Közélet

Kitálalt a NAV volt nyomozója: Tiszolczi szerint elvonták Szegedről az ügyet, majd végül a legmagasabb körökből tussolták el a Gattyánék elleni nyomozást, ami 19,4 milliárd forintos adócsalásról szólt (frissítve)

Interjút adott a Partizánnak Tiszolczi Lajos pénzügyi nyomozó, aki hosszú évekig dolgozott a NAV-nál, illetve annak jogelődjénél. A műsor középpontjában a szexoldalakból meggazdagodó, Gattyán György és birodalma elleni NAV-nyomozás áll, amelynek értéke megközelítette a 20 milliárd forintot. Az ügy színlelt szerződésről és súlyos adóelkerülésről szólt.

Tiszolczi szerint bár több éves nyomozás zajlott a NAV-nál Gattyán ügyében, ezt mégis megszüntették: ennek oka pedig az volt szerinte, hogy a legmagasabb körökből tűntek fel emberek, akik végül eltussolták a Gattyán ügyet. A történethez tudni kell, hogy akkoriban amikor elkaszálták a Gattyán-ügyet, komoly tisztogatás is volt a NAV-nál:

  • 2021 nyarán Varga Mihály pénzügyminiszter leváltotta Sors László államtitkárt, a NAV elnökét
  • ekkoriban mentették fel Vankó Lászlót, a NAV bűnügyi igazgatóját,
  • és helyettesét, Zámbó Pétert.

JÓ POLITIKAI KAPCSOLATOKKAL RENDELKEZŐ KÜLSŐS SZEMÉLY JÁRT KÖZBEN, ELKASZÁLTÁK VÉGÜL A GATTYÁN-ÜGYET

Tiszolczi Lajos, nyomozó évekig dolgozott a NAV Bűnügyi ellátó főosztályán, és évekig dolgozott a Gattyán-ügyön. A Partizánban elmondta: három rendkívül jó politikai kapcsolatokkal rendelkező külső személy, akik közül kettő széles körben ismert, közbenjárt a Gattyán-ügy megszüntetése érdekében. Tiszolczi hangsúlyozta: amennyiben ezek a személyek nem folynak bele az ügybe, a NAV folytatta volna a nyomozást a Gattyán-ügyben, és nem zárja le azt a vádemelés előtt.

Ám miután ennek a három személynek a nevét megosztotta Tiszolczi a feletteseivel, a nyomozót leszedték az ügyről, és apró-cseprő feladatokat adtak neki, ahogy ő fogalmaz parkolópályára tették – írja a 24.hu. Szerinte ami történt megalapozza a befolyással való üzérkedés gyanúját. “Én láttam benne a bűncselekményt” – mondta Tiszolczi Lajos a Gattyán-ügyről, hangsúlyozva, hogy a bűnösséget csak a bíróság mondhatja ki.

SZEGEDI SZÁL AZ ÜGYBEN

“A nyomozó hatóság nem tud abban intézkedni, nincs jogköre, nincs ráhatása, hogy melyik ügyet melyik ügyészség felügyelje. Két főügyészségről van szó: a Fővárosi Főügyészségről, ahová beegyesítették, és ahonnan elvonták az ügyet, a Szegedi Főügyészségről. Tehát ez csakis egy, mondjuk úgy, hogy a két főügyészség felettes szerve kezdeményezésére történt. Van egy olyan nyomozás, amibe körülbelül 10 évig, vagy 9 évig folyik a nyomozás, aztán, miután beegyesítik, elég szokatlan módon, és elvonják Szegedről az ügyet a Fővárosi Főügyészségre, utána még meg is szüntetik…” – emelte ki Tiszolczi Lajos.

Tiszolczi 2023. május elsején szerelt le a NAV-nál, és bár később felvették az Integritás Hatósághoz, ott mégsem kezdett el dolgozni. A három személy neve egyébként nem hangzott el a műsorban.

GATTYÁN ELLEN 2010 KÖRÜL INDULT ADATGYŰJTÉS

A hvg.hu a témában felidézi: Gattyán ellen 2010 körül indult adatgyűjtés, majd nyomozás költségvetési csalás gyanújával, a LiveJasmint üzemeltető WebMindLicense ugyanis egy portugál társasággal szerződéssel Madeiráról működtette a szolgáltatást, az utána keletkezett bevétel után az áfát is oda fizette meg.

A NAV 2012-ben zárolta a WML, majd a bonyolult Docler-csoport itteni leánycégeinek vagyonát, 2013-ban pedig 20 milliárd forintot meghaladó áfatartozásról adott ki határozatot. A Docler 2014-ben fordult bírósághoz, az ügyben az Európai Bíróság úgy döntött: a NAV eljárása nem volt megalapozott, a társaság pedig nem csalt adót. Ez alapján 2016-ban a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság jogerősen azt állapította meg, hogy a NAV eljárása törvénytelen volt, ráadásul annak bizonyítékai sem támasztják alá az adócsalást. Ezt követően, 2017-ben a NAV új vizsgálatot indított, a feljelentést azonban elutasította a Fővárosi Főügyészség, 2018-ban pedig a Kúria, megerősítve a jogerős ítéletet, szintén Gattyánéknak adott igazat.

REAGÁLT A NAV

A 24.hu megkeresésére reagált az adóhatóság is. Azt írták, hogy: “a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) eljárásaiban mindenkor a hatályos jogszabályok szerint jár el. Minden ettől eltérő állítást a leghatározottabban visszautasít. A Partizán Youtube-csatornáján ma megjelent videóban idézett ügyben a NAV minden jogi eszközt kihasznált, azonban a hazai és nemzetközi jogi fórumokon az alperesnek kedvező döntés született.” Azt is hozzátették, hogy „minden olyan állítással szemben, amely alkalmas a NAV-ba vetett közbizalom megingatására, megtesszük a megfelelő jogi lépéseket.”

FRISSÍTVE: SZERKESZTŐSÉGÜNKNEK IS MEGERŐSÍTETTE ÁLLÁSPONTJÁT A NAV

A fentiekben leírtakat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerkesztőségünknek küldött levelében is megerősítette. Mint közleményükben áll, visszautasítanak minden olyan állítást, ami szerint nem a hatályos jogszabályok szerint járnának el, és minden ilyen állítással szemben megteszik a megfelelő jogi lépéseket.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb