Szegedi Arcok

Sűrű napjai vannak Karikó Katalinnak Szegeden, ma megtekintette a róla készült óriási falfestményt a 17 emeletes toronyházon

Sűrű napjai vannak Karikó Katalinnak Szegeden. Kedden a kutatónő reggeli érkezését követően ünnepélyes keretek között bemutatta a 18 karátos aranyból készült Nobel-érme hiteles nemesfém-másolatát, amit ezt követően elhelyezett az Egyetem Nobel-díjasainak életét bemutató kiállítás központi darabjaként. Ezután a kutatónő a sajtó kérdéseire válaszolt az SZTE TIK átriumában, este pedig díszvacsorán vett részt. Mint kiderült, ma sem unatkozik Szegeden, ugyanis megtekintette a róla és Szent-Györgyi Albertról készült óriási falfestményt.

“Újszegeden fogadtunk Körmendi Zoltánnal és Botka Lászlóval Karikó Katalin Nobel-díjas kutatót, városunk díszpolgárát, hogy megmutassuk neki, a Temesvári krt-i toronyház nemrég elkészült freskóját” – írta Mihálik Edvin a közösségi oldalára, miután megtekintették a falfestményt. Karikó Katalin meg is hatódott a falfestmény láttán. Az óriási falfestmény egyébként decemberben készült el, és a munkálatokat a Színes Város csapata végezte.

TISZTELGÉS KARIKÓ KATALIN ELŐTT

“Tiszteletünk és hálánk kifejezéseképp döntöttünk úgy, hogy Szeged Nobel-díjas tudósai kerülnek az újszegedi toronyház falára. Nagy örömünkre szolgált, hogy Karikó Katalin nem csak hozzájárult az őt ábrázoló újszegedi falfestmény elkészítéséhez, de a mintául szolgáló portrét is segített kiválasztani. Ma pedig eljött a nap, amikor személyesen is megtekintette a kész művet” – hangsúlyozta Mihálik Edvin.

A FÜVÉSZKERTBEN IS LÁTOGATÁST TESZ

A szegedi Hortus Botanicus ösvényeit rótta egykor a szegedi József Attila Tudományegyetem, a JATE biológia szakos hallgatójaként Karikó Katalin. A Nobel-díjas kutatónő, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) professzora visszatér az egykori gyakorlati órák helyszínére, részt vesz az egyetemisták rendhagyó növényismereti óráján. A természetre rácsodálkozó és titkait kutató biológust az egyetemi Füvészkert új kamara-kiállítással köszönti. Mintegy a tárlat folytatásaként az SZTE Füvészkert és a szegedi Partiscum Club bemutatja a Tudós nők ösvényének terveit. Az SZTE Mezőgazdasági Kar Erasmus week rendezvényére érkező algériai, izraeli, marokkói és tunéziai szakemberek is bekapcsolódnak az SZTE Füvészkert programjába.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb