Közélet

Széchenyi-díjat kapott Szabó Gábor, az ELI ALPS ügyvezetője, a Szegedi Tudományegyetem fenntartói kuratóriumának elnöke

Sulyok Tamás, Magyarország köztársasági elnöke nemzeti ünnepünk alkalmából kitüntetéseket adott át, azok számára, akik Magyarország számára kivételesen értékes, példaértékű tevékenységet folytatnak pályafutásuk során. Az idei Széchenyi-díjban szegedi is részesült, többek között dr. Szabó Gábor, az ELI ALPS ügyvezetője, a Szegedi Tudományegyetem fenntartói kuratóriumának elnöke kapta az elismerést.

Dr. Szabó Gábor fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, rector és professor emeritus iskolateremtő lézerfizikai kutatásai, valamint a magyar felsőoktatás nemzetközi kapcsolatainak kiépítése és a tudományos együttműködések kialakítása terén is meghatározó tevékenysége elismeréseként részesült Széchenyi-díjban.

SZabó Gábor fizikus, akadémikus 1954. január 28-án született Nagykanizsán. 1978-ban végzett a szegedi József Attila Tudományegyetem (JATE) fizika szakán. 1993-tól a fizikai tudomány doktora, 2004-től az MTA levelező, 2010-től rendes tagja.

1978-tól a JATE Kísérleti Fizikai Tanszék ösztöndíjas gyakornoka, 1981-89 között a göttingeni Max Planck Intézet vendégkutatója, később a houstoni Rice Egyetem vendégprofesszora volt. 1994-től a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékének egyetemi tanára, 2024-től professor emeritusa. 2000-2002 között az Oktatási Minisztérium kutatásfejlesztési helyettes államtitkára volt. 2004-2010 között az SZTE Műszaki és Anyagtudományi Intézet igazgatója, 2010-2018 között az SZTE rektora volt. 2021-től a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Meghatározó szerepet játszott a szegedi ELI-ALPS Kutatóközpont létrehozásában és nemzetközi kapcsolatainak kialakításában, 2020-tól a kutatóközpont ügyvezetője. 2023-tól a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat (korábban Eötvös Loránd Kutatási Hálózat) Irányító Testületének tagja, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke.Kutatási területe a lézerfizika, fotoakusztikus spektroszkópia, a nemlineáris optika és a kvantumelektronika.

Díjai: Schmidt Rezső-díj (1989), MTA Fizikai Díj (1991), Széchenyi professzori ösztöndíj (1998), Akadémiai Díj (2000), Gábor Dénes-díj (2004), a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (2009), Szőkefalvi-Nagy Béla-díj (2010), a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata (2020).

TÖBB SZEGEDI IS KITÜNTETÉSBEN RÉSZESÜLT

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter, Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára és Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár állami elismeréseket adott át március 15-e alkalmából csütörtökön a Pesti Vigadóban. Mint megtudtuk, több szegedi is elismerésben részesült!

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb