Kikapcs

A TV-s legenda Szalóczy Pál, és a Carte Rouge színészei is Szegedre látogatnak! Filmvetítés, kultúra és borkostoló a Délvidék Házban! Fekete Hannával beszélgettünk (videó)

A “Carte Rouge, a Vörös térkép” filmvetítése Szegeden nem csupán egy moziélmény. Ez az esemény egy történelmi utazást ígér, amely során a résztvevők mélyebben merülhetnek el Trianon témájában, mindezt egy különleges borkóstoló keretében. A rendezvény egyedülálló módon közelíti meg a múltat, hozzájárulva ahhoz, hogy a látogatók új nézőpontból szemlélhessék a történelmi eseményeket, miközben élvezhetik a borok finom ízvilágát.

Szalóczy Pál és a kiemelkedő szereplőgárdával készült film mély történelmi mondanivalót hordoz. Fekete Hanna, a Délvidék Ház kabinetvezetője szerint a rendezvény fő célja, hogy a trianoni békediktátumot modern közegben, új perspektívából mutassa be.

A vetítés és a borkóstoló kombinációja egyedülálló lehetőséget teremt a résztvevők számára, hogy mélyebb betekintést nyerjenek a történelmi eseményekbe, miközben egy kellemes társasági esemény keretében tehetik ezt. Jönnek Szegedre a szereplők, rendező és forgatókönyv író is:

  • AUERBACH ISTVÁN – Gróf Apponyi Albert (főszereplő)
  • KELEMEN ZOLTÁN – Gróf Teleki Pál  (főszereplő)
  • SZALÓCZY PÁL forgatókönyvíró   
  • GEREBICS SÁNDOR rendező
  • PATÓCS RÓBERT MÁTÉ operatőr
  • DR. ERDÉLYI GYÖRGY – a Magyar Hollywood Tanács alapítója, produkciók jogi tanácsadója

A “Carte Rouge” vagyis a “Vörös térkép” a békekonferenciára készült magyar dokumentumok egyik kulcsfontosságú eleme volt, melyet Teleki Pál földrajztudós, későbbi miniszterelnök állított össze. Ez a térkép az 1910-es népszámlálás alapján ábrázolta Magyarország lakosságának nemzetiségi megoszlását, ahol a magyarok arányát vörös színnel jelölték, hogy érzékeltessék a nemzetiségi viszonyokat a béketárgyalások során.


A “Carte Rouge, a Vörös térkép” film újító megközelítésben, szakértői interjúk helyett két narrátor, Reviczky Gábor és Szalóczy Pál segítségével meséli el a történetet. A narráció során gazdag játékfilmes jelenetek és archív felvételek segítségével kel életre a történelem. Reviczky a nemzetközi politikai eseményeket tárja elénk, míg Szalóczy, egy autentikus belső hangként, Gróf Apponyi Albert perspektívájából vezet végig a történelmi eseményeken.

A szegedi bemutató csak a kezdete egy sorozatnak, amely tervek szerint Kolozsvárott és Párizsban is folytatódik. Ezáltal a “Carte Rouge, a Vörös térkép” film nemzetközi szinten is bemutatásra kerül, lehetővé téve, hogy még több ember ismerje meg és értékelje a történelmünk egyik meghatározó eseményét egy teljesen új és izgalmas formában.

Erre az estére a Szeged365 Family tagjai is nyerhetnek jegyet, minden részletet ITT TUDSZ MEGNÉZNI!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb