Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar működik közre,
  • 11.00 – ünnepség és koszorúzás a Klauzál téren, a Kossuth Lajos szobornál, ahol Botka László, polgármester mond beszédet.

Forrás: MTI

Fotók: MTI/Balogh Zoltán

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb