Szegedi Arcok

Örök kíváncsiság és hajthatatlan tudásvágy: nívós díjjal ismerték el a Bőrgyógyászati Klinika laborasszisztensének munkáját, exkluzív interjú Kohajda Mónikával

Idén márciusban Kohajda Mónika a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika laborasszisztense nyerte el több évtizedes, odaadó munkájával a Nők a Tudományban Egyesület, Nők a Tudományban Kiválósági Díját. Az elismerésről és hivatásáról most őt kérdeztük.

A Nature-díjas Nők a Tudományban Egyesület a szakterületükön legsikeresebb fiatal kutatónők munkásságának elismerésére 2013-ban alapította a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat, melyet az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével adnak át évről évre. Három évvel ezelőtt új kategóriával bővült a Nők a Tudományban Kiválósági Díj. A kiváló kutatói teljesítményhez nemcsak biztos és támogató családi háttérre van szükség, hanem a mindennapi munkát segítő technikusokra, laboránsokra, asszisztensekre és szakmai segítőkre is, épp ezért a Nők a Tudományban Egyesület a kutatói tevékenység támogatását elismerve Nők a Tudományban Kiválósági Díjat adományoz azoknak a szakembereknek, akik sokszor a háttérben hatalmas alázattal és szenvedéllyel végzik munkájukat.

MÁR 29 ÉVE TÁMOGATJA A SZAKEMBEREK KUTATÁSAIT

Kohajda Mónika már 29 éve támogatja „Labor-Anyuként” a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikán dolgozó orvosok, biológusok és PhD-hallgatók kutatásait. “1995-ben, még huszonévesen kerültem a Szegedi Bőrgyógyászati Klinikára. Akkor még javarészt a rutin labordiagnosztikába segítettem be. Az évek alatt rájöttem, hogy nagyon-nagyon szeretem a munkámat, hogy nekem ez az életem. Később pedig már a kutatási munkákba is volt szerencsém bekapcsolódni. Körülbelül 15-16 éve pedig már nagyrészt csak a kutatási munkával foglalkozom ” – idézte fel a kezdeteket a szakember.

ÖRÖK KÍVÁNCSISÁG

Mint mondta, őt az örök kíváncsiság hajtja előre, ösztönzi munkájában, amelyben mindennap megvan a változatosság szépsége legyen szó sikerekről, vagy éppen kudarcokról, hiszen ez utóbbi is csak viszi előre a kutatót. Egy biztos, a kutatások sikerességéhez elengedhetetlen egy stabil és biztos labor háttérmunka, s ezeket Kohajda Mónika és munkatársai teremtik meg a Szegedi Bőrgyógyászati Klinikán. Mint a szakember elárulta, munkájával a sejtbiológia kutatócsoport tevékenységét támogatja, elsősorban pikkelysömörrel kapcsolatos vizsgálatokban vesz részt. A betegség eredetét kutatják, illetve azt, hogyan előzhető meg a pikkelysömör újbóli kialakulása a pácienseknél. “A mi kis kutatócsoportunk a tünetmentes bőrtünetek elváltozásaira fókuszál. Próbáljuk felderíteni, hogy mitől lehet tünetmentes, vagy éppen, mitől jelentkeznek az elváltozások a bőrfelületen” – magyarázta Kohajda Mónika.

“EZ TÉNYLEG NAGYON NAGY DOLOG”

A szegedi laborasszisztens pedig rendkívüli munkabíró képessége, kivételes szorgalma, végtelen türelme és lelkiismeretessége révén idén márciusban kiérdemelte a megtisztelő Nők a Tudományban Kiválósági Díjat, melyre hivatástudata elismeréseként munkatársai terjesztették fel. “Nagyon meglepett, de mérhetetlenül jólesett már maga az, hogy felterjesztettek, az pedig, hogy egy független bírálóbizottság országosan ki is választott, tényleg nagyon nagy dolog” – árulta el a szakember. “Büszke vagyok arra, hogy így elfogadnak a kollégáim és díjazzák a munkát, amit együtt végzük velük. Ez egy kölcsönös együttműködés közöttünk. Igazából ez a díj, nem csak az enyém, hanem azoké is, akikkel a huszonkilenc év alatt együtt dolgoztam, közös eredményeink gyümölcse”. Mint mesélte, a díjátadóra kolléganői is elkísérték, egy nagyon hangulatos, emlékezetes este volt.

HIVATÁSTUDAT ÉS ELKÖTELEZETTSÉG

Mint Kohajda Mónika elmondta, nagy szükség van a nőkre a tudományos világban. Szerencsére, manapság, már egyre több nő lép tudományos pályára. Kohajda Mónika például főleg női vezetőkkel dolgozott együtt és a legtöbb hozzájuk érkező orvostanhallgató, illetve PhD-és TDK hallgató is lány, akik nagy örömmel vesznek részt a labormunkában. “Ha megvan a hivatástudat, a kutatás iránti elkötelezettség, akkor szerintem nőként is ugyanúgy lehet érvényesülni a pályán” – árulta el.

“AMEDDIG CSAK LEHET, EZT SZERETNÉM CSINÁLNI”

Ez a hivatástudat és nyitottság az évek múlásával sem csökkent Kohajda Mónikában. Elmondta, bármilyen technológiai újdonságra, vagy új kutatási területre új, izgalmas kihívásként tekint, s örömmel veti bele magát az új felfedezésébe. “Erről szól ez a munka, a kíváncsiságról a természettudományok, és a betegségekkel kapcsolatos összefüggések felderítése iránt. Szeretném ezt minél tovább csinálni, ameddig csak lehet, s ameddig engedik és részt vehetek a kutatók munkájának segítésében” – zárta gondolatait a Nők a Tudományban Kiválósági Díjas szakember.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb