Kikapcs

Koltai Róbert és Tisza Kata is itt lesznek velünk az Ünnepi Könyvhéten, Szegeden, sőt, minden napra jut egy-egy koncert is, mutatjuk a programokat

Idén június 13. és 16. között kerül megrendezésre a 95. Ünnepi Könyvhét és 23. Gyermekkönyvnapok Szegeden. A Dugonics téren zajló programsorozat és könyves kitelepülés ideje alatt országos és szegedi szerzők, valamint könyvkiadók népszerűsítik a magyar irodalom legújabb kiadványait – tudatta szerkesztőségünkkel a Somogyi-könyvtár. 

TISZA KATA NYITJA MEG AZ ESEMÉNYT

Az Ünnepi Könyvhetet idén Tisza Kata író, interkulturális pszichológiai szakértő nyitja meg, aki hosszabb kihagyás után 2017-ben jelentette meg az Akik nem sírnak rendesen című pszichoprózáit, azóta pedig sorra publikálja a terápiát és irodalmat ötvöző írásait. Legújabb munkája a Hipnózis 6-kor című kötet, amely abszurd terápiás történeteken keresztül igyekszik kimozdítani sérült kapcsolati sémáinkat egy élhető valóság irányába. A június 13-án, csütörtökön 16:30-kor kezdődő megnyitó után a könyvkiadási támogatások és az Év Könyve díj átadása következik. Az Év Könyve díjjal elismert könyv alkotóival a színpadon Timár Kriszta újságíró beszélget aznap délután. 

PÉNTEKEN TÖBBEK KÖZÖTT BEMUTATKOZIK A BRINGA-VERKLI IS

A négynapos rendezvény második napján, június 14-én pénteken Lovranits Júlia Villő gyermekkönyveinek bemutatójával indulnak a délutáni programok, amelyet Benkő László író, a Cser Kiadó két kiemelkedő szerzője, Berta Ádám és Dulai Péter, Mártonffy András, a Móra Könyvkiadó írója, valamint a nemzetközi színtéren is elismert horrorszerző, Veres Attila színpadi beszélgetése követ majd. Az erre a napra kitelepülő Tricikli Fesztivál könyvheti meghívottja Fábián Gábor színész, a Tandem Színház egyik alapítója lesz, aki különleges, biciklire épített utcai hangszerét, a bringa-verklit mutatja be a szegedi közönség számára a Dugonics tér egyes pontjain.

JÖN KOLTAI RÓBERT IS, ÉS LESZ TÉRZENE IS

Június 15-én, szombaton Kollár Zsolt író a Sztehlo bárkái című regényével, Csirmaz Luca pszichológus és kutató, a Libertine Könyvkiadó szerzője első, Mintatörés – Az érzelmi magánytól a biztonságos kötődésig című könyvével érkezik a könyvhétre. Ugyancsak ezen a napon mutatják be a Koltai 80 – Filmeskönyv című kötetet is, melynek alkalmából az Ünnepi Könyvhét vendége Koltai Róbert Jászai Mari-díjas színművész, filmrendező, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, valamint a könyv szerzője, Gaál Ildikó színházi rendező, rádiós műsorvezető lesznek.

Június 16-án vasárnap, a Fricsay Fúvószenekar térzenéjét követően, Darvasi László most megjelent, Neandervölgyiek I-III. című nagyregényének kulisszatitkairól tudhat meg többet a közönség a szerző és Balog József színpadi beszélgetéséből. A könyvheti irodalmi programokat végül Matuscsák Tamás és Géczi János könyvbemutatói zárják. 

MINDEN NAPRA JUT EGY-EGY KONCERT IS

A szegedi könyvhét ideje alatt a zenekedvelők is örülhetnek, hiszen a rendezvény minden napjára jut egy-egy koncert is.

  • Míg június 13-án, csütörtökön a KidsAlone zenekar öttagú pop-rock formációja teremt hangulatos estét a könyves forgatagban,
  • addig pénteken fél nyolckor a Deák Big Band tradicionális jazz, swing, big band, valamint modernebb funky és latin darabokból álló repertoárjából hallgathatnak számokat a szegediek.
  • Szombaton este a Molnár Dixieland Band műsora várja a térre érkezőket. Az idén 60. jubileumát ünneplő zenekar műsorában az elmúlt 60 év legsikeresebb számai mellett újabb produkciók is elhangzanak.
  • Az utolsó napon, június 16-án vasárnap a Fricsay Fúvószenekar könyvheti térzenéje indítja a délutáni programokat. A zenekart ezúttal is Gyimóthi Zoltán, Kölcsey-érmes karmester vezényli, aki 2010 óta áll az együttes élén, és aki 2024-ben a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség Nívó-díjában részesült.

SZEGEDI KÖTŐDÉSŰ ÍRÓK ÉS NEMZETISÉGI PROGRAMOK IS BEMUTATKOZNAK

Az Ünnepi Könyvhét szervezői minden évben fontosnak tartják, hogy a Szeged életében jelentős helyi, vagy helyi kötődésű szerzőknek is teret adjon legfrissebb műveik bemutatására, a közönséggel való találkozásra. Ez idén sem lesz másként, 2024-ben június 13. és 16. között is számos szegedi író, költő érkezik majd a Dugonics téri színpadra, valamint az intézményekbe – tudatta szerkesztőségünkkel a Somogyi-könyvtár.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb