Közélet

Közösség365: Sipos József növényorvos előadásán jártunk, ahol a Makkosházi Közösségi Kert parcellatulajdonosainak tartott előadást! (videó)

Szeged városának egyik lakótelepi övezetében, Makkosházán megtalálható Makkosházi Közösségi Kertek zöldellő parcelláit kiemelten szeretjük. Mindig is tudtuk, hogy Szeged büszkélkedhet sok összetartó közösséggel, de a Makkosházi Közösségi Kertek parcellatulajdonosai különösen ügyesek, munkájukkal segítik a zöldváros formálását, és a generációkon átívelő közös kerti munka gyümölcseit is le tudják aratni. Képletesen és ténylegesen is. Kinyó Pál koordinátor már most megszervezte első nagyobb közösségi rendezvényüket, ahová Sipos József, egyetemi tanárt, növényorvost is elhívta. Nézd meg Te is a növénydokival készült exkluzív beszélgetésünket, mert indul a kertszezon, és bizony sok lesz idén a kártevő. Muttatjuk mitől hogyan kell védekezni!

A Makkosházi Közösségi Kert folyamatosan tart közösségi rendezvényeket, Kinyó Pál becsülettel irányítja a nagyszámú parcellatulajdonosokat, akik között van idősebb, fiatal, és egészen kicsi gyermek, unoka is. Ami összetartja őket: az a közös kertgondozás, a játékok és rendezvények. Legutóbb itt írtunk erről a közösségről:

Dr. Sipos József, aki maga is szenvedélyes kertész, előadásában a vegyszerek nélküli, környezetbarát kertészkedés fontosságára, valamint a kártevők elleni védekezésre helyezte a hangsúlyt. Az egyetemi tanár és növényorvos hivatásának tekinti, hogy elősegítse az egészséges élelmiszerek termesztését és fogyasztását, ezáltal támogatva a közösséget abban, hogy ellenőrzött, vegyszermaradék-mentes alapanyagok kerüljenek az asztalra.

A rendezvény során készült videóban Dr. Sipos József a leghasznosabb kerti praktikákat osztotta meg Kiss Balázs Imre kollégával, beleértve a károsítókkal szembeni védekezés alternatív módszereit is, amelyek elkerülik a kémiai szerek használatát. Az előadás különösen fontos volt a jövő generációinak és a leendő kertészek képzésében, hiszen Sipos József kiemelte a szakképzés és az ismeretek átadásának jelentőségét.

Az esemény családias hangulatban telt, ahol a kertközösség tagjai megoszthatták egymással tapasztalataikat, és közösen meríthettek inspirációt Dr. Sipos József tanácsaiból. A Makkosházi Közösségi Kertek parcellatulajdonosainak ez az összejövetel nem csak az aktuális kertészeti szezonra készítette fel őket, hanem megerősítette a közösségi szellemet és az egymást támogató kertészkedés fontosságát.

A Szeged365 Family tagjai már több alkalommal olvashattak a 2014-ben alapított Makkosházi Közösségi Kertekről. A Kormány és az EU segítségével tavaly előtt márciusban magaságyásokat alakított ki az önkormányzat. Kinyó Páltól a közösségi kertek főkoordinátorától akkor tudtuk meg, hogy nemzetközi hírű lett a makkosházi közösségük. Itt a. teljes videó és cikk:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb