Közélet

“Június 9-én majd leülepedik a felkavart kávézacc” – először beszélt Magyar Péterről Orbán Viktor, meg arról is, hogy sosem hord golyóálló mellényt

Sose hordtam, most sem hordok – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Blikknek adott interjújában arra a kérdésre, hogy szokott-e golyóálló mellényt viselni. A beszélgetésben a Robert Fico elleni merénylet mellett az orosz hackertámadásokról, Novák Katalin és Varga Judit lemondásáról is beszélt, de a napokban Szegeden kajakozó Magyar Péter is először került szóba az Orbán-interjúk történetében, bár a nevét nem mondta ki sem ő, sem a beszélgetőpartnere.

“Abszolút biztonság nincs. Sosem lehet elvárni, hogy ne találkozzon a politikus az állampolgárokkal, ezeket a kapcsolatokat ápolni kell, az ember támaszkodik a híveire. Mit kellett volna a testőröknek csinálni? Van egy kockázat, amit próbálnak minimalizálni, de teljesen kiiktatni a fenyegetéseket nem lehet”

– elemezte a Fico-merényletet Orbán Viktor, majd hozzátette, hogy Fico pártja – bár alapvetően baloldali – egy szuverenista, hagyományőrző, békepárti kormány. Ezzel szemben a merénylő baloldali és háborúpárti – fejtette ki.

Az interjúban az alábbi témákat érintette a miniszterelnök:

  • Az orosz hackertámadásokkal kapcsolatban azt mondta, hogy a nemzetközi politikában a hírszerzés annál inkább áttevődik a kibertérbe, minél fejlettebb egy ország. A munka nagyrészt elektromos információk begyűjtésén és elemzésén alapul. Napi gyakorlat, hogy mindenhonnan, állandó az »érdeklődés«, a betörési kísérletek” – fogalmazott Orbán Viktor, majd hozzátette, hogy ezekről nem beszélnek, mert ezek gyenge pontok, és azokat nem akarják felfedni.
  • Az ukrajnai háborúval kapcsolatban arról beszélt, hogy EU-s és amerikai színterek vannak, mindkettőn „birkózás van”. „Nem állunk jól, húszegynéhány tagállam háborúpárti, Magyarország békepárti, Szlovákia pedig pont most lett békepárti. Ezt lőtte keresztbe a merénylő” – fogalmazott. Orbán Viktor elmondta, hogy a békét akaró és háborút ellenző polgárok száma érezhetően nő. Erről szól majd a szavazás, lesz 13-14-15 békepárti képviselő mondjuk. Ha békepárti erők súlya megnő, akkor az a miniszterelnökök hozzáállására is hatással lesz.
  • A béketárgyalásokkal kapcsolatban elmondta, hogy meglátása szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő nem fognak egy asztalhoz ülni. A kérdés, hogy kik között lesz béketárgyalás. Ukrajna mögött ott a Nyugat, és véleménye szerint ez egy proxiháború, a nyugatiak áttéten keresztül háborúznak Oroszországgal.
  • Magyar Péter nevét továbbra sem mondta ki a kormányfő, ahogy beszélgetőpartnere sem, de Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy „arról inkább nem mondanék semmit. A szóban forgó úriembert nem ismerem, életemben két mondatnál többet nem beszéltem vele. Ha ő a belső körökbe tartozott, akkor én nem. Nem szívesen mondok véleményt olyanokról, akiket nem ismerek”.

“Majd a választópolgárok eldöntik, hogy mit gondolnak erről. Június 9-én majd leülepedik a felkavart kávézacc”

– tette hozzá.

Orbán Viktor azzal egészítette ki, könnyen lehet, hogy Magyart a meggyőződése vezérli, és sosem lehet tudni, hogy miből lesz a cserebogár. Ő is 35 éves volt, amikor miniszterelnök lett, ezek mindig hosszú távú dolgok. „Ha a mi térfelünkön történne ez az egész, akkor zavarna, de mivel ez ellenzéki ügy, a mi világunk ettől el van zárva, nincs ehhez személyes viszonyom” – fogalmazott.

A teljes interjút, amelyben Varga Juditról és Novák Katalinról is beszél a miniszterelnök, ITT találod.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb