Mindenmás

Napi pakk: tavaszias lesz az idő a nemzeti ünnepünkön Szegeden, tisztelet a Forradalom és Szabadságharc Hőseinek!

Idén nagyon úgy fest, hogy szép időjárást hoz a nemzeti ünnep Szegedre. Napsütésben bőven lesz részünk, olykor azonban felhők is feltűnhetnek az égen. Ne feledd: ma zárva vannak az üzletek, de cserébe lesz egy csomó program a városunkban! Tűzd ki a kokárdát a kabátodra, és kezdd a napot a Szeged365 legfrissebb híreivel!

ŐKET KÖSZÖNTSD NÉVNAPJUKON

Nagyon boldog névnapot kívánunk minden Kristóf, Kelemen, Krisztofer, Lulu, Ludovika, Lujza, Lukrécia és Zakariás nevű Kecskemét365 olvasónak!

176 ÉVE GYŐZÖTT A FORRADALOM

Ma van az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc ünnepe. 176 évvel ezelőtt győzött Pesten a forradalom. Március 15 jelképpé vált, nemzetünk szabadságszeretetét, szabadság utáni vágyát fejezi ki. A bécsi forradalom hírére a Pilvax Kör tagjai, élükön Petőfi Sándorral, Jókai Mórral és Vasvári Pállal elhatározták, hogy maguk szereznek érvényt a sajtószabadságnak. Alig náhányan indultak el Landerer Lajos és Heckenast Gusztáv nyomdájához, ahol cenzúra nélkül kinyomtatták az Irinyi József által megfogalmazott 12 pontot, valamint Petőfi lelkesítő költeményét a Nemzeti Dal-t. Délután naggyűlést hirdettek a Nemzeti Múzeum elé, ahol már több tízezer ember jelent meg. Itt felolvasták a 12 pontot és Petőfi is elszavalta költeményét. Ezután a Várba vonultak, hogy a Helytartótanáccsal elfogadtassák követeléseiket. Ez teljes mértékben sikerült, így vér nélkül győzött a forradalom. Az összegyűlt tömeg követelésére Táncsics Mihályt is szabadon bocsátották.

Mindezek mellett március 15-e a Magyar Sajtó Napja is. A sajtószabadságot először a francia Emberi és Polgári Jogok Egyetemes Nyilatkozatában deklarálták, állampolgári jogként az 1791. évi francia alkotmány rögzítette, azután került be más országok alkotmányába. Magyarországon az 1848. évi XVIII. tc. törölte el a cenzúrát és nyilvánította ki a sajtószabadságot.

VÁLTOZÉKONY IDŐJÁRÁST HOZ A NEMZETI ÜNNEP SZEGEDRE

Pénteken ködfoltokkal indulhat a nap, majd napközben változóan felhős idő várható Szegeden, eleinte hosszabb, délután rövidebb napos időszakokkal. Esőtől azonban nagyon úgy fest, hogy nem kell tartanunk. A délies szél gyenge, mérsékelt marad. Hajnalban a legtöbb helyen 1 és 7 közé hűl a levegő, majd délután 12-18 fokot mérhetünk városunkban.

ÜNNEPEL SZEGED – RENGETEG PROGRAM LESZ MA

Ma van március 15-e, nemzeti ünnepünk, amikor az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hőseire és eseményeire emlékezünk. E jeles nap alkalmából számos megemlékezést tartanak nemcsak Szegeden, hanem környékünkön is. Most ezeket szedtük össze egy csokorba nektek, itt találod őket:

CSUJA IMRE SZEGEDEN

A tavasz beköszöntével a Napfény Műterem különleges esttel készül, amely összefonódik a kultúra, a művészet és a kulináris élmények világában. Március 15-én, pénteken 18:00-kor Csuja Imre, a Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész egy ünnepi verses esttel érkezik, hogy elvarázsolja a közönséget.

MÓDOSÍTOTT MENETRENDEK

A nemzeti ünnep napján, március 15-én és a hosszú hétvégén jóval nagyobb utasforgalom várható, ezért a MÁV és a Volánbusz arra kéri utasait, hogy időben tervezzék meg utazásukat, módosul a menetrend is. A vonatoknál így:

Szegeden pedig így:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb