Közélet

Orbán Viktor köszöni, jól van, Magyar Péter szerint földindulás történt

Rekord mennyiségű magyar ment el szavazni a tegnapi, önkormányzati választáson, amelyen a választókorú népesség 58,08 százaléka vett részt. Ez 10 százalékkal magasabb a legutóbbi, 2019-es választásokon részt vettek számával, és csaknem 14 százalékkal magasabb a 2014-es adatnál. Míg a 2019-es önkormányzati választáson a 23 megyei jogú város közül 13-ban győzött kormánypárti vagy általa támogatott jelölt, addig az idén ez a szám már 15 (a Fidesz visszahódította Miskolcot, Egert, Salgótarjánt, de elveszítette Nagykanizsát és Győrt), vagyis elmondható, hogy az EP választás mellett az önkormányzatit is nyerték, viszont a budapesti közgyűlésben és az EP listán új erő született, a Tisza Párt képében. Az ország ismét narancssárga lett, de a második erő már nem a DK, hanem a Tisza Párt.

Cikkünkben Orbán Viktor és Magyar Péter éjszakai beszédeit szemlézzük.

ORBÁN: KÉT VÁLASZTÁST TARTOTTAK, MINDKETTŐT MEGNYERTÜK

Budapesten és Magyarországon két választást tartottak, mind a kettőt megnyertük – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnapról hétfőre virradó éjjel Budapesten, a kormánypártok eredményváró rendezvényén, a Bálnában. Orbán Viktor köszönetet mondott Magyarország összes választópolgárának, aki úgy döntött, hogy részt vesz a kettős választáson.

A DEMOKRÁCIA KÖSZÖNI SZÉPEN, JÓL VAN

Elmondta, a vasárnapi önkormányzati és európai parlamenti választáson 57 százalékos volt a részvétel Magyarországon. A demokrácia köszöni szépen, jól van, ez is egy szép rekord – értékelt, majd hozzátette, hogy Budapesten és Magyarországon két választást tartottak, és mind a kettőt megnyerték. “Ráadásul háborús helyzetben, nehéz csatában arattunk fontos győzelmeket” – fogalmazott Orbán Viktor.

Kiemelte, hogy Budapesttel együtt húsz vármegyei közgyűlés van Magyarországon, ezek közül mindegyiket megnyerték.

“Elvesztettünk három megyei jogú várost és megnyertünk négyet, összességében ebből is jól jöttünk ki”

– jegyezte meg a miniszterelnök.

Budapestről szólva azt mondta, még várni kell a főpolgármester-választás végeredményére. Szentkirályi Alexandrának igaza volt, az egyetlen esély arra, hogy az eddig Budapestet vezető főpolgármestertől meg lehessen szabadulni, az a döntés volt, amelyet a Fidesz-KDNP jelöltje meghozott – jelentette ki.


A JÓISTENNEK VAN HUMORÉRZÉKE

“Összegezve az európai parlamenti választás eredményét, ezt egy táviratban tudjuk elküldeni Brüsszelbe, ami így hangzik: migráció stop, gender stop, háború stop, Soros stop, Brüsszel stop”

– fogalmazott Orbán Viktor, majd megjegyezte: a Jóistennek van humorérzéke, mert a párizsi olimpia évében “írta ki a magyar történelemből a Momentumot”.

Mint mondta, a magyar emberek világosan megmondták: azokat, akik Brüsszelben a hazájuk ellen fordulnak, meg fogják büntetni. Nem kérnek azokból, akik a hazájuk ellen dolgoznak, mindegyiket leszavazták – fogalmazott.

“A Jóisten mindannyiunk fölött, Magyarország mindenek előtt, hajrá Magyarország, hajrá magyarok!”

– zárta beszédét Orbán Viktor.

MAGYAR PÉTER: EZ A VÉG KEZDETE A FIDESZNEK

A Tisza Párt be fogja bizonyítani a magyar embereknek, hogy a politika lehet szép, igazságos és őszinte – értékelte az önkormányzati és az európai parlamenti (EP-) választások eredményét Magyar Péter a Tisza Párt eredményváró rendezvényén hétfő hajnalban Budapesten, az alsó rakparton.

“Ma egy korszak lezárult, a jövő elkezdődött”

– mondta, majd azzal folytatta, hogy a legnagyobb eredmény az, hogy ez a vég kezdete “a Fiatal Demokraták Szövetségének, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének” – fogalmazott a Tisza Párt EP-listavezetője.

INNEN NINCS VISSZAÚT, EZ A LEJTŐ, AMINT GYURCSÁNY IS ELINDULT

Hiába “a sok, propagandára elégetett milliárd, hiába a háborús pszichózis, a gyűlöletpropaganda”, a magyar emberek átláttak a szitán. A Fidesz soha ilyen gyenge eredményt nem ért el az EP-választásokon – jelentette ki, hozzátéve: nincs visszaút, ez a lejtő, amin korábban Gyurcsány Ferenc is elindult, ezen fel lehet gyorsulni.

MAGYAR SZERINT A FIDESZ ELVESZTETTE AZ EMBEREK BIZALMÁT

Magyar Péter szerint a mostani helyzetben eldöntheti a Fidesz, amely “elvesztette az emberek bizalmát”, hogy a következő hónapokban előrehozott választásokat rendezzenek-e Magyarországon. Annál is inkább – folytatta -, mert “a költségvetés helyzete miatt megszorítások jönnek Magyarországon”, kérdés, hogy ez túlélhető-e.

Az is ambivalens helyzet, hogy megsemmisült pártoknak még van országgyűlési képviselete Magyarországon. Ezeknek a pártoknak semmilyen ajánlatuk nem volt és nem is lesz – fűzte hozzá. Magyar úgy fogalmazott: a Fidesz kezében van a döntés, hogy kihasználják-e a hátralévő két évet arra, hogy “továbbra is kirabolják a hazájukat”.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb