Szegedi Arcok

Támadnak a szúnyogok: így védekezhetünk a gonosz kis vérszívók ellen, és így zajlik az irtásuk – exkluzív interjú a katasztrófavédelem szakemberével

Megkezdődött kedden a központi szúnyoggyérítés, túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik tavasszal. Csongrád-Csanád vármegyében 1200 hektáron végeznek légi biológiai lárvagyérítést – írtuk meg korábban a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása alapján. Arról, hogy az enyhe telet és kifejezetten meleg tavaszt követően mekkora szúnyoginvázióra számíthatunk, s hogyan zajlik a gyérítés folyamata térségünkben, Mukics Dániellel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjével beszélgettünk.

MÁRCIUS ELEJE ÓTA VIZSGÁLJÁK A SZAKEMBEREK A SZÚNYOGLÁRVÁK SZÁMÁT, FEJLŐDÉSÉT

Március eleje óta már országszerte entomológusok, vagyis rovarbiológus szakemberek elemzik mind a szúnyoglárvák, mind pedig a kifejlett szúnyogok számát és fejlettségi állapotát. Mivel csapadékos és enyhe időjárás jellemezte az elmúlt időszakunkat, emiatt most tömegével kezdtek kifejlődni a szúnyoglárvák. Mint a szakember beavatott bennünket, éppen azért, hogy kevesebb legyen a kifejlett szúnyog, még most, lárva állapotban, első lépésként biológiai módszerrel lépnek fel a szúnyoglárvák ellen. Hozzátette, éppen tegnap, április 16-án kezdődött a katasztrófavédelem által irányított központi szúnyoggyérítés.

EGY TALAJLAKÓ BAKTÉRIUM FEHÉRJÉJÉT HASZNÁLJÁK ELLENÜK

Első lépésként Csongrád-Csanád vármegyében a héten 5000 hektárnyi vízfelületet kezelnek a szakemberek biológiai módszerrel. Ebből tegnap vármegyénkben 1200 hektárnyi területen valósult meg a gyérítés. “Itt a természeti védelem alatt nem álló vízfelületek kezelését kell érteni” – avatott be bennünket a részletekbe Mukics Dániel. Mint folytatta, a biológiai szúnyoggyérítés úgy történik, hogy van egy természetben is előforduló talajlakó baktérium, amely egy bizonyos fehérjét termel, s ilyen fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a szakemberek a vízbe, ahol a szúnyoglárvák fejlődnek. A lárvák elfogyasztják ezt a fehérjét, s ettől elpusztulnak. “Ez az eljárás csakis kizárólag a csípőszúnyogoknak a lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, a vért nem szívó árvaszúnyogokra is teljesen ártalmatlan” – tudtuk meg Mukics Dánieltől.

A LOMBOSODÓ FÁK NEHEZÍTIK A GYÉRÍTÉST

Mint a szakember elmondta, első körben a héten a Tisza mentén és a Tisza-tónál, valamint a Körösök holtágain lépnek fel biológiai módszerrel a lárvák ellen. Mint magyarázta, a korai tavasz miatt a szokásosnál hamarabb kezdtek a fák lombosodni, ami megnehezíti a biológiai lárvagyérítést. A levegőből kijuttatott folyékony biológiai készítmény jelentős része fennakadna az ártéri erdős területeken lévő fák levelein, ezért granulátumot alkalmaznak. A szilárd halmazállapotú készítmény áthatol a lombozaton, így bekerül a vízbe, ahol a szúnyoglárvák fejlődnek.

TE IS TEHETSZ AZÉRT, HOGY IDÉN KEVESEBB SZÚNYOG LEGYEN

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy mi tehetünk azért a legtöbbet, hogy kevesebb szúnyoggal találkozzunk. A szúnyogok nagy része ugyanis magántelkeken fejlődik ki, ezért a magánszemélyeknek is hatalmas a felelőssége van abban, hogy mennyi szúnyoggal találkozunk az idei évben. Mukics Dániel ezzel kapcsolatban kihangsúlyozta, hogy egy-egy nagyobb eső után érdemes azokat a kerti tárgyakat, amelyek összegyűjtik az esővizet kiönteni, hiszen ezekben ezer számra képesek kifejlődni a szúnyogok, akár néhány deciliter vízben is.

MAXIMUM EGY-MÁSFÉL HÉTRE LEHET ELŐRE MEGMONDANI HOL, MIKOR VÁRHATÓ GYÉRÍTÉS

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője beszélt továbbá arról is, hogy a szúnyoggyérítésnek a pontos helyét és idejét maximum egy, másfél hétre lehet előre megtervezni. Ez azért van így, mert a szakemberek folyamatosan elemzik a helyzetet országszerte, hogy hol, mekkora a szúnyogártalom. Elemzik a vizekben a lárváknak a fejlettségi állapotát, számát, valamint a kifejlett szúnyogok számát és ahol ez elér egy bizonyos limitet, ott lesz a következő időszakban szúnyoggyérítés. Ezeknek a pontos helyéről és idejéről a katasztrófavédelem oldalán tájékozódhatunk, amit IDE kattintva érhetsz el.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb