Kikapcs

Neked apró, kis lépések, de Földünk megóvásában óriási lehetőség: még te is csatlakozhatsz a Rotary Club Szeged Dóm kihívásához

Földünk megóvása mindannyiunk érdeke és feladata. Sokszor mégis úgy látjuk, rohanó mindennapjainkban nem tudunk még arra is elegendő energiát fordítani, hogy bio ételeket együnk, hogy csökkentsük energia-fogyasztásunkat, mellőzzük a vegyszereket és különböző adalékanyagokat tartalmazó leggyakrabban használt tisztítószereket, kozmetikumokat, vagy éppen környezetbarát módon közlekedjünk. Pedig a döntés a kezünkben van, s ha kis lépésekben haladunk rájöhetünk, a környezettudatosság beépítése hétköznapjainkba, nem is tűnik lehetetlen feladatnak.

Ezeknek a gondolatoknak a mentén hozta létre a Rotary Club Szeged Dóm online, környezetvédelmi kihívását, melyről Ződi-Sipos Mária, az egyesület elnöke mesélt nekünk. Mint megtudtuk, a kihívás során a résztvevők 7 téma közül választva, négy héten keresztül teljesítik az adott téma feladatait, melyek a mindennapi életünk több területét is lefedik. Így az alábbi témakörökben mérettethetjük meg magunkat:

  • Bio ételünk, bio életünk
  • Energia-nyomozó
  • Vegán életmód
  • Gardrób
  • Öko-mozgás
  • Közlekedj okosan!
  • Kemikália

A feladatok különlegessége, hogy nem csak azt mondják meg, min érdemes változtatni egy környezettudatosabb élethez, hanem azt is megmutatják, hogyan. Konkrét példákat, alternatívákat, üzleteket és recepteket ajánlanak a kihívásban résztvevők számára.

A KLÍMA – ÉS KÖRNYEZETVÉDELEM FONTOSSÁGÁRA HÍVJÁK FEL A FIGYELMET

Mint Ződi-Sipos Mária elárulta, az ötlet megszületése egészen a tavalyi évig nyúlik vissza. Akkor volt ugyanis a Rotary Magyarország éves nagy találkozója, ahol elhatározták, a Rotary International világszervezet missziójához csatlakozva a helyi szervezetek is a zászlajukra tűzik a klíma – és környezetvédelem fontosságára való felhívást. Ennek alapján született meg a szegedi rotarysok jóvoltából a mostani négy hetes kihívás Szegeden.

APRÓ LÉPÉSEK, MELYEK BEÉPÍTHETŐEK A NAPI RUTINUNKBA

“Alapvetően a szülőket szeretnénk megszólítani a gyermekeken keresztül. Azért a szülőket, mert a gyermekeket ma már valamilyen szinten edukálják a klímavédelem, környezetvédelem kapcsán, időnként sokkal többet is tudnak a témáról, mint akár a felnőttek. A szülőket kiszakítani a napi rohanásból, és tényleges aktivitásra, környezettudatos gondolkodásra ösztönözni, már sokkal nehezebb feladat. Azt szeretnénk, ha az elképzelésekből konkrét tettek lennének és ehhez akartunk a kihívással segítséget nyújtani” – avatott be a részletekbe bennünket Ződi-Sipos Mária. Hozzátette, ezek mind olyan apró, kis lépések, melyek beépíthetőek a napi rutinba.

EGYÉNILEG, VAGY CSOPORTOSAN IS LEHET CSATLAKOZNI

A kihíváshoz bárki csatlakozhat, akár egyénileg, akár valamely közösség részeként. A főszervezőtől azt is megtudtuk, iskolás csoportok és munkahelyi közösségek is beszállhatnak a kihívás teljesítésébe. Néhány szegedi intézmény már vállalta, hogy részt vesz a programban, a Szegedi SzC Gábor Dénes Technikum és Szakgimnázium diákjai például már aktívan küldözgetik teljesítéseiket a szervezők felé. Ződi-Sipos Mária azt is elárulta, jelenleg az Öko-mozgás kihívás tűnik a legnépszerűbbnek, de sokan választották már az Energia-nyomozó és a Kemikália témakört is.

AZ IGAZÁN KITARTÓAK AJÁNDÉKBAN IS RÉSZESÜLNEK, A ZÁRÓ RENDEZVÉNY AZ AGÓRÁBAN LESZ EGY INTERAKTÍV CSALÁDI NAPPAL ÖSSZEKÖTVE

A kihívás során az aktivitást díjazzák is. Támogatóiknak, szponzoraiknak köszönhetően kategóriánként egy nagy értékű ajándékot sorsolnak ki azok között, akik a választott kihívásuk mind a négy hetét teljesítették! A nyeremények átadására a záró rendezvényen kerül majd sor 2024. június 1-jén, 10 órától a szegedi Szent-Györgyi Albert Agórában. Az érdeklődők itt kerekasztal beszélgetéseken vehetnek részt, azokról a témákról, melyek a kihívásban is szerepelnek. Az esemény két főelőadója:

  • Gazsi Zoltán lesz, aki a sokszorosan díjnyertes Eisberg cég ügyvezető igazgatója,
  • valamint Ifj. Duda Ernő Gábor Dénes-díjas szegedi üzletember, a hazai innovációs és startup világ egyik kiemelkedő alakja.

Az Agóra együttműködésével egy szemléletformáló, interaktív családi nap is várja az érdeklődőket, ahol gyermeknap alkalmából a legkisebbeket öko-játszóház, színházi előadások, kincsvadászat, és más izgalmas programok várják.

A kihíváshoz a Rotary Club Szeged Dóm weblapján lehet csatlakozni, ahol még több információt is megtudhatsz a programról, IDE kattintva.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb