Szegedi ArcokVideo365

“Egy boldogabb, teljesebb életért” – közös útra lép a Szent Vincent Rehabilitációs Központ és a Csodavilág Fejlesztőközpont a sérült gyermekek gyógyulásáért

Egy mozgásában, beszédkészségében, vagy bármilyen más módon fizikailag sérült ember élete sosem könnyű. Megannyi megpróbáltatást kell átélniük, melyeket egészségesként el sem tudunk képzelni. És sajnos ez alól a gyermekek sem kivételek. Mint Détári Vilmos, a szegedi és a budapesti Szent Vincent Rehabilitációs Központ megalapítója elmondta számunkra, mindkét intézményükben tapasztalják, hogy egyre nagyobb az igény a legkisebb páciensek minőségi és hatékony fejlesztésére, rehabilitációjára is. Ezért határozott úgy, hogy felkutatja az országban azokat a lehetőségeket, melyek segítségével a sérült gyermekek életét boldogabbá és teljesebbé teheti. Így talált rá a veszprémi Csodavilág Fejlesztőközpontra, melynek vezetőjével, Tóth Renátával, azonnal megtalálták a közös hangot, hiszen mindkettejük missziója, hogy a gyermekek egy helyen, utazás nélkül, a lehető legkisebb terheléssel az egész család számára komplex kezelést kapjanak. A két Központ fúziójáról Détári Vilmossal és Tóth Renátával beszélgettünk, miközben szemügyre vettük a veszprémi fejlesztőközpont kínálta lehetőségeket.  

Egy siófoki, egészségügyi konferencián találkozott Détári Vilmos és Tóth Renáta. Ahogy beszélgetni kezdtek, azonnal megvolt az összhang közöttük, hiszen rájöttek, egyazon cél vezérli őket. Mindketten ugyanis érintettként hozták létre központjukat: Vilmos súlyos stroke-jából felépülve döntött úgy, hogy a hozzá hasonló sérültek számára megteremti a komplex rehabilitáció lehetőségét a Szent Vincent Rehabilitációs Központban, míg Renáta kislánya, Panni révén valósította meg ugyanezt a veszprémi Csodavilág Fejlesztőközpontban, külön hangsúlyt fektetve a gyermekek rehabilitációjára.

“ÉVEKEN KERESZTÜL BŐRÖNDBŐL ÉLTÜNK”

A veszprémi fejlesztőköpontban találkoztunk Pannival, aki életvidám, energikus természetével és szavaiban az ártatlan gyermeki igazság egyszerűségével és szókimondásával azonnal levett mindannyiunkat a lábunkról. Panni májusban lesz hétéves – kezdte történetüket Renáta, Panni édesanyja. A kislány oxigénhiánnyal született, ennek következtében még nem tud önállóan járni, csak segítséggel. ”Ő általa annyira sok terápiát és helyet kipróbáltunk, miközben rengeteget utaztunk, mert mindegyik terápia különböző városokban, vagy országokban volt. Éveken keresztül bőröndből éltünk, csak a kezelések közötti egy-két hetet töltöttük otthon, majd újra útra keltünk. Gyakorlatilag nem volt otthonunk” – folytatta Renáta. 

EGY BOLDOGABB, TELJESEBB ÉLETÉRT

Az édesanyát ez ösztönözte abban, hogy létrehozza a Csodavilág Fejlesztőközpontot. Szerette volna, ha Panninak, minden terápiát egy helyen tudnának biztosítani, amire szüksége van, így a kislánynak végre lehet egy otthona, egy saját kiságya, járhat óvodába, iskolába, mint egy átlag kisgyerek. Nem utolsó sorban, ekkor már nagyon sok érintett család kérte Renáta segítségét, tanácsait a fejlesztőterápiákat illetően, s ő szerette volna könnyebbé tenné számukra is a mindennapokat, s segíteni gyógyulásukban az érintett gyermekeket. Ezért jött létre a Csodavilág Fejlesztőközpont, ahol minden rehabilitációt komplexen, egy helyen megtalálható. “Szeretnénk segíteni a családoknak abban, hogy minél boldogabb, minél teljesebb életet élhessenek” – mondta el Renáta.

“EZ MÉG CSAK A KEZDET”

Panni és Renáta történetét, valamint a Csodavilág Fejlesztőközpont törekvéseit megismerve Détári Vilmos érezte, csodás dolgokat tudnának együtt megvalósítani. Így egyre többet beszélgettek Renátával, s végül elhatározták, közös utat fognak folytatni. “Ez az út most fog elkezdődni. Mindez annak érdekében történik, hogy minél minőségibb és minél komplexebb ellátást tudjunk nyújtani az ide bizalmat szavazó, kis sérülteknek, érintetteknek, és a szüleiknek. És ez nagyon-nagyon fontos, hogy a tőlünk már megszokott színvonallal képviseltessük magunkat a gyermekrehabilitáció frontján is. Azt hiszem, nem árulok el azzal nagy titkot, hogy ez még csak a kezdet ” – árulta el Détári Vilmos.

“Azt gondolom, hogy nincsenek véletlenek. Ha így érintettként megtörténik ez az egyesülés köztünk, akkor még több gyermeknek és családnak fogunk tudni segíteni, mert továbbra is ez a legfőbb célunk, nekünk és Viliéknek is” – monda el Renáta.  

Nézd meg videónkban, hogyan vélekedik a két központ egyesüléséről Tóth Renáta és Détári Vilmos, közben pillants be a veszprémi Csodavilág Fejlesztőközpont mindennapjaiba:

Operatőr: Magyar Andor

Vágó: Lénárt Ferenc

Fotók: Lénárt Ferenc

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb