Mindenmás

Meghalt O.J. Simpson amerikai focisztár, egyben a Csupasz Pisztoly filmek emblematikus alakja

76 éves korában meghalt O. J. Simpson amerikai futball-játékos és színész, aki sportkarrierje mellett a Csupasz Pisztoly filmekből és a volt feleségével kapcsolatos gyilkossági ügyből lett a szegedi nagyközönség előtt is ismert.

„Április 10-én édesapánk, Orenthal James Simpson feladta a rák elleni küzdelmet”

– közölte O. J. Simpson családja a futball-játékos és színész közösségi oldalán. Mint írták, gyermekei és unokái vették körül.

MINDEN REKORDOT MEGDÖNTÖTT AZ AMERIKAI FOCIBAN

Simpson egyike volt a hetvenes évek legjobb running back-jeinek, vagyis futójátékosainak. Éppúgy az egyetemen, mint később a National Football League-ben. Beceneve a Juice volt, ami nevének rövidítéséből eredt (O.J., avagy Orange juice), de ez a futóstílusára is utalt.

  • 1985-ben O. J. Simpson lett az első Heisman-trófea nyertes (1968), akit beválasztottak a Pro Football Hall of Fame-be, vagyis a hírességek csarnokába.
  • 1973-ban és 1975-ben a NFL Player of the Year-nek választották.
  • Hat alkalommal játszott a Pro Bowl-on.
  • 1983-ban tagja lett a College Football Hall of Fame-nek.

Pályafutása során az alapszakaszokban 11236 yardot és 61 touchdown-t ért el. O.J. a mai napig tart egy hivatalos NFL rekordot, amennyiben 6 meccsen is 200 yard felett teljesített.

A 90-ES ÉVEK LEGISMERTEBB GYILKOSSÁGI ÜGYE IS HOZZÁ (?) KÖTŐDIK

Szélesebb körben az ellene folyó gyilkossági per kapcsán lett ismert 1995-ben, melynek során volt feleségének Nicole Brown Simpsonnak és annak új párjának Ron Goldmannak 1994. június 13-án elkövetett meggyilkolásával vádolták meg. A valószínű bizonyítékok ellenére a büntető eljárás során, amelyet szappanopera jelleggel közvetítettek a nagy tévéállomások az USA-ban és világszerte, sztárügyvédei segítségével végül az esküdtszék felmentette.

Az amerikai alkotmány szerint ugyanabban a tárgyban újabb büntetőeljárást elindítani nem lehet, de a meggyilkolt férfi családja polgári kártérítési pert indított ellene, amelyet meg is nyertek, és amelyben 33,5 millió dollár kártérítésre ítélték Simpsont. Ez pénzügyileg csődbe vitte.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb