Közélet

Elfogadták az alaptörvény-módosítást: ezentúl nem kaphat államfői kegyelmet az, aki gyermekek elleni bűncselekményt követett el

Megvolt a 13. alaptörvény-módosítás. A Novák Katalin lemondásához vezető K. Endre kegyelmi ügye okozta botrány csillapítására elvégzett változtatás szerint a jövőben nem kaphat államfői kegyelmet, aki gyermekek elleni bűncselekményt követett el. Megszüntetik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzést is, amibe Varga Judit bukott bele.

Elfogadta az Országgyűlés kedden a kormány illetve a Fidesz “gyermekvédelmi” jogszabály-csomagjának több elemét, köztük a sorrendben már 13. alaptörvény-módosítást. A HVG azt írja, hogy ezzel kiveszik a folyamatból az Igazságügyi Minisztériumot, annak kegyelmi főosztályát és magát a minisztert is. Eddig ugyanis a rendszerben volt egy beépített plusz kontrollelem: az államfői döntés igazságügyi miniszteri ellenjegyzése.

TÁG KÖRT ÉRINT A KEGYELMI TILALOM

A lap azt írja, hogy az elfogadott javaslat szerint az államfő „az egyéni kegyelmezési jogát a kiskorú személy sérelmére elkövetett szándékos bűncselekmény esetén nem gyakorolhatja”. Ezt kiegészítették azzal a pontosítással, hogy majd később, sarkalatos törvényben határozzák meg a kizárással érintett bűncselekményeket.

A lap szerint a pontos meghatározás nélkül tág kört érint a kegyelmi tilalom, és félő, hogy a helyzet akkor sem lesz sokkal jobb, ha külön törvényben felsorolják az egyes bűncselekményeket. Az már az eredeti, miniszterelnöki javaslatnál látható volt, hogy a kapkodva, pillanatnyi politikai helyzetre szabott jogalkotás furcsa helyzeteket hozhat, ha tekintet nélkül a bűncselekmény jellegére, csak az áldozat életkora a döntő.

A K. ENDRÉHEZ HASONLÓ ESETEKET NEM ZÁRJA KI A MÓDOSÍTÁS

Ráadásul a módosítás, amelyet a kegyelembotrány generált, éppen az abban érintett K. Endrééhez hasonló eseteket nem zárja ki. K. Endrét, a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesét ugyanis nem pedofil jellegű, kiskorú elleni, hanem igazságszolgáltatás elleni bűncselekmény miatt ítélték el: azért, mert a pedofil főnökét, az igazgatót védve próbálta a sértett gyerekeket rávenni a vallomásuk visszavonására.  

A tervezett módosítás után tehát K. Endre vagy más, aki olyat tesz, mint ő tett, simán kaphatna államfői kegyelmet. Sőt bár a szigorítás a gyerekek védelmében született, ugyanígy kaphatna kegyelmet a jövőben egy gyerek sérelmére elkövetett emberölés bűnpártolója is. Nem kaphatna viszont többé kegyelmet az a kiskorú, aki bűncselekményt követ el egy másik kiskorúval szemben – akármi is legyen az – véli a lap

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb