Szegedi ArcokVideo365

“Úgy érzem, egy vagyok közületek” – ünnepi díszvacsorán köszöntötték Karikó Katalint, ahol Sulyok Tamás is beszédet mondott

„Annyira megható az a szeretet, amivel engem itt fogadnak….mint egy énekest, egy rocksztárt, úgy ünnepeltek, és én nagyon hálás vagyok, nagyon szépen köszönöm mindnyájatoknak“ – mondta a meghatottságtól elcsukló hangon ünnepi beszédében Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem professzora, az első magyar női Nobel-díjasunk, a tiszteletére rendezett díszvacsorán kedd este az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban, ahol a szintén szegedi kötődésű Sulyok Tamás, Magyarország köztársasági elnöke is tiszteletét tette.

KARIKÓ KATALIN ÖSZTÖNZŐ ERŐT SUGÁROZ

Sulyok Tamás a Szegedi Tudományegyetem Karikó Katalin tiszteletére adott díszvacsoráján azt mondta, a Nobel-díjas kutató fantasztikus sikere bátorítást ad mindazoknak, akik a tudomány rögös útjára akarnak lépni. Megharcolt szakmai pályájával ösztönző erőt sugároz mindenkinek, aki saját hivatásában és munkájában legyűrhetetlennek tűnő nehézségekkel szembesül. Karikó Katalinnál folyamatosan tapasztaljuk, hogy nagy felelősségérzettel viseltetik hazája iránt. Ez a valódi hazaszeretet, amely nem harsány, nem kérkedő, hanem mély, igaz és szívből jövő – idézte a köztársasági elnök beszédét az MTI.

“NEM TARTOZIK, MÉGIS VISSZAAD”

Sulyok Tamás úgy fogalmazott, Karikó Katalin nem tartozik, mégis visszaad. Hazahozza tudását és velünk osztja meg szakmai sikereit. Hazahoz mindabból, amit saját erővel, kitartással és fáradsággal szerzett meg. Munkája gyümölcsét teszi közkinccsé, saját dicsőségét osztja meg a hazájában.

“ÚGY ÉRZEM, ÉN EGY VAGYOK KÖZÜLETEK”

„Amikor itt állok előttetek, ezen a porondon, eszembe jut az, hát, hogy kerülök én ide? … Úgy érzem, én egy vagyok közületek. Nem érzem azt, hogy az, hogy díjakat kapok, csak nekem szól, ez mindenkinek szól, aki tanított engem írni, olvasni, aki tanította nekem a különböző tantárgyakat itt az egyetemen, őhozzájuk is tartozik mindaz az eredmény, amit elértem. Ezért küldtem el a Nobel-díjjal járó összeget, ezért hoztam el a díjat is, hogy megosszam mindenkivel, aki részese volt, és gondolatban azokkal is, akik már nincsenek velünk“ – vallotta beszédében Karikó Katalin. Mint mondta, a jövő nemzedékét szeretné inspirálni. Nem a díj a fontos, hanem hogy célokat tűzzünk ki magunk elé, és ha elértük azokat, újabbakat keressünk – hangsúlyozta a kutatónő.

“ÚJ HÓDÍTÓ”

„Feljegyezték, hogy Szent-Györgyi Albertet Szegedről jött “új hódítóként” emlegették Nobel-díja átadásán. Engem külön büszkeséggel tölt el, hogy egy újabb Szegedről jött hódítót köszönthetek, aki híressé tesz ezt a gyönyörű várost. Szívből köszönjük, szívből köszönöm professzor asszony“ – hangzottak Sulyok Tamás szavai. Hozzátette, azt kívánja, hogy Szeged és az egyetem teremje a hasonló szakmai sikereket elérő magyar tudósok garmadáját. Újabb és újabb “hódítókat”, akik felérnek a tudomány csúcsaira.

Operatőr és fotók: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb