Sport

Irány a paralimpia? Bruttó egymillió forintos támogatást kapott a makói Mocsári Bence, hogy a felkészülésre koncentrálhasson

Bő három hónap múlva kezdődik a párizsi paralimpia, a kvótaszerzés utolsó hónapjaiban teljes erőbedobással versenyeznek a magyar sportolók, hogy nyár végén ők is ott lehessenek a francia fővárosban. A K&H mozdulj! paralimpiai ösztöndíjprogram révén egy Makón született triatlonista, azaz Mocsári Bence, egy asztaliteniszező, valamint a vívókat segítő edző kap elismerést és anyagi támogatást ahhoz, hogy a felkészülésre koncentrálhasson.

Mint a szerkesztőségünknek küldött közleményből megtudtuk, már csak 103 nap van hátra a párizsi paralimpiáig – a magyar sportolóknak így minden energiájukat a felkészülésre kell fordítaniuk a legjobb eredmény elérése érdekében. A legismertebb világversenyre való kijutásért 61 magyar parasportoló szállt versenybe, és fantasztikus teljesítményüknek köszönhetően eddig már 23 kvótát szereztek. Így nyolc sportágban már biztos, hogy képviselik hazánkat, de sok versenyszám esetében júliusban fog kiderülni, szurkolhatunk-e magyar résztvevőnek az augusztus 28-tól szeptember 8-ig tartó XVII. Nyári Paralimpiai Játékokon.

BRUTTÓ EGYMILLIÓ FORINTOS TÁMOGATÁST KAPNAK

„A Magyar Paralimpiai Csapat Pénzintézeteként 18 éve követjük nyomon a hazai paralimpiai mozgalom helytállását, azt a lenyűgöző elhivatottságot, eltökéltséget és kiváló teljesítményt, amely követendő példa lehet mindannyiunk számára” – mondta el Guy Libot, a K&H Csoport vezérigazgatója. „Ebben a felfokozott, izgalommal teli időszakban bízunk benne, hogy sokat jelent a sportolóknak a K&H mozdulj! paralimpiai ösztöndíj program, amit 2007-ben indítottuk el annak érdekében, hogy egyénileg is segítsük a legkiemelkedőbb sportolókat abban, hogy legfontosabb feladatukra, a legjobb eredmény elérésére koncentrálhassanak. Idén egy asztaliteniszező, egy triatlonista és a női vívókat segítő szakember kapja a fejenként bruttó egymillió forintos támogatást. Nagy örömmel tölt el, hogy az egyik díjazottért már biztos szurkolhatunk Párizsban, de a később záruló ranglisták állása szerint biztos esélye van a másik parasportolónak, valamint a vívóválogatottnak is kijutni a paralimpiára.”

REMEK FORMÁBAN VANNAK

A K&H mozdulj! paralimpiai ösztöndíjprogram fennállása óta az idei nyertesekkel együtt 37 parasportolót és segítőt támogatott, összesen 32 millió forinttal. Az eddig díjazott sportolók közül 8 már biztosan ott lesz Párizsban, és további 13 versenyzőnek is komoly esélye van a kijutásra.

„A kvalifikációs időszakban mutatott eredmények alapján úgy látom, sportolóink remek formában vannak: valamennyi tokiói sportágban Párizsba is reális a kijutás, emellett valamennyi tokiói éremszerző sportágban Párizsban is reális az éremszerzés. Nagy öröm számunkra továbbá, hogy olyan sportágakban is lesz paralimpiai résztvevőnk, amelyekben nem voltunk jelen az elmúlt paralimpiákon, így nemcsak sportolói létszámban mutat emelkedést a Magyar Paralimpiai Csapat, hanem a sportági sokszínűség is növekszik. A sportolói teljesítmény ilyen magas szinten történő fenntartása nem valósulhatna meg az olyan elkötelezett támogatók nélkül, mint a K&H, amiért csak hálásak lehetünk!” – emelte ki Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.

A REMÉNYSÉG KATEGÓRIÁBAN MOCSÁRI BENCE

A K&H mozdulj! paralimpiai ösztöndíjprogram 2024-es díjazottjai:

  • felnőtt kategória: Szvitacs Alexa, asztalitenisz
  • reménység kategória: Mocsári Bence, triatlon 
  • segítő kategória: Mesteri Viktória, vívás

JÓ ESÉLYE VAN BENCÉNEK

Mocsári Bencéről azt írták a közleményben, hogy a makói, fejlődési rendellenességgel született sportoló 2012-ben, a Londoni Paralimpiai Játékokat nézve döntötte el, hogy paralimpiai bajnok lesz. Előbb visszatért kisgyermekkori sportjához, az úszáshoz, majd 2018-ban triatlonozni kezdett. Már abban az évben bronzérmes lett a Madeirán rendezett paratriatlon világkupán, de végül nem jutott ki a tokiói paralimpiára. 2021-ben több világkupán is dobogóra állhatott, a pontavedrai világbajnokságon negyedikként, az Európa-bajnokságon hatodikként ért célba. Idén a paratriatlon világbajnoki sorozat első versenyén ezüstérmes lett, pár nappal ezelőtt a japáni világkupán pedig a negyedik helyen végzett. A sportoló júliusig vesz részt kvalifikációs versenyeken, jó esélyei vannak kijutni a paralimpiára.

Pont tegnap derült ki egyébként, hogy a szegedi Boldizsár Dalma kvótát szerzett a párizsi paralimpiára:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb