Szegedi ArcokVideo365

1001Betegágy, azokért, akiknek a legnagyobb szükségük van rá: tovább épül az a példátlan összefogás Szegeden, melynek köszönhetően egy beteg sem szenvedhet hiányt semmiben

Decemberben látott napvilágot az az együlálló és hiánypótló kezdeményezés Szegeden, melynek célja az egészségügyi és szociális szféra képviselői számára egy olyan jól működő, egymást segítő hálózat létrehozása, amely megkönnyíti és gördülékennyé teszi a segítségnyújtást azoknak a betegeknek és hozzátartozóiknak, akik egy olyan speciális élethelyzettel találják szembe magukat, mely megoldásához több szakember együttes támogatása szükséges. Joó Gábor, amikor megalapította az 1001Betegágy kezdeményezést, ezt a célt tűzte zászlajára, hogy egy platformon biztosítson ezeknek a nélkülözhetetlen szakembereknek bemutatkozási lehetőséget. Az egyre bővülő partneri kapcsolatokkal rendelkező hálózat tagjai május 10-én, pénteken találkoztak a szegedi Garden Bistro-ban, ahol arról beszélgettek, hogyan tudják további együttműködésüket még hatékonyabbá tenni.

Joó Gábor élete négy évvel ezelőtt gyökeresen megváltozott, amikor 90 éves nagyapja stroke-ot kapott. A család egy olyan helyzettel találta magát szembe, melyben nem volt segítségük. Nagypapája a szegedi klinikáról távozva ugyanis otthonápolásra szorult, melynek elengedhetetlen eszköze egy speciális betegágy megléte volt, azonban nem találtak olyan szolgáltatót, akitől ezt beszerezhették volna. Gábor ekkor határozta el, hogy segítséget nyújt a hozzá hasonló helyzetbe került családoknak és létrehozta vállalkozását, az 1001Betegágyat, mellyel támogatást nyújtanak azoknak a családoknak, akiknek szerette megfelelő ápolásához pont egy ilyen speciális betegágyra van szükségük. Gábor azonban itt nem állt meg: az elmúlt évek alatt egy jól működő együttműködést alakított ki az egészségügyi és szociális szféra képviselőivel.

EZ MÁR A MÁSODIK PARTNERI TALÁLKOZÓ

Az első 1001Betegágy partnertalálkozót decemberben szervezték meg. Annak a célja az volt, hogy azok az egészségügyi és szociális partnerszolgáltatók, akikkel már évek óta dolgoznak együtt, megismerhessék egymást, ezáltal szükség esetén egymást tudják ajánlani a hozzájuk forduló betegeknek és családjaiknak. „Nagyon pozitív volt ennek a rendezvénynek a visszhangja, ezért már akkor tudtuk, hogy lesz folytatás. A mai estének ugyanaz a célja, mint decemberben, hogy legyen egy folyamatos kommunikáció a partnerszolgáltatók között. Itt lehetőség nyílik arra, hogy az aktualitásokat megbeszéljük, illetve, ha bárkinek valamilyen segítségre van szüksége, azt is át tudjuk beszélni“ – árulta el Joó Gábor.

NEM CSUPÁN AZ ELLÁTOTTAK NEM TUDJÁK SOKSZOR, HOVA FORDULHATNAK PROBLÉMÁIKKAL, HANEM A SZAKEMBEREK SEM TUDJÁK, SZAKTERÜLETÜKÖN KÍVÜL MERRE IRÁNYÍTSÁK ŐKET

Mint Kondé Ágnes, a Szegedi Görögkatolikus Parókia Szent Rozália Szolgálat vezetője elmondta, ez a kezdeményezés azért is fontos, mert sokszor nem csupán az ellátottak nem tudják, milyen lehetőségeik vannak, de még maguk a szakemberek számára is kihívást jelent, hogy a szakterületükön kívül eső problémákkal hova irányítsák a segítségkérő családokat. „Azért is jöttünk a Szolgálat nevében a kollégákkal ide, hogy megtaláljuk azokat a kapcsolatokat, azokat a kötődéseket, akikhez tudjuk irányítani majd az ellátottainkat“ – tudtuk meg Kondé Ágnestől.

MINDEN SZAKEMBER ÉS SZOLGÁLTATÓ EGY HELYEN

Az elmúlt hónapokban az 1001Betegágy Facebook oldalán folyamatosan mutatták be a partnerszolgáltatókat, viszont Joó Gábor tapasztalatai szerint ez még nem elegendő ahhoz, hogy mindenkinek láthatóságot biztosítsanak. Ebből a gondolatból kiindulva határozták el, hogy létrehozzák a Szegedi segítők Facebook oldalt, ahol minden partnerszolgáltató előtt folyamatos bemutatkozási lehetőséget tudnak biztosítani. „Az az elképzelésem, hogy itt egy színes, változatos szakmai tájékoztató oldal jön létre, ahol a szegedi, egészségügyi és szociális szakterületen dolgozó szolgáltatók anyagai mutatkoznak be. Azt szeretnénk elérni, hogy azok az emberek, akik speciális élethelyzetben vannak, egy helyen találhassák meg azt a szolgáltatót, akire szükségük van, illetve az ahhoz tartozó partnerszolgáltatókat“ – mondta el Joó Gábor.

MEGKÖNNYÍTI A BETEGEK OTTHONÁPOLÁSÁT

Mint Dr. Letoha Annamária, belgyógyásztól, az SZTE Akut Belgyógyászati és Infektológiai Centrum igazgatójától megtudtuk, munkájuk során nap, mint nap találkoznak azzal, hogy az osztályokon olyan elesett, idős betegek vannak, akiket sajnos, abban az állapotukban, amibe kerültek, a család már nem tud otthon ápolni. „Ezek a betegek ilyenkor itt maradnak nálunk, hiszen a szociális otthonokba nagyon nehéz a bejutás. Nálunk pedig nyilván pörgetni kell az ágyakat ahhoz, hogy az SBO-ról érkező újabb hasonló, vagy az akut belgyógyászati ellátást igénylő betegeket fel tudjuk venni. Ezért nagy segítség nekünk az 1001Betegágy kezdeményezés, mert itt én már most olyan otthonápoló szolgáltatókkal, intézményekkel tudom felvenni a kapcsolatot, akikkel azt gondolom, ha szorosabbá válik az együttműködés, akkor a mindennapi életben meg tudjuk könnyíteni a családok számára a betegek otthonápolását“ – mondta el Letoha Annamária.

EGY ONLINE PLATFORMON MINDEN SZOLGÁLTATÓ

A kezedményezés sikerességének pedig egyik sarkalatos pontja a minél jobb láthatóság és elérhetőség biztosítása. Ezért, mint ahogy Joó Gábortól megtudtuk, a Szegedi Segítők Facebook oldal mellet létrehoznak ugyanezzel a névvel egy weboldalt is, ahol a partnerek számára nagyobb teret biztosítanak a bemutatkozásra. „Az oldal látogatói itt már rendszerezve fogják megtalálni azokat a szolgáltatókat, akikre szükségük lehet“ – árulta el Joó Gábor. Hozzátette, ennek kialakítására már elkezdődött a munka, terveik szerint egy-két hónapon belül elérhetővé válik az oldal a betegek és családtagjaik számára is.

Ha te is hasonló cipőben jársz, s szerettednek, hozzátartozódnak segítségre van szüksége, keresd bizalommal az 1001Betegágy szolgáltatást és partnerhálózatát:

weboldal: 1001betegagy.hu

elérhetőség: (30) 625 4689

email cím: [email protected]

Operatőr: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb