Sport

Evezős Eb Szeged: bemutatkozott a Szabó, Furkó páros, a többi számban elúsztak az éremesélyek

A Szabó Bence, Furkó Kálmán összeállítású világbajnoki ezüstérmes páros a pályaválasztó futamában második hellyel mutatkozott be pénteken a szegedi evezős Európa-bajnokságon, amelyen a reményfutamokból egyik magyar egység sem jutott A döntőbe.

SCHMIDT ÁDÁM IS JELEN VOLT MA A MATY-ÉREN ZAJLÓ KÜZDELMEKEN

“Fontos, hogy felhívjuk ennek a sportágnak a gyönyörűségeire a figyelmet, ebben pedig biztos, hogy segít ez az Európa-bajnokság és kvalifikációs esemény. Talán az Oxford-Cambridge regatta miatt, de az evezésre úgy gondolok, mint egy fantasztikus egyetemi sportra, és szombaton itt Szegeden is megjelennek majd az egyetemi nyolcasok. Egy olyan sportágról beszélünk, amely gyönyörű környezetben, tiszta körülmények között űzhető. Nagyon bízom benne, hogy ezzel az eseménnyel is segítünk abban, hogy az evezésben is egyre több fiatal jelenjen meg és válassza ezt a rendkívül kemény, nagyon alázatos munkát igénylő sportágat” – mondta pénteken az MTI-nek Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár.  Hozzátette: tudatos elgondolás eredménye, hogy az evezős ergométeres diákolimpiára az Eb-vel együtt került sor, mivel a Sportoló Nemzet programmal a sportirányítás arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy minél több fiatal sportoljon rendszeresen.

A MÁSODIK HELYEN ÉRTEK CÉLBA

A Szabó Bence, Furkó Kálmán tavalyi, belgrádi vb férfi könnyűsúlyú kormányos nélküli kettesének ezüstérmesei 7:28.07 perces idejükkel a második helyen értek célba az osztrák kettes mögött, illetve a moldovai páros előtt a szegedi Maty-éren, ezzel felmérték az erőviszonyokat a szombati fináléra, amelyben már az érmekért csatáznak majd. 

A REMÉNYFUTAMOKBAN NEM VOLT SZERENCSÉNK

  • A kormányos kettesben korábban világbajnok, valamint a kormányos nélküli ketteseknél Európa-bajnok Simon Béla, Juhász Adrián duó beragadt a rajtnál, így féltávnál hatodik helyen haladva már több mint nyolc másodperces hátrányban volt az elődöntős helyektől. A végén ugyan nagy hajrába kezdtek a magyarok, de már csak két pozíciót tudtak javítani, azaz negyedikként zártak (7:06.5 p), így vasárnap a C döntőben folytatják.
  • A Preil Vivien, Zsiros Janka alkotta női kétpárra a B döntő vár, mivel 7:40.19 perces idejükkel a reményfutam hatodik helyén értek célba, és csak az első négy ért volna továbbjutást a legjobb hat közé.
  • A Kerekes Krisztián, Csizmadia Ádám, Szentpáli Gergő, Szentpáli Balázs összeállítású férfi kormányos nélküli négyes ötödik lett (6:35.06 p), ezzel szintén a B döntőben zárja majd az Eb-t.
  • Férfi egypárban Bácskai Máté szintén ötödik lett (7:50.9 p) reményfutamában, így szombaton a C döntőbe kerülésért ül hajóba.
  • Könnyűsúlyú kétpárban előbb a Csepel Zsófia, Fehérvári Eszter egység (7:50.58 p),
  • majd a férfiaknál Kertész Keve, Szigeti Ferenc (7:14.7 p) zárt a reményfutam ötödik helyén, ezzel mindkét egység a hetedik lett a kontinensbajnokságon.
  • A pénteki programot pedig a férfi négypárevezősök zárták, a Gerei Tamás, Koncsik Dominik, Ács Kristóf, Ujhelyi Mihály kvartett hatodik lett (6:30.19 p), ezzel a szombati B döntőben biztosította helyét.

SZABÓ-FURKÓ KETTŐSE ÉS GALAMBOS PÉTER KVALIFIKÁLTA MAGÁT AZ “A” DÖNTŐBE

Magyar részről Szabó Bence, Furkó Kálmán kettőse mellett még a csütörtöki nyitónapon a kétszeres Európa-bajnok, vb-ezüstérmes Galambos Péter kvalifikálta magát az A döntőbe könnyűsúlyú egypárban.

PÉTERVÁRI – MOLNÁR VASÁRNAP A KVÓTÁÉRT INDULHAT

A férfi egypárevezősök között Pétervári-Molnár Bendegúz harmadik helyen jutott tovább a pénteki elődöntőből a kvótaosztó A döntőbe a szegedi Maty-éren zajló kontinentális olimpiai kvalifikációs, illetve parakvalifikációs regattán.

GADÁNYI ZOLTÁNA NEM JUT OLIMPIAI INDULÁSI JOGHOZ SZEGEDEN

A pénteki versenynap magyar szempontból Pető Zsolt paraevezős pályaosztó futamával rajtolt a PR1 kategóriájú férfi egypár versenyszámban. Pető az egyes pályán kapott helyet és szinte végig a második helyen evezve 11:19.25 perc alatt teljesítette a 2000 méteres távot, amelyen a spanyol Javier Garcia Martinez mögött ért célba. A nőknél Gadányi Zoltánának az első kettő között kellett volna végeznie a vasárnapi kvótaosztóhoz, az MTK evezőse azonban nem tudta tartani az iramot a mellette evező török és szlovén versenyzővel, végül harmadik helyen zárt (8:18.48 p), így szombaton a B döntőben folytatja a versenyt. Ez azt jelenti, hogy Szegeden nem jut olimpiai indulási joghoz.

A kvalifikációs futamokat a férfi könnyűsúlyú kétpárevezős reményfutam zárta, melyből az első négy célbaérkező juthatott be a legjobb hat közé, Galcsó Vencel és Szőllősi Balázs egy hellyel csúszott le a A döntőről (7:05.39 p), így szombaton Gadányihoz hasonlóan a B-ben állnak rajthoz.

A párizsi olimpiát megelőző egyik legfontosabb evezős eseményre 35 ország 540 sportolója érkezett Szegedre. Kilenc magyar egység az Eb-érmekért, öt pedig a párizsi kvótáért szállt, illetve száll vízre. Magyarország legutóbb 54 éve rendezett felnőtt evezős Eb-t, akkor a tatai Öreg-tó adott otthont a nők küzdelmének.

Forrás: MTI

Fotók: MTI/Kovács Tamás

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb