Szegedi Arcok

Átadták a Talentum-díjakat, szegedi kutató is részesült az elismerésben

A Szegedi Nemzeti Színházban rendezett gálaműsor keretében átadták a Nemzeti Tudósképző Akadémia (NTA) Talentum-díjait – tájékoztatta a Nemzeti Orvosbiológiai Alapítvány hétfőn az MTI-t. Mint írták, városunk egyik kutatója is részesült az elismerésben. Kintses Bálint, a HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biokémiai Intézetének tudományos főmunkatársa újraprogramozott bakteriofágokkal antibiotikum-rezisztenciát előrejelző kutatásaiért érdemelte ki a Talentum-díjat.

A Talentum-díjat 2013-ban hozta létre az alapítvány. Az elismerésre érdemes kutatót a NTA szakmai vezetése és az alapítvány kuratóriuma választja ki. A díjat az elmúlt egy-két évben publikált, nemzetközi szinten is meghatározó felfedezésért adják. Emellett feltétel, hogy a díjat olyan tudósok kapják, akik Szent-Györgyi Alberthez hasonlóan a felfedezéséhez kapcsolódó kutatói munka jelentős részét Magyarországon végezték.

NÉGY KUTATÓ, KÖZTÜK EGY SZEGEDI RÉSZESÜLT AZ ELISMERÉSBEN

Az elismerést idén négy kutató érdemelte ki.

  • Acsády László, a HUN-REN Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet – Thalamus Intézet kutatóprofesszora az agykérgi kommunikáció alapvető régióspecifikus tulajdonságának felismeréséért kapta az elismerést. Kutatásai segíthetnek megérteni a regionális különbségeket a normális és kóros agyi működésben.
  • Matta Csabát, a Debreceni Egyetem Anatómiai, Szövet és Fejlődéstani Intézetének egyetemi docensét a porcképződés génexpressziós mintázatának feltárása és a porcregenerációs eljárások elősegítése érdekében végzett munkájáért díjazták.
  • Kintses Bálint, a HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biokémiai Intézetének tudományos főmunkatársa újraprogramozott bakteriofágokkal antibiotikum-rezisztenciát előrejelző kutatásaiért érdemelte ki a Talentum-díjat.
  • Garami András, a Pécsi Tudományegyetem Transzlációs Medicina Intézetének egyetemi docense a rendszeres csípőspaprika-fogyasztás és a vér koleszterinszintjének összefüggését vizsgáló kutatásáért került a díjazottak közé.

A találkozón átadták a 2024-es év kiváló diákja elismerést is, melyet idén Dinnyés Olivér, a szombathelyi ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 12. évfolyamos tanulója kapott meg.

CÉLJUK A FIATAL KUTATÓK FELKAROLÁSA ÉS TÁMOGATÁSA

Az NTA – a magyar kormány támogatásával megvalósuló – nemzetközileg is egyedülálló tehetséggondozó programjának célja az orvosbiológiai kutatások iránt érdeklődő fiatalok felkarolása már középiskolás kortól, tudományos munkájuk támogatása, a tudós életpálya modell vonzóvá tétele, hosszabb távon az ifjú kiválóságok Magyarországon tartása. Az NTA immár huszonkettedik alkalommal szervezte meg a Nobel-díjasok és tehetséges diákok találkozóját, melynek idei vendége mások mellett a tizenkét éve kémiai Nobel-díjjal kitüntetett Brian Kobilka amerikai fiziológus volt. Az évente két alkalommal megrendezett találkozók közül hagyományosan a tavaszin adják át a Talentum-díjakat.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb