Közélet

Orbán Viktor: Ficót átmenetileg elvesztettük, de keresünk szövetségeseket, még a választások előtt Magyarországra jön a NATO főtitkára

Mindenki megrendült, megdöbbent annak hírére, hogy Robert Fico szlovák miniszterelnököt meglőtték. Az EU-ban az erőszak szintje nő, ez nem lep meg senkit. Terrortámadások voltak Európában, emberek haltak meg százszámra, utána jött a háború és elkezdődött Európa átdolgozása békepártiból háborúpártiba – erről beszélt péntek reggel Orbán Viktor miniszterelnök.

A Kossuth Rádiónak adott interjújában beszélt többek között arról is, hogy két éve még teljesen másról beszéltek az EU vezetői, ég és föld a különbség, radikálisan megváltozott Európa álláspontja a háborúval kapcsolatban. Példaként említette a németeket, akik először csak sisakot küldtek, majd fegyvert, aztán tankokat, most pedig katonák küldéséről egyeztetnek. Az erőszakra való felkészülés a mindennapok részévé vált, ez kitapintható folyamat Európában.

SZURKOLUNK FICONAK

Az EU-t a béke érdekében hozták létre és a jólét végett, ezt a két dolgot kéne hoznia az országok társulásának. „Ma egyiket sem hozza, ha ez így lett volna az elején, akkor sok ország nem is csatlakozik” – vélekedett a kormányfő. Hozzátette, „mi még mindig hiszünk ebben, de sokan már nem. A mi dolgunk, hogy az erőszak mennyiségét és a háború kockázatát korlátozzuk”. Robert Ficot ért merénylettel kapcsolatban elmondta, szurkolunk Ficonak, aki most is küzd az életéért, és szurkolunk a szlovákoknak is.

ÉLET-HALÁL KÖZÖTT VAN

„Élet-halál között” van jelenleg a miniszterelnök – fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint ez a merénylet „nagy veszteség Magyarországnak, hiszen a legfontosabb hónapokban esett ki a munkából a szlovák miniszterelnök, a választások előtt, amely eldöntheti a háború és béke kérdését Ukrajnában. Nagyon kellett volna Fico és Szlovákia, ezt a támaszt most elvesztettük. Amerikában bízhatunk” – jelentette ki. Elmondta, „eddig sem voltunk sokan a béke pártján, csak a szentatyát, magunkat, és talán Szlovákiát sorolhatjuk ide, de ebből egy kiesett. Nekem így kétszeres erővel kell küzdenem a háborúpárti politikusokkal szemben” – vélekedett Orbán Viktor.

AZ ELKÖVETŐ HÁBORÚPÁRTI VOLT

“Az elkövető háborúpárti volt, hiszen a baloldal háborúpárti és az elkövető baloldali volt. Ennyit biztosan tudunk” – jelentette ki a magyar kormányfő, aki szerint ezért nem indokolatlan, hogy a merényletet a háborúval összehozzák. „A Soros-birodalom ,a fegyveripar, erőteljes központok érdekeltek a háború folytatásában” – véli Orbán Viktor.

„Blinken és Alex Soros is látogatást tett Európában: valóban egybeesnek a dolgok a merénylettel, a háborúpártiak tárgyalnak egymással, ezért jött Blinken és Soros is Kijevbe” – mondta a kormányfő, aki biztosított mindenkit, a magyarok pénze nem kerül Ukrajnába, de ettől még küldünk pénzt Ukrajnának. Emlékeztetett, hogy újabb hitelfelvételről van szó a NATO-ban is. A NATO ukrajnai misszójával kapcsolatban úgy fogalmazott, „ettől az ember már libabőrös lesz”.

EZ EGY VÉDELMI SZÖVETSÉG

„Ez egy védelmi szövetség, ennek nem szabadna missziókban gondolkodnia. Ezen nem szabadna, hogy törjék a fejüket, mi Szijjártóval azon dolgozunk, hogy ne engedjük, hogy Magyarországot belehúzzák ebbe a misszióba. 100 milliárd dollárt akarnak összedobni, de ez tönkre tenné Európát. A háború elhúzódása egyenlő a szenvedések elhúzódásával, ennek a harctéren nem lesz vége, csak a tárgyalóasztalnál. Ez a tétje az EU parlamenti választásnak, így állunk most” – mondta a kormányfő, akinek meggyőződése: a háború nemzedékek munkájának életét teheti tönkre a gazdasággal együtt. Mint mondta, mindenhol háborús árak vannak, drágább a hitel, az energia, a szállítás, a vállalkozók költsége, ezeket mind-mind az európai emberek fizetik meg. Szembe kell fordulni a Soros-birodalommal és az amerikai külpolitikával is akár.

HAZÁNKBA JÖN A NATO FŐTITKÁR

Orbán Viktor elmondta, még a választások előtt Magyarországra jön a NATO főtitkára, hogy megpróbálják meggyőzni Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel a magyar álláspontról a háborúval kapcsolatban.

A kormányfő elmondta, újra elővette a korabeli irodalmat: Tisza ki akart maradni az I. világháborúból, az utolsó pillanatig érvelt emellett, mert tudta, ha veszítünk, nagy baj lesz. Odalett az ország kétharmada és a népesség egyharmada. Iszonyatos veszteséget szenvedtünk el, tragédia történt Magyarországgal, pedig megpróbáltak kimaradni a háborúból. Horthy is megpróbált kívül maradni, de a németek belenyomták a háborúba. Nem ugyanaz a helyzet, mint akkor volt, de kétségkívül a nagyhatalmak bele akarják nyomni Magyarországot a háborúba – részletezte meglátásait a miniszterelnök. Hangsúlyozta, a legfontosabb a nemzeti egység, a választás ennek bebizonyítására alkalmas – írja az Index.

ERŐS BÉKEPÁRTISÁG

“Ha az ország a béke oldalán áll és megadja a kormánynak a támogatást, akkor sokkal nagyobb a lehetőség, hogy kívül tartsuk a háborún az országot. A belső rivalizálás gyengíti ezt a lehetőséget” – vélekedett, majd elmondta, szerinte a baloldal háborúpárti, és azok pénzelik őket, akik a háborútól nyereséget remélnek. „Ezért óhatatlanul van belpolitikai vita, ezért kell erős békepártisággal lezárni ezt a vitát. Minél többen szavaznak a Fideszre, annál többen szavaznak a békére” – fogalmazott, majd hozzátette, a másik fontos dolog, hogy a vezetők maradjanak bátrak.

“A külügyminiszter jól áll, én is állom a Ficót átmenetileg elvesztettük, de keresünk szövetségeseket” – jelentette ki. „Ha csak egy-egy ügyben is, de tudok szövetségest találni, katonát már az olaszok sem akarnak küldeni, úgyhogy van diplomáciai mozgásterünk. A legfontosabb, hogy a szuverenitásunkat megőrizzük, erről csak a magyar emberek dönthetnek” – hangsúlyozta.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb