Közélet

Értékelte a vasárnapi szavazást Szabó Bálint, aki már a 2026-os országgyűlési választásokra gyúr

Mint hétfőn megírtuk, a 2024-es önkormányzati választást követően kiderült, több, eddig aktív képviselőtől is búcsúzunk Szegeden. Nem jutott be ugyanis a képviselő-testületbe egy Mi Hazánkos képviselő sem, valamint Szabó Bálinttól, Chovanecz Katától és Joób Mártontól is elköszönünk. A választási eredményeket, s saját személyes jövőjüket hétfőn Joób Mártonnal és Chovanecz Katával már értékeltük. Akkor Szabó Bálintot, az Itt az Idő Egyesület alapítóját, Szeged egyik expolgármester-jelöltjét nem sikerült elérnünk, most viszont ő is elmondta szerkesztőségünknek a választásokkal kapcsolatos véleményét, s az is kiderül, hogyan tervezi a jövőjét a közéletben.

SZABÓ BÁLINT BÚCSÚZOTT

Vasárnap Szeged polgármestert választott: Botka László hatalmas fölénnyel diadalmaskodott, és maga mögé utasította a kihívóit. A Fidesz expolgármesterjelöltje, Fülöp László a szavazatok 24,04%-át, a független polgármesterjelöltként induló Joób Márton a szavazatok mindössze 2,32%-át, míg az Itt az Idő Egyesület égisze alatt induló polgármesterjelölt, Szabó Bálint, a szavazatok 0,90%-át tudta megszerezni. Ők ketten nem csupán a polgármesteri széktől estek el, de a képviselő-testületbe sem sikerült bekerülniük.

“AZ IS CSODASZÁMBA MENT, HOGY A SZAVAZÓLAPRA FEL TUDTAM KERÜLNI”

Mint Szabó Bálint beszélgetésünk során elmondta: “úgy látom, hogy ugyan sikerült megőrizni valamit az öt évvel ezelőtti támogatottságomból, hiszen Felsővárosban nagyjából négyszer olyan jól szerepeltem, mint városi szinten, de kétségtelen, hogy ez akkor is egy jelentős visszaesés. Nem lepődtem meg rajta, hiszen ne felejtsük el, hogy engem két évvel ezelőtt kiiktattak, nem csupán a közéletből, hanem a normál civil életből is a bebörtönzésemmel. És nincsen még egy éve sem, hogy szabadultam. Úgy gondolom, hogy az is csodaszámba ment, hogy egyáltalán a szavazólapra fel tudtam kerülni és az egyesületünk tíz jelölttel megmérettette magát” – mondta el Szabó Bálint.

“TOVÁBBRA IS SZEGEDET SZOLGÁLOM”

Hozzátette, országosan, ha egy párt 1%-ot elér, akkor már mérni szokták, helyben viszont ez a képviselői mandátumra sem elegendő. Ugyanakkor Szabó Bálint azt is elárulta, listás képviselőként már nem is kívánt a közgyűlésbe beülni. “Azt mondtam, hogy kizárólag akkor fogom önkormányzati tisztségviselőként szolgálni a várost, ha egyénileg a felsővárosiak megválasztanak képviselőjüknek, vagy ha városi szinten a polgármesterjelöltség során sikert érek el. Ez nem sikerült, viszont továbbra is Szegedet szolgálom, annyi a különbség, hogy október elsejétől önkormányzati képviselői tiszteletdíjban már nem részesülök” – árulta el Szabó Bálint.

“2026-BAN INDULOK ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐJELÖLTKÉNT SZEGEDEN”

Szabó Bálint szerint, ahogy kettő évvel ezelőtt sem volt, most sincs kormányváltó-hangulat az országban, viszont ellenzékváltó-hangulat igen. “Az Itt az Idő Egyesület továbbra is országos közügyekkel kíván elsősorban foglalkozni, de majdnem biztos vagyok benne, hogy Szegeden, mind a kettő egyéni országggyűlési körzetben lesz egy-egy jelöltünk a 2026-os országgyűlési választásoknál. 2026-ban jómagam és egy társam biztosan indulunk Szegeden országggyűlési képviselőjelöltként a választásokon. Ugyanez a tervünk az ország mind a 106 egyéni körzetében is” – jelentette be Szabó Bálint. Hozzáfűzte, ehhez az egyesületüknek párttá kell alakulni, amit még az alapítókkal most egyeztetnek.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb