Mindenmás

Napi pakk: felhősebb idő, 17 fok és bábosok mindenütt Szegeden

Sándor, József, Benedek, zsákban hozzák a meleget… Nos, az úriemberek nem tévedtek el, ugyanis zsákban vagy a nélkül, de határozottan befutott a tavasz Szegedre. Ma már 17 fok lesz napközben, viszont pár felhőpamacsot is kapunk az égre. A kellemes időjárás mellé hoztunk egy csomó évfordulót is, hiszen ma van a költészet, a bábszínház és a Down-szindróma világnapja is. Fújd meg a reggeli kávéd, és két korty között frissítsd fel magad a Szeged365 híreivel!

MAI NÉVNAPOSOK ÉS A BÁBOSOK

Nagyon boldog névnapot nektek: Benedek, Bence, Bende, Benett, Gergely, Miklós, Napsugár, Nikola, Nikolett, Nikoletta és Tavasz. Érdekességek:

  • ma van a költészet világnapja. Naima Tabet, a marokkói oktatási, kulturális és tudományos nemzeti bizottság főtitkára vetette fel 1998-ban a nemzetközi költészeti nap kijelölését. 1999. november 18-án az UNESCO közgyűlésének 30. ülésszaka március 21-ét, az északi félteke tavaszának első napját nyilvánította a költészet világnapjává.
  • ma van a Perzsa újév is. A Perzsa újév – hagyományos ünnep Iránban, Afganisztánban, Indiában, Törökországban, Zanzibáron, Albániában, a kurdok közt és Közép-Ázsia több országában. Egyben Zarathustra követőinek, illetve a muzulmán szúfizmusnak és a bahái hit híveinek ünnepe is. Az UNESCO szellemi kulturális örökségének része 2008-tól. A perzsa újév kezdetét a hagyomány 15000 évvel ezelőttre, a kelet-iráni (mai Afganisztán) mitikus Jamsid király idejére teszi.
  • Sőt, ma van a Bábszínházi világnap is, amit Szegeden is programokkal ünnepelnek,
  • illetve a Down-szindróma világnapja is, aminek tiszteletére a március 23-ai Csurgói KK elleni hazai bajnokira meghívta az OTP Bank – PICK Szeged a Down Alapítvány tagjait. 

Sőt, 1979-ben ezen a napon adták át ünnepélyesen a szegedi Ifjúsági Házat, a mai IH Rendezvényközpont elődjét.

TÖBB FELHŐ TARKÍTHATJA AZ EGET

Csütörtökön már több felhő lesz felettünk, de napos időszakokra is számíthatunk Szegeden. Csapadékra ezen a napon sem kell számítanunk szerencsére, és általában gyenge, mérsékelt marad a szél is. A legalacsonyabb hőmérséklet -2 és +4 fok között alakul hajnalban, délutánra pedig 13 és 19 fok közé melegszik a levegő.

BÁBOSOK MINDENÜTT

A Kövér Béla Bábszínház március 21-én a bábművészet sokszínűségét szokta hirdetni és ünnepelni Szeged közterein, és ez idén sem lesz másképp, ugyanis a bábos szakma világnapjára programokkal készülnek. Találkozhatunk velük a villamosokon és buszokon, valamint a Széchenyi téren is.

GRIPENEK AZ ÉGEN

Nagyobb zajra és hanghatásra számíthatunk még ma is, ugyanis az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár március 19-e és 21-e között, kiképzési repüléseket végez többek között Csongrád-Csanád vármegye légterében is. Mint megtudtuk, a nagyobb hanghatásra a fent is említett napokon 12:30 és 20:30 között készülhetnek a Szentesen és Csongrádon élők.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb