Közélet

Szeged365 live: Magyar Péter összefutott MZP-vel, később a Fokán evezett, most pedig épp a Dóm téren árad a Tisza (frissítve)

Rendesen kitört a kampány a Napfény Városában: a kandellábereken egymás hegyén-hátán lógnak a Fülöp Lászlót (Fidesz-KDNP) és Botka Lászlót (Összefogás Szegedért) népszerűsítő plakátok, kiegészülve Joób Márton és a Bruti (?) megjelenéseivel, a síneken Botka-villamos masírozik, Magyar Péter pedig épp a Dóm téren tart kampányeseményt a jól megszokott kisteherautó platójáról. A Tisza párt listavezetője a Pünkösd hétfőt a Csongrád-Szentes-Mindszent-Hódmezővásárhely-Makó útvonalon töltötte, ezt követte egy Nagy Ervin színésszel közös evezés a Felső-Tisza parton – amelyről élőben jelentkezett Kiss Balázs kollégánk – majd a Csongrád-Csanád vármegyei turnét a Dóm téren zárja cikkünk megírásának perceiben.

MÁRKI-ZAY PÉTER KÉK SZALAGGAL KÖSZÖNTÖTTE MAGYAR PÉTERT, AKI VISZONT NEM ELEGYEDETT BESZÉDBE A VÁSÁRHELYI POLGÁRMESTERREL

A hétfői megyejárás egyik nagy kérdése az volt, hogyan reagál majd a megye két, országos szinten is ismert ellenzéki karaktere Magyar Péter látogatására. Hódmezővásárhelyen Márki-Zay Péter villámgyorsan elő is került, hogy egy kék szalagot adjon oda Varga Judit ex-férjének, mint a jelenetet megörökítő videója alá írta, mindezt “az elszámoltatás és a korrupcióellenes küzdelem” jegyében tette. A találkozó gyors volt, mint a villám, MZP odaadta a kék szalagot Magyarnak, aki megköszönte azt, majd azzal a lendülettel tovább is állt.

A videót nézve úgy tűnt, mintha a Tisza párt első embere nem szeretett volna beszédbe elegyedni az ellenzék 2022-es miniszterelnök-jelöltjével:

A SZEGEDI MAGYAR PÉTER ESEMÉNYEN EGYELŐRE NEM JELENT MEG BOTKA LÁSZLÓ

Szegeden egyelőre nem szólalt meg a témában Botka László, aki közösségi média oldalán mindössze egy Felsővároson tartott kampányrendezvényről, nomeg az ahhoz köthető gulyáslevesről és minyonokról posztolt egyet.

Magyar Péter beszéde jelenleg is tart a Dóm téren, cikkünk hamarosan frissülni fog az ott elhangzottakkal. Ha kap még egy szalagot, azzal is.

FRISSÍTVE: SE SZALAG, SE POLGÁRMESTERI JELENLÉT

A helyszínen – a Vásárhelyen kék szalagot átadó Márki-Zay Péterrel ellentétben – végül nem jelent meg Botka László polgármester, meg persze, szalag sem volt, sok minden más azonban igen.

A beszéd fontosabb tételeivel cikkünk hátralevő részében foglalkozunk.

KOSSUTH-IDÉZETTEL, MAJD EGY IRODALMI-KÖZÉLETI BAKIPARÁDÉVAL INDULT A BESZÉD

“Szegednek népe, nemzetem büszkesége, szegény elárult hazám oszlopa! mélyen megilletődve hajlok meg előtted. Mikor Szegedhez közeledtem, sajnálni kezdém, hogy mellemből kifogyott a hang; de midőn Szeged népét látom, úgy látom, hogy nincs mit sajnálnom, mert itt többre nincs szükség, mint hogy a lelkesedés előtt mélyen meghajoljak” – Kossuth Lajos 1848 október 4-én tartott szegedi toborzóbeszédéből merített idézetével kezdte szónoklatát Magyar Péter, aki ezt követően beleszaladt egy adag bakiba.

A politikus ugyanis azzal folytatta, hogy

“örülök hogy itt lehetek Babits Mihály, József Attila, Juhász Gyula, Móra Ferenc, Szent-Györgyi Albert szülővárosában”,

bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy az öt felsorolt név közül mindössze egy született Szegeden (azonban tény, egyben szegedi büszkeség, hogy mindegyikük erőteljesen kötődik a Napfény Városához),

  • Babits Szekszárdon,
  • Móra Kiskunfélegyházán,
  • Szent-Györgyi és József Attila pedig a fővárosban látta meg a napvilágot.

Az egyetlen “találat” tehát Juhász Gyula volt, aki 1883. április 4-én tényleg Szegeden született, sőt, itt is temették el, sírja a Belvárosi temetőben található.

A fenti bakira Magyar Péter még Klebelsberg Kunót említve is rádobott egy lapáttal, akiről szintén úgy beszélt, mint Szeged szülöttéről, azonban a korábbi belügyminiszter sem városunkban született, hanem a jelenleg Románia területén fekvő Pécskán.

BESZÁLLÍTÓKNAK TARTOZÓ KÓRHÁZAK, SZAKEMBERHIÁNY, 800 HIÁNYZÓ HÁZIORVOS

“Napról napra, méterről méterre egyre többen vagyunk, árad a Tisza” – folytatta beszédét Magyar, aki három EP képviselőjelöltjét köszöntötte a Szegedi Fogadalmi Templom főbejárata elé leparkolt kisteherautó platóján,

  • a Nemzetgazdasági Minisztérium háttérintézményéből hirtelen elküldött Tarr Zoltán református lelkészt,
  • Dr. Kulja András sebész orvost,
  • és Molnár Dániel kutatót.

A három jelölt beszéde közül talán Dr. Kulja Andrásé volt a legemlékezetesebb, aki a magyar egészségügy állapota kapcsán azt fejtegette, hogy amíg Nyugat-Európában egy orvosra 8.5 ápoló jut átlagosan, nálunk kevesebb, mint a fele, 4.1, de mint mondta, látott már olyat, hogy éjszakai ügyeletben 30 sebészeti betegre mindössze két nővér jutott.

A sebészként dolgozó EP-jelölt a kórházak adósságait szemléltetve egy személyes történetet is megosztott, mint mesélte, pár hete éppen bélműtétet végzett, fonalat kért a varrathoz, de a műtősnő közölte, hogy nincs. “Mi az hogy nincs?” – kérdezett vissza, mire a kolléganője keserűen azt válaszolta, hogy sajnos nincs, mert nincs. “Ilyenkor mivel varrjam meg? Vékonyabb cérnával, amely felsérti majd a beteg bélfalát? Hol van ilyenkor a nyugati eljárás?” – tette fel a kérdéseket. A történethez Magyar annyit tett hozzá, hogy Magyarországon jelenleg 800 betöltetlen háziorvosi praxis van, ebből Csongrád-Csanádra 40 jut.

Szeged365 olvasói tudósítások alapján Dr. Kulja beszédét egy pillanatra meg kellett szakítani, miután egy idős hölgy rosszul lett a tömegben. A beszámolók szerint az orvos lepattant a platóról és elkezdte az asszony ellátását, miközben Magyar folytatta a beszédet.

A szónoklat (amit teljes egészében ITT lehet meghallgatni) végén Magyar arról beszélt, hogy azt szeretné, ha Magyarország nem a “Döbrögik”, nem a Rogánok, Mészárosok, Tiborczok hazája lenne, hanem a “Lúdas Matyiké”.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb