Kikapcs

A hagyomány folytatódik: Szeged város díszpolgára, Gál Béla fogad örökbe értékes dokumentumokat a Somogyi-könyvtár régi könyves gyűjteményéből

Több éves hagyomány, hogy a Szegedért Alapítvány díjazottjai, a város díszpolgárai és más prominens személyiségek fogadnak örökbe köteteket a Somogyi-könyvtár értékes, régi könyves állományából. Szeged Város 2024-ben megválasztott díszpolgára, Gál Béla, a Radnóti-gimnázium egykori igazgatója is folytatja a sort, ünnepélyes könyv-örökbefogadása 2024. május 18-án, szombaton 11 órakor lesz a Somogyi-könyvtár Emlékkönyvtárában, tudatta szerkesztőségünkkel a bibliotéka.

Gál Béla negyven évig tanított a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban. Az országos hírű középiskola volt tanárát és igazgatóját 2024-ben választották Szeged város díszpolgárává. A címet Gál Béla május 17-én, pénteken, Szeged napján veszi át, ünnepélyes keretek között.

A Somogyi-könyvtár nyilvános örökbefogadási ünnepségére minden érdeklődőt szeretettel várnak, a bibliotéka 3. emeleti olvasói öblébe.

Ezeket a dokumentumokat fogadja örökbe Gál Béla, Szeged díszpolgára:

  • Szegedi állami főgimnásium = The States high Gymnasium Szeged [fotóalbum] A mai nevén Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium külső és belső tereit bemutató fényképalbum Keglovich Emil szegedi fotóművész felvételeivel. Készült az 1900-as évek elején.
  • Nicolas Joseph Jacquin: Icones Plantarum rariorum. Vindobonae: Apud Christianum Fridericum Wappler bibliopolam, 1781–1793. Jacquin, németalföldi származású, de a Habsburg Birodalomban tevékenykedő tudós, polihisztor, ragadványnevén „Bécs Linnéje”, az elsők között volt, akik a Linné-féle nomenklatúrát használták Ausztriában. Ilyen módszerrel készítette el a schönbrunni palota parkjának növényjegyzékét, aminek hatására Mária Terézia megbízta annak rendezésével. Emellett a bécsi botanikus kert létrehozója és első igazgatója volt. A könyv az általa ismert és tanulmányozott különleges növények reprezentatív, színes és részletes ábrák segítségével történő bemutatása. Több faj esetén Magyarországról szerzett mintát, ezek begyűjtéséhez és tanulmányozásához hazai tudósok segítségét is igénybe vette.
  • Jan Jonston (1603–1675) Kolligátum kötet 4 részből. A kötetek tartalmazzák a szerző alábbi írásait: Historiae naturalis de Insectis libri III. és a Historiae naturalis de serpentibus: libri duo – Megjelenési adatok: (Heilbronnae: apud Franciscum Iosephum Eckebrecht, 1757) ill. a Historiae naturalis de piscibus et cetis libri IV–V. Megjelenési adatok:[Heilbronn]: Franciscus Iosephus Eckebrecht Bibliopola Heilbrunnensis, 1767

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Forrás és fotók: Somogyi-könyvtár

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb