Sport

Pofánk leszakad: Birkás Balázst pont szülővárosában nem indította a Szövetség a kajak-kenu EB-n, meglepő magyarázatot adott nekünk az MKKSZ

Irtó büszkék vagyunk szegedi sportolóinkra, akik sorra hozzák nekünk a fényesebbnél fényesebben ragyogó érmeket, ezzel is öregbítve városunk és a sportág hírnevét. Köztük Birkás Balázs, világ- és Európa-bajnok kajakozónk, a Szegedi Vízisport Egyesület versenyzője. Éppen ezért volt hatalmas meglepetés, hogy az EB-t megelőző válogató versenyen két tájékoztató versenyszámban elért győzelme ellenére sem indította őt pont a szülővárosában, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség a vasárnap véget ért Maty-éri kajak-kenu EB-n. Az okokról Birkás Balázst, a szegedi klubot és a Magyar Kajak-Kenu Szövetséget (MKKSZ) kérdeztük, akik meglepő választ adtak érdeklődésünkre.

„Milyen világban élek, ha két nyeréssel nem tudok indulni egy Európa Bajnokságon, a válogató versenyen két tájékoztató versenyszám nyerés után váratlanul ért, hogy nem indulhatok az Európa-Bajnokságon.” – mondta el Birkás Balázs. Mint azt láthattuk, a Szegeden rendezett kajak-kenu EB-n Birkás Balázs, a Szegedi Vízisport Egyesület versenyzője nem indult K-1 200 méteren annak ellenére, hogy megnyerte a szám második válogatóját is június elején szintén Szegeden. Helyette Kurucz Levente szállt vízre a Maty-éren. Ez nem csak számunkra, hanem a szegedi szurkolók számára is nem várt meglepetés volt. Azért is, mert Birkás Balázs erre a nagy versenyre tette fel az idei évét, mivel nem lesz ott az Olimpián, hiszen a 2024-es párizsi játékokon sajnos nincs K-1 200 méteres szám. A Szövetség döntése miatt pedig az Európa Bajnokságon való szerepléstől is elesett.

A FELKÉSZÜLÉSI TERVBEN LEÍRTAK NYITVA HAGYNAK NÉHÁNY KÉRDÉST

Mint Birkás Balázs elmondta, mint minden évben, a felkészülési terv alapján határozta meg a reális célokat és tervezte meg a felkészülését. Elmagyarázta, a felkészülési tervben van egy szövegrész, ami nyitva hagy néhány kérdést. Ez így hangzik: “Férfi K-1 200, 500 és 5000 méter: – a nem olimpiai egyes hajó egységekben a szövetségi kapitány 2024. évi eredmények ÉS! a válogató versenyeken olimpiai számban elért eredmények alapján nevez.”

NINCS KONKRETIZÁLVA, MI A PRIORITÁS

Birkás Balázs elmondta, ezzel a meghatározással az a gond, hogy a mondat nem konkretizálja, hogy mi a prioritás. „Ez az én értelmezésem szerint azt jelenti, hogy 500 méter alapján is indíthat versenyzőt 200 méteren a szövetségi kapitány. Ebből a mondatból nem lehet kiolvasni, hogy az olimpiai számok prioritást élveznek-e“ – világított rá a problémás részre a sportoló, mivel ezt az utóbbi indoklást kapta.

BIRKÁS BALÁZS IDEI CÉLJA A KAJAK-KENU EB VOLT

„Mivel a felkészülési terv megfogalmazása nem teljesen egyértelmű – ami jellemzően kiskaput hagy a csapat kijelölésében, ezáltal kiszámíthatatlanná is teszi azt bizonyos esetekben – ezért kezdeményeztem még januárban a szövetségi kapitánnyal egy egyeztetést, hogy kijelöljük számomra a lehetséges utat, hogy tudjam milyen elvárásoknak kell eleget tennem. A célom az volt, hogy versenyezhessek a kajak-kenu EB-n. A kapitány úr segítőkész volt, és jelezte, -írásban is-, hogy lesz 200 méteres versenyszám rendezve az I. válogatón, majd az eredményesebb versenyző a szegedi Világkupán kvalifikálódik az EB-re – árulta el Birkás Balázs. Hozzátette, úgy érzi, teljes mértékben szabálykövető volt, és körültekintően járt el, hogy a lehető legjobban fel tudjon készülni egy világversenyre. „Profi sportolóként ezzel a céllal terveztem meg az egész szezont, és áldoztam rá sok időt és pénzt, szerveztem tavaszi melegvízi edzőtábort – önköltségen, amire a VB válogató felkészüléshez nem lett volna szükség -, hogy megfelelően fel tudjak készülni a korai válogatóra és a világkupára, melyeken sikeresen is szerepeltem.”

A SZEGEDI VÍZISPORT EGYESÜLET SZERINT BALÁZS MEG TUDTA VALÓSÍTANI AZ ÁLTALA MEGFOGALMAZOTT CÉLKITŰZÉSEKET

Hogy Birkás Balázs felkészülése mennyire sikeres volt, azt nem csupán a szegedi két válogatóversenyen megszerzett győzelme igazolja, hanem a Szegedi Vízisport Egyesület szerkesztőségünknek küldött levelében is megfogalmazta: „Birkás Balázs a Szegedi Vízisport Egyesület saját nevelésű versenyzője – valamennyi versenyzőnk mellett az ő jövője különösen fontos számunkra. Balázs felkészülése a körülményekhez képest jól sikerült, és meg tudta valósítani az általa megfogalmazott célkitűzéseket“ – írták.

BALÁZS VISZONT EREDMÉNYEI ELLENÉRE SINCS OTT AZ EB-N

A világ- és Európa-bajnok kajakozó azonban eredményei ellenére sincs ott a szegedi gyorsasági, para kajak-kenu és SUP Európa-bajnokságon. „Nekem semmi problémám nem lett volna azzal, ha az EB-re tényleg az 500 méteres alapján lehet kvalifikálni, nekem azzal van bajom, hogy ez nem lett a megfelelő módon kommunikálva, és ez hátrányosan érintett több versenyzőt is, nem csupán engem. A hasonló szituációk elkerülése közös érdek“ – mondta el Birkás Balázs.

KURUCZ LEVENTÉNEK MÉG EL KELLETT VOLNA INDULNI A MÁSODIK VERSENYEN, HOGY KIDERÜLJÖN Ő E A LEGGYORSABB, AKIT KVALIFIKÁLNAK AZ EB-RE

Mint Birkás Balázs elmondta, Kurucz Levente, ha a felkészülési terv szövegét úgy értelmezzük, hogy HA az olimpiai számok prioritást élveznek, teljesen jogosan indult az EB-n, a felkészülési terv nem mondja ki, hogy őt nem lehet jelölni. Ami miatt az emberek értetlenül állnak a döntés előtt, és nem érzik fairnek, hogy a 200-on eredményesebb, és aktuálisan is jobb formában lévő versenyző helyett miért az 500 méter párosra összepontosító Kurucz indulhatott.

AZ MKKSZ SZERINT A JÚNIUS ELEJI SZEGEDI VERSENY NEM MINŐSÜLT VÁLOGATÓNAK

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség ezzel kapcsolatban érdeklődésünkre közölte, „a június 5-7. közötti szegedi versenyen a férfi K-1 200 méter nem minősült válogatónak, csupán tájékoztatót rendeztek ebben a számban. Hüttner Csaba, felnőtt szövetségi kapitány mindezek fényében a fentiekben leírtak szerint járt el a szóban forgó versenyszám magyar indulójának megnevezésekor“ – írták. A Szövetségnél érdeklődtünk további, Olvasóinktól kapott információkkal kapcsolatban is, ám kérdéseinkre már csak azt a választ kaptuk, hogy „a továbbiakban nem kívánunk erről nyilatkozni és Önöket is arra bíztatjuk, hogy figyeljék a szegedi Európa-bajnokság történéseit, velünk együtt legyenek büszkék arra, hogy a sportágban az olimpia és a paralimpia előtti utolsó nemzetközi versenyt Szegeden rendezik és szurkoljanak a magyar csapat tagjainak“ – írták, amit meg is tettünk természetesen, hiszen minden eredményről örömmel és büszkeséggel be is számoltunk Nektek.

A témával kapcsolatban mint a Szegedi Vízisport Egyesület kiemelte, „az Egyesület azon lesz, hogy Balázs folytassa a felkészülését, és kivívja az indulási jogot a nem olimpiai számok világbajnokságára“.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb