KikapcsVideo365

Szeged tényleg a borértők városa: óriásit ment a 2024-es, telt házas VinoSzféra, olasz és spanyol borászok is a TIK-be költöztek

40-45 borász kínálatát kóstolni végig, fényes nappal, vasárnap délután, ráadásul egy egyetemi könyvtár kellős közepén? Nyugalom, nem valamiféle diákcsínyről van szó, hanem Szeged vadonatúj, egy éve alapított bormustrájáról, amely – akárcsak az első alkalommal – 2024-ben is telt házzal ment végig. Az Ezerjó Borkereskedés által elindított VinoSzférán jártunk, felfedeztünk, kóstoltunk, beszélgettünk és rájöttünk egy fontos alapigazságra.

Kétféleképpen eshet hasra egy boros rendezvény. Az egyik verzió, amikor az egész egy nagy, szabadtéri kocsmává változik, annak minden kellemetlen velejárójával, a másik pedig, amikor a közkedvelt nedűhöz társított kifinomult miliő átcsap valamiféle utálatos pucc-parádéba, megölve a hangulatot. A helyzet az, hogy a VinoSzféra mindkét “worst case scenario” – t ügyesen elkerülte. A kóstolgatós-beszélgetős jelleg, a kulturális helyszín – amely az SZTE TIK volt – és a vasárnap délutáni dátum garancia volt arra, hogy kellő eleganciával fog lezajlani az esemény, ehhez pedig kiváló partner volt az aula feletti hídon időnként rázendítő fúvószenekar, a közel félszáz borász és a prémium minőségű catering, amely a szabadtéri fesztiválokkal ellentétben nem a zsírban tocsogó kolbászokról hanem a klasszikus borkorcsolyákról szólt, a főszerepben a sajt – és sonkakülönlegességekkel.

A VinoSzféra úgy volt szerethető, közvetlen és bárki számára barátságos, hogy megtartotta azt a fajta eleganciát, amit elvárt tőle az ember fia.

Telitalálat volt, olyan, amelyen a hétköznapok emberétől kezdve a csúcsvállalkozón át az inkognitóban lévő politikusig bárki jól érezhette magát. Sőt, érezte is, erre a legfőbb bizonyíték, hogy a délután 3-as nyitásra kígyózó sorokban gyülekező, többszáz szegedi java része este 8-ig, a zárásig maradt, a végén nagyjából pont annyian voltunk, amennyien az elején bementünk a TIK ajtaján. Ilyesmi pedig ugye csakis akkor szokott megtörténni, ha tökéletes a hangulat, ha mindenki megtalálta a számításait.

Az alábbi Szeged365 Aftermovie-ban megpróbáljuk átadni a VinoSzféra-életérzést, kifaggatjuk Eperjesi Péter főszervezőt és az olasz vendégborász Lisa Tombacco-t (volt egy spanyol borászat is, de Pablo barátunk előtt akkora sor állt, hogy nem volt idegzetünk kivárni):

Apropó, a cikkünk bevezetőjében említett alapigazság. A VinoSzférát pont az a tényező teszi igazán különlegessé, amely a jellegében más, de szintén brilliáns Szegedi Borfesztivál és BorTér esetében is kiválóan működik: ez az “X-Faktor” pedig maguk a szegediek. Borfesztiválok, mustrák, kóstolók más városokban is vannak, de a legfontosabb összetevő csakis mifelénk áll a rendelkezésünkre, ráadásul korlátlan mennyiségben. Jövőre találkozunk a TIK-ben!

Operatőr, vágó: Galyas Richárd

Fotós: Sóti Gellért

Riporter: Kisházi Sándor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb