Smart Szeged

Körforgalmat kaphat a kübekházi határátkelőhely előtti szakasz, ide csatlakozna be az út a romániai Óbébáról, de felújítanák a Kübekháza-Szőreg közötti állami utat is

Kübekházán tárgyalt a múlt héten Ioan Bohancanu óbébai polgármester Molnár Róbert polgármesterrel és Kucsera Istvánné alpolgármesterrel. Kübekháza önkormányzati vezetői átadták az óbébaiaknak azokat az előzetes terveket, amelyek az UTIBER mérnöki irodájában készültek a határponti becsatlakozás és a szerb határra vezető út közötti szakasz nyomvonaláról, valamint az ott megépíteni tervezett körforgalomról.

A Kübekháza Hírszolgálat ezzel kapcsolatban azt is írja, hogy megelőzően Hunkó Józseffel, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Csongrád Vármegyei Igazgatóságának vezetőjével és az óbébai becsatlakozás terveit készítő mérnökkel egyeztetett a polgármester.

FELÚJÍTANDÓ ÚT IS VAN KÜBEKHÁZA ÉS SZŐREG KÖZÖTT

A konkrét óbébai útszakasz szakmai egyeztetésén túl, ismételten szóba került a Kübekháza – Szőreg közötti állami út felújítása is. Molnár Róbert ismételten elmondta: azon túl, hogy az állami fenntartásban lévő közút minősége egyre rosszabb, balesetveszélyes, a gépjárművek állagára káros, nem mellesleg az országra nézve is kedvezőtlen, ugyanis a sokkal hátrányosabb helyzetű vajdasági falvakon keresztül a határra vezető út nagyságrendekkel jobb állapotú, mint a magyar állam kezelésben lévő Kübekháza-Szőreg közötti szakasz.

Hunkó József arról tájékoztatta a polgármestert, hogy szakmailag megalapozottak az önkormányzat folyamatos észrevételei. Elmondta, hogy a Szőreg-Kübekháza közötti útszakasz teljes felújítása tervezés alatt áll, és keresik a forrásokat a beruházás megvalósítására.

A tárgyaláson Molnár Róbert ismét szorgalmazta az Óbébai utca végi csomópont és a Kübekházáról Klárafalva irányába kivezető út közötti 1600 méteres földes útszakasz “elkerülő útként” való összekötését, hogy a falu tehermentesítésre kerüljön a határról, főként a nyári időszakban érkező nagyobb forgalom elől. Ezzel kapcsolatban az önkormányzat már korábban mind a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium, mind pedig a Közlekedési Minisztérium felé kezdeményezéssel élt.

Mindeközben az új határátkelő is elkészült Kübekházán:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb