Szegedi Arcok

A tudós nőknek állítanak emléket a szegedi Füvészkertben: Karikó Katalin megtekintette a látványterveket, mutatjuk, melyik szimbólumot választotta magának

A Szegedi Tudományegyetemhez (SZTE) kötődő, kimagasló tudományos eredményt elérő nőknek állítanak emléket a szegedi Füvészkertben, a Tudós nők ösvényének terveit szerdán Karikó Katalin jelenlétében mutatták be.

KARIKÓ KATALIN AZ SZTE HALLGATÓJAKÉNT SOKAT JÁRT A FÜVÉSZKERTBE

Az első női magyar Nobel-díjas azt mondta, szegedi biológus hallgatóként sokat jár az egyetemi Füvészkertbe növénytant tanulni, vagy csak gyönyörködni a természetben. A jelenlévő magyar és külföldi hallgatókhoz szólva úgy fogalmazott, reméli, a kiváló szegedi kutatónőket megidéző ösvény hamarosan az ő nevükkel bővül.

A KUTATÓNŐT MINDIG IS LENYŰGÖZTÉK A NÖVÉNYEK

Karikó Katalin a növények iránti diákkori vonzalmáról ihletett módon vall az „Áttörések – Életem és a tudomány” című memoárjában. „Egész életemben növényeket tanulmányoztam. Imádtam a fiziológiájukat, azt, ahogyan minden növénynek megvannak a maga tulajdonságai, felhasználási módjai és helyei a nagyobb ökoszisztémában. Szerettem, hogy mindent, ami fontos az életünkben – a levegő, az élelem, a víz, a szépség –, a növényektől kapjuk. Szerettem tudni, hogy a növények, akárcsak az állatok, apró egységekből, sejtekből állnak, és hogy a növényi sejtekben nyüzsgés van – lélegeznek, tápanyagokat vesznek fel, fehérjéket állítanak elő, és létfontosságú molekulákat mozgatnak egyik helyről a másikra.”

EGY DÓM TÉRI SÉTA SORÁN SZÜLETETT MEG AZ ÖSVÉNY ÖTLETE

Bálint Erika, az ösvényt életre hívó Partiscum Club elnöke felidézte, az ötlet a szervezet tagjaiban egy Dóm téri séta során merült fel, amikor a nemzeti pantheonban körülnézve tudatosult bennük, hogy a haza nagyjainak emléket állító portrék között csupán egy női van, Mária Teréziáé. Pedig csak az egyetem története során szép számmal voltak olyan kutatónők, akik kiválóan művelték szakmájukat – hangsúlyozta az elnök.

KARIKÓ KATALIN A KUKORICA SZIMBÓLUMOT VÁLASZTOTTA KI

A tavaszi zsongásban Németh Anikó, az SZTE Füvészkert igazgatója köszöntötte a 300 rózsafajtát bemutató rosariumhoz érkezőket. A történelmi rózsák gyűjteménye szépségeit feltáró ösvényen Szűcs Anita Eszter iparművész, a Pataki Tiles Kft. vezető tervezője botanikai ihletésű kerámiaszobrai állítanak majd emléket a Szegedi Tudományegyetem jeles női tudósainak. E terveket tekintette meg Karikó Katalin és kiválasztotta magának a kukorica szimbólumot.

HÉT KUTATÓNŐNEK ÁLLÍTANAK ELŐSZÖR EMLÉKET

Németh Anikó, a Füvészkert igazgatója közölte, az ösvényt a történelmi rózsák gyűjteményének területén alakítják ki. A szobrokkal először hét kutatónőnek állítanak emléket:

  • Karikó Katalin mellett
  • Banga Ilona biokémikusnak,
  • Csapody Vera botanikusnak,
  • Kopasz Mária festő- és grafikusművésznek,
  • Ormos Mária történésznek,
  • Wollemann Mária orvos, biokémikusnak
  • és Gábor Aranka gyógyszerésznek.

A botanikai témájú és ihletésű kerámiaszobrokat Szűcs Eszter Anita tervezte, az alkotások pedig a Pataki Tiles Szegedhez közeli, újszentiváni műhelyében készülnek el a tervek szerint az év végére.

KÜLFÖLDI AGRÁRKUTATÓKKAL SZELFIZETT KARIKÓ KATALIN

Az eseményen Algériából, Franciaországból, Marokkóból és Tunéziából érkezett vendégek is rácsodálkoztak a több mint 100 éves egyetemi Füvészkert szépségeire. A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar Erasmus week rendezvényének külföldi szakemberei örömmel szelfiztek az SZTE Nobel-díjas professzorával, Karikó Katalinnal.

EZ TÖRTÉNT KARIKÓ KATALIN SZEGEDI LÁTOGATÁSÁNAK ELSŐ NAPJÁN

Forrás: MTI/Szegedi Tudományegyetem

Fotók: Szegedi Tudományegyetem Füvészkert FB/MTI/Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb