Smart Szeged

Vízből e-hidrogén, szén-dioxidból szén-monoxid: szintetikus-üzemanyaggyárat adtak át a szegedi Science Parkban

Felépült és megkezdi működését a közép-európai szinten is egyedülálló SZTE Energetikai Innovációs Tesztállomás a szegedi Science Parkban. A létesítmény fő célja, hogy laboratóriumi méretekben bevált környezetkímélő energiatárolási és -átalakítási technológiákat teszteljen fél-üzemi környezetben.

Az átadó ünnepségen együttműködési megállapodást írt alá a MOL és az SZTE, aminek a célja a nem biológiai eredetű, megújuló repülőgép üzemanyag (szintetikus kerozin) előállítási lehetőségeinek vizsgálata, mind technológiai, mind technoökonómiai szempontból – írja a Rádió 88.

MÁRCIUSBAN ÉRKEZETT A KONTÉNER

Szintetikus üzemanyagok előállítására szolgáló technológiákkal érkezett újabb konténer az SZTE Science Parkjában épülő energetikai innovációs tesztállomásra – derült ki márciusban. Már ekkor leszögezte az egyetem, hogy a korábban már telepített konténerekben megújuló energiával készítik majd az e-üzemanyag alapjául szolgáló e-hidrogént és e-szén-monoxidot. 

VÍZBŐL E-HIDROGÉN. SZÉN-DIOXIDBÓL SZÉN MONOXID

Az SZTE IKIKK Anyag,- Környezet,- és Energiatudományi Kompetenciaközpont kiemelt programjaként fejlesztett állomás azt a célt tűzte ki, hogy a megújuló forrásból származó energia konverziós eljárásait ipari körülményekhez közeli helyzetben tesztelje. A tesztállomás mellett napelempark működik, az itt megtermelt megújuló energiát használják majd arra, hogy a februárban telepített korábbi konténerek technológiájával vízből e-hidrogént, valamint szén-dioxidból szén-monoxidot állítsanak elő. Ezeket a nyersanyagokat cseppfolyós szintetikus e-üzemanyagok készítéséhez fogják felhasználni az SZTE Science Parkjába újonnan megérkezett konténer termikus katalitikus reaktorjai. E-üzemanyagoknak a megújuló energiával előállított hidrogénből és fenntartható forrásból származó szén-dioxidból gyártott szintetikus üzemanyagokat nevezik.

PÉLDAMUTATÓ BERUHÁZÁS

Az ünnepségen Lantos Csaba energiaügyi miniszter példamutatónak nevezte, ahogyan a Szegedi Tudományegyetem az ipari és szakpolitikai partnerekkel közösen megvalósította az e-üzemanyag előállítására szolgáló állomást, Bódis László innovációért felelős helyettes államtitkár pedig az egyetemek és a gazdasági szereplők összekötését szolgáló Neumann János Program mintaprojektjének nevezte a létesítményt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb