Közélet

Balhé: Magyar Péter „felekezeti alapon” kezdte listázni az ATV munkatársait, most már megszólalt a vezérigazgató is

Magyar Péter igen rövid interjút adott hétfőn Rónai Egonnak az ATV Egyenes beszéd című műsorában, miután kapott egy dossziét arról, hogy hányszor volt a csatorna vendége, miközben ő a választások utáni beszédében arról beszélt, hogy nem hívták meg. Az interjúban azt mondta, hogy március vége és május eleje nem kapott meghívást, de Rónai erre is azt mondta, hogy nem igaz. Egy rövid pengeváltás után a Tisza Párt alelnöke távozott a stúdióból. Most újabb mozgolódás van az ügyben, már megszólalt Németh S. Szilárd vezérigazgató és a MÚOSZ is, de Magyar Péter is csak úgy szórja a válaszokat.

Később az ATV és Magyar Péter is közzétett egy közleményt, majd a csatorna nyilvánosságra hozta azt is, hogy hányszor hívták meg, mennyit szerepelt Magyar Péter náluk.

TÖBB MUNKAVÁLLALÓ VALLÁSI HOVATARTOZÁSÁT IS KÖZZÉTETTE

A Tisza Párt alelnöke ezt követően egy újabb Facebook-bejegyzésében azt közölte, provokáció történt, mivel a megafonos propagandisták oldalain egy perccel azután, hogy levette a mikrofont, már kint voltak a szerinte előkészített posztok. Magyar Péter szerint hibázott, amikor elhitte, korrekt interjút akarnak vele készíteni. Azt írta: “az ATV a Fidesz házitelevíziója,” amit szerinte az igazol, hogy Mészáros Lőrinc cége értékesíti a csatorna reklámidejét, közzéteszik a kormányzati propganda hirdetéseit is. Magyar Péter NER-lovagnak nevezte Németh S. Szilárdot, az ATV vezérigazgatóját, majd közzétette több munkavállaló vallási hovatartozását, illetve egyiküket volt III/III-as ügynöknek nevezte.

MÚOSZ: TÖRVÉNYTELEN MAGYAR PÉTER VALLÁSI LISTÁJA

Kocsi Ilona, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) elnöke a Media1 megkeresésére azt válaszolta, hogy a vallási meggyőződés, tagság mindenki személyes adata, különleges adat, nem tartozik a nyilvánosságra. Aki ezt mégis nyilvánosságra hozza az érintett beleegyezése nélkül, az a személyiségi jog mellett minden bizonnyal az információs önrendelkezésről szóló törvényt is megsérti. “Lehet olyan kivételes helyzet, amikor a vallási hovatartozás perdöntő lehet egy vitában, s erről akkor tudhat a vitázó fél, s adott esetben a nyilvánosság is, de most nem erről van szó.”

A MÚOSZ elnöke jelezte: Vicsek Ferenc ATV-t bíráló hétfő esti Facebook-bejegyzése a személyes véleménye, nem tekinthető az újságírói szervezet álláspontjának. Előzőleg Magyar Péter bejegyzéséhez saját kommentben csatolta a MÚOSZ-alelnök magánvéleményét. Vicsek Ferenc a Facebook-oldalán azt írta, ha a főszerkesztőnek baja van az éppen legerősebb ellenzéki párt vezetőjének korábbi nyilatkozatával, akkor azt biztos, hogy adáson kívül kell megbeszélnie a politikussal. A tv-t nem használhatja erre. „Lépre csalni a politikust, lekutyakomédiázni a nyilatkozatát és a cég sértettségét a választási siker kapcsán aktuális kérdések elé helyezni, lemondani a kérdezés lehetőségéről, az önmagában az újságírói pozíció feladása. Nem egyenes beszéd” – fogalmazott.

“FELEKEZETI ALAPON KEZDETT LISTÁZNI”

Az ATV-ben rendszeresen szereplő Hont András a Facebook-oldalán reagált arra, hogy „felekezeti alapon” kezdett listázni „az új Megváltó”. Ironikusan azt javasolta, Magyar Péter ne álljon meg itt, az ilyenkor szokásos ritmusnak megfelelően a faji regisztrálással folytassa. A Mandiner szúrta ki, hogy az Átlátszó újságírójának is üzent Magyar Péter. “Nem Bandi, te csak egy gyáva bértollnok vagy, aki letiltja a kommentelést a rendkívül nagyívű, bátor posztjai alatt. A  Hit Gyülekezete nevű business egyházat nem a felekezetei hovatartozás miatt hoztam fel. De tudod te ezt nagyon jól” – írta kommentjében a Tisza Párt alelnöke a 24.hu szerint.

MEGSZÓLALT A VEZÉRIGAZGATÓ

A felekezeti hovatartozás szenzitív személyes adat, közzétételére az érintettek nem adtak felhatalmazást a Tisza Párt alelnökének – írja a lap. A Media1-nek Németh S. Szilárd vezérigazgató azt mondta: “az ATV munkatársait megilleti a személyes adatok védelméhez fűződő jog. Rossz történelmi kort idéz, amikor emberek hovatartozását kezdik el nyilvánosan listázni, ezért az ATV minden jogi lehetőséget megad munkatársai számára, ha úgy döntenek, hogy megvédik az őket megillető jogaikat. Hozzájárulásuk nélkül személyes adatot róluk más nem hozhat nyilvánosságra, az ilyen cselekedetet a büntetőtörvénykönyv is tiltja.” Közben Tényi István közérdekű bejelentést tett az ügyben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál, szerinte vizsgálni kell, „fennáll-e a törvénytelen adatszerzés, adatgyűjtés lehetősége”.

MAGYAR IS VÁLASZOLT: SENKIT NEM NEVEZETT MEG

A Tisza Párt alelnöke úgy értelmezte a vezérigazgató nyilatkozatát, hogy büntetőeljárással fenyegetőzik. A Facebook-oldalán azt írta: megérti, hogy Németh S. Szilárdnak kellemetlen, hogy kiderült, a hozzá közelálló médiumok ezer szállal kötődnek a fideszes médiabirodalomhoz és a propagandához. Szerinte Rogán Antalék rendelték meg provokációt, amit az igazol, hogy Bohár Dániel milyen gyorsan reagált a kivonulására.

Magyar Péter jelezte, senkit nem nevezett meg vallási hovatartozása kapcsán, noha meg is tehette volna, mert minden érintett büszkén vállalta a nagy nyilvánosság előtt, hogy a Hit Gyülekezetéhez tartozik. Emellett szerinte a választás előtt szándékosan hamisították meg egy külföldi lapnak adott interjúját, a háború kapcsán olyan dolgot adtak a számba, amivel aztán lejárathatott volna a rogáni propaganda. „Akkor ez nem jött össze. Most más módon próbálkoznak. (…) Csak a tisztánlátás kedvéért: Önökhöz és a NER-hez kapcsolódik a Naphíre oldal, a Spirit FM, az Ultrahang, a HIT rádió és még ki tudja hány sajtótermék. Magyar Péter szerint a magyar emberek átlátnak a szitán, “és az ATV-én is. És ez meg is fog látszani a nézettségen.”

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb