Közélet

Világhírű tudósok érkeznek Szegedre: Nobel-díjas kutatókkal találkozhatnak a Nemzeti Tudósképző Akadémia növendékei

A tizenkét éve kémiai Nobel-díjjal kitüntetett Brian Kobilka amerikai fiziológussal és több más neves kutatóval is találkozhatnak a Nemzeti Tudósképző Akadémia növendékei Szegeden. A vasárnap kezdődő konferenciára – amely immár a Nobel-díjasok és tehetséges diákok huszonkettedik találkozója – az ország 62 középiskolájából 480 gimnazista, valamint 180 egyetemista hallgató, mentor, junior mentor érkezik.

Brian Kobilka, a Stanford Egyetem professzora 2012-ben Robert J. Lefkowitz-cal megosztva a G-fehérje-kapcsolt receptorok vizsgálatáért kapta meg a kémiai Nobel-díjat. Az 1980-as években Brian Kobilka sikeresen azonosította azt a gént, amely az adrenalin hormon receptorának kialakulását szabályozza. Ő és Robert Lefkowitz azt is felfedezték, hogy a receptor hasonlít a szemben található, a fényt befogadó receptorokhoz. Később felfedezték, hogy a receptoroknak egy egész családja létezik, amelyek hasonlóan néznek ki és hasonlóan viselkednek, ezek a G-fehérje-kapcsolt receptorok. Az ilyen típusú receptorok a gyógyszerek fontos terápiás célpontjai.

VILÁGHÍRŰ TUDÓSOK TARTANAK ELŐADÁST

A Nobel-díjas kutató mellett a kétnapos konferencián előadást tart John Eu-Li Wong, a Szingapúri Nemzeti Egyetem orvostudományi innovációért és transzlációs medicináért felelős első alelnöke, David Eisner, a Manchesteri Egyetem Szívélettani részlegének professzora, valamin Martin Morad, a regeneratív medicina és a sejtbiológia professzora a Dél-karolinai Orvosi Egyetemről.

ÁTADJÁK A NEMZETKÖZI SZINTEN IS MEGHATÁROZÓ TALENTUM-DÍJAKAT

A vasárnap kezdődő konferenciára – amely immár a Nobel-díjasok és tehetséges diákok huszonkettedik találkozója – az ország 62 középiskolájából 480 gimnazista, valamint 180 egyetemista hallgató, mentor, junior mentor érkezik. A háromnapos rendezvény során a 2013-ban indult program résztvevői az előadások mellett találkozókon, laboratóriumi gyakorlatokon vesznek részt, és a konferencia alkalmából adják át az elmúlt egy-két évben publikált, nemzetközi szinten is meghatározó felfedezésekért járó Talentum-díjakat.

SZENT-GYÖRGYI ALBERT NOBEL-DÍJÁNAK 75. ÉVFORDULÓJA KAPCSÁN HOZTÁK LÉTRE A PROGRAMOT

A 2021 őszétől Nemzeti Tudós Akadémia nevet viselő programot Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulójához kapcsolódva hozták létre, hogy újra vonzóvá tegyék a fiatalok számára a tudományos életpályát. A résztvevők életét 16 és 36 éves koruk között – a hagyományos iskolarendszerrel párhuzamosan – végigkísérő program célja, hogy hazánkban tartsa a legkiválóbb természettudományos érdeklődésű diákokat minőségi képzés és megfelelő anyagi juttatás biztosításával.

KIMAGASLÓAN TEHETSÉGES DIÁKOKAT MENTORÁLNAK

A Nemzeti Orvosbiológiai Alapítvány a magyar kormány támogatásával megvalósuló, hazai és nemzetközi mentorok részvételével zajló programjába olyan gimnazisták – Szent-Györgyi diákok – jelentkezhetnek, akik már a középiskolában kimagasló eredményt értek el a különböző hazai és nemzetközi versenyeken biológiából vagy kémiából, valamint eltökélt szándékuk, hogy élethivatásul a kutatói pályát válasszák. A középiskolás tanulók képzése a húsz – országos lefedettséget jelentő – területi képzési központon kívül az országos képzési központokban – Debrecen, Gödöllő, Hódmezővásárhely, Pécs, Szeged, Szombathely – kialakított korszerű, modern laboratóriumokban zajlik.

A programba felvételt nyert egyetemisták – Szent-Györgyi hallgatók – és doktoranduszok az adott város – Budapest, Debrecen, Pécs, Szeged – egyetemének kutatólaboratóriumaiban, illetve a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban vagy a fővárosi Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetben végezhetnek kutatómunkát.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb