Mindenmás

Napi pakk: hidegfront söpri ki a nyarat, eső és szél váltja fel a napsütést, ma Szegedre érkezik Karikó Katalin

Egy kis időre búcsút inthetünk a nyárias időjárásnak Szegeden, ugyanis délután már városunkba is megérkezik a hidegfront. Esőt és erős szelet is ígérnek, tehát jobban jársz, ha az esernyőt és a kabátot is magaddal viszed! Mindeközben ne feledd, a Szeged365 hírei ma is veled lesznek, itt a napi pakk!

MAI NÉVNAPOSOK ÉS CHARLIE CHAPLIN

Nagyon boldog névnapot kívánunk minden Csongor, Áhim, Bánk, Benedek, Bernadett, Cecil, Detti, Enikő és József nevű Szeged365 olvasónak! Érdekességek mára:

  • most van Szent Bernadett ünnepe, akinek gyermekkorában Lourdes városban megjelent Szűz Mária. Szentté avatása óta használatos a Soubirous Szent Bernadett vagy Lourdes-i Szent Bernadett elnevezés is.
  • 135 éve született Charlie Chaplin angol filmszínész, forgatókönyvíró és filmproducer (A kölyök, A diktátor),
  • 92 éve pedig Polyák Imre olimpiai bajnok birkózó,
  • de ma van a holokauszt magyar áldozatainak emléknapja is. Az Országgyűlés 2000. évi döntése szerint 2001-től minden évben április 16-án tartják meg Magyarországon a holokauszt magyarországi áldozatainak napját, annak emlékére, hogy 1944-ben április 16-án kezdődött meg az akkor Magyarországhoz tartozó Kárpátalján a zsidók gettókba zárása, majd deportálása.

HIDEGFRONT SÖPRI KI A KORA NYARAT SZEGEDRŐL

Kedden kezdetben még csak felhős időjárásunk lesz, majd délután előbb a szél, majd az eső is megérkezik Szegedre. Élénk, erős lesz az északira, északnyugatira forduló szél a városunkban és jelentős lehűlés érkezik. A legmagasabb hőmérséklet 9 és 22 fok között alakul, délen, délkeleten, Szeged környékén még mérhetünk 20 fok körüli maximumokat, de a hidegfront után éjszaka már csak 6 fokig kúszik fel a hőmérő higanyszál a városban.

MA SZEGEDRE ÉRKEZIK KARIKÓ KATALIN, BEMUTATJA A NOBEL-DÍJÁT

Ismét Szegedre látogat Karikó Katalin. Bene Tamás, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati igazgatója a Rádió 88-nak elmondta, az SZTE kutatóprofesszora április 16-án érkezik városunkba, hogy bemutassa Nobel-díját az érdeklődőknek. A díjat ki is állítják majd.

TILOS PARKOLNI A RETEK UTCÁBAN

Garanciális javításokat végeznek a Retek utcában. A kivitelező arról tájékoztatta a Rádió88-at, hogy a munkálatok április 15-én, hétfőn kezdődtek és várhatóan szerdán már be is fejeződnek. A javítások elvégzése miatt hétfő reggel 7 órától tilos parkolni a táblával jelzett területen.

IKONOK A NAPFÉNY MŰTEREMBEN

A Napfény Műterem bemutatja az “Ikonok a Napfényben” következő állomását, ezúttal Lukács Sándor Kossuth díjas színművésszel lesz találkozás. A résztvevők részesei lehetnek egy különleges élménynek. Az előadás előtt itt fogják először bemutatni a világhírű Hungarikon gyűjtemény legújabb – szegedi vonatkozású, Juhász Gyula házának kapukulcsából ihletett – műremekét, “Kulcs a lábtörlő alatt” címmel, mely megalkotására a gyűjtő Kárpáti Tamás Noon Azaki-t (Kováts Lajos) híres magyar festő-grafikust, a bemutatására, leleplezésére pedig Barnák Lászlót a  Szegedi Nemzeti Színház főigazgatóját kérte fel.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb