Közélet

Elhunyt az SZTE SZAOK nyugalmazott egyetemi tanára, aki hallgatóiban nem csak a jövő gyógyítóit, de az embert is látta

Elhunyt Prof. Dr. Zoltán Örs Tamás, a Szegedi Orvostudományi Egyetem nyugalmazott egyetemi tanára – közölte az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar a szomorú hírt. A professzor Hódmezővásárhelyen hunyt el, még június 9-én.

Az egyetem azt írja, hogy Prof. Dr. Zoltán Örs Tamás 1931. május 26-án született Budapesten és tanulmányait is ott végezte. 1961-ben meghívásra költözött Szegedre, hogy a Földi Mihály professzor vezette laboratóriumban dolgozzon a Belgyógyászati Klinikán és ezek után nyugdíjbavonulásáig, a csaknem négy évtizeden átívelő szakmai munkásságát a Szegedi Orvostudományi Egyetemnek szentelte.

HALLGATÓIBAN NEM CSAK A JÖVŐ GYÓGYÍTÓIT, DE AZ EMBERT IS LÁTTA

Az 1970-es évek elejétől 1980-ig az Élettani Intézetben orvostanhallgatók generációinak élettant oktatott Obál Ferenc professzor irányítása alatt mint tanársegéd, majd mint adjunktus, és docens. Laborgyakorlatai legendásak voltak és mind a mai napig élénken élnek tanítványai emlékezetében. Karizmatikus előadó volt. Klasszikus műveltsége és jó humora értékes elemekkel gazdagította óráit és hallgatóiban nem csak a jövő gyógyítóit, de az embert is látta, értékelte és mentorálta.

SZÍVVEL-LÉLEKKEL VÉGEZTE A KUTATÓMUNKÁT

Kutatómunkáját is szívvel-lélekkel végezte. Kandidátusi fokozatát a nyirokkeringés területén végzett kutatási eredményeiből szerezte. Hazai és nemzetközi kongresszusokon adott elő és publikált. Több tucat magyar és idegen nyelvű közleménye látott napvilágot. Több magyar es nemzetközi tudományos társaság tagja és vezetőségi tagja volt.

1980-tól az Orvostudományi Egyetem Módszertani Intézetének igazgatójaként dolgozott, majd az 1990-es években az Egészségügyi Minisztériumban is tevékenykedett tanácsadóként.

Nyugdíjba vonulása után is tevékenyen részt vett a közéletben Szegeden, majd pedig Hódmezővásárhelyen. 2024. június 9-én hunyt el Hódmezővásárhelyen – írja az egyetem.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb