Közélet

Befutottak az új otthonfelújítási program részletei: 6 milliós támogatást kaphatnak a szegedi családi házak tulajdonosai

Új otthonfelújítási, energiakorszerűsítési programot jelentett be péntek reggel Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Az 1990 előtt épült családi házak tulajdonosai összesen 6 millió forintos támogatást vehetnek igénybe szigetelésre, nyílászárók cseréjére, használati melegvíz rendszer korszerűsítésére, fűtésrendszer (gázkazáncsere és hozzá kapcsolódó kéménybélelés) korszerűsítésére – írja a Portfolio.

1 MILLIÓS ÖNRÉSZ KELL

A tulajdonosoknak 1 millió forint önrészt kell biztosítaniuk, a maradék 6 millió forint pedig egy vissza nem térítendő támogatás és egy kedvezményes hitel között oszlik majd meg. Ez utóbbi arány a jövedelemtől és a járás fejlettségétől függ. Minél magasabb egy járásban a jövedelem, annál kisebb lesz az ott élők vissza nem térítendő támogatásának az összege. A hitelt 8 éven belül kell visszafizetni, a törlesztőrészlete 25-36 ezer forint között lesz.

AZ 1990 ELŐTT ÉPÜLT INGATLANOKRA VONATKOZIK A TÁMOGATÁS

A Portfolio tudósítása szerint 30 százalékos energiamegtakarítási arányt kell hoznia a beruházásnak, ezt a beruházás előtt és után is igazolni kell egy-egy energetikai tanúsítvány segítségével. Azt írják, hogy az új, 108 milliárd forintos keretösszegű programot csak azokra az 1990 előtt épült családi házakra lehet felhasználni, amelyek a vezetékes gázhálózatra rá vannak csatlakozva.

MÁR JÚNIUS ELSEJÉTŐL LEHETNE PÁLYÁZNI

A pontos részleteket társadalmi egyeztetésre bocsátják majd, és a kormány tervei szerint június elejétől már pályázni lehet a programra, amit a RePower elnevezésű uniós forrásból finanszíroznak. Várakozásaik szerint legalább 127 milliárd forintnyi beruházási fog elindulni, és közel 20 ezer családi házat újíthatnak meg. A kormány azt reméli, hogy a családok jelentős költséget spórolhatnak meg az új támogatási program segítségével.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb