Mindenmás

Mindenki megnyugodhat, nem öntöttek benzint a Holt-Marosba – kiderült, miért “olajos” a víz felszíne

“Benzint/olajat öntöttek Újszegeden a Holt-Marosba??? Ma reggel (06.18.) készítettem a képeket” – írta egy tag kedden a Szeged 365 társalgó csoportunkba. A közzétett fotókon jól látszódik, hogy tényleg olyan, mintha valami szennyező anyag került volna a vízbe. Az ügyben felkerestük a Szegedi Vízműt, aki a Holt-Maros kezelője, hogy érdeklődjünk az okokról.

Kérdésünkre a Szegedi Vízmű kiemelte, hogy hozzájuk ezzel kapcsolatos bejelentés eddig még nem érkezett, “de mint a Holt-Maros üzemeltetője, megkezdtük az eset kivizsgálását, a Holt-Maros több pontján is akkreditált vízmintát vettünk” – írták.

A KÉKALGA A LUDAS

Hozzátették, hogy a fent is leírt jelenséget – a vízfelszín „olajosságát” – kékalga okozza. “Az olajszerű réteg elhalt növényi szerves anyagok, baktériumok és algák keveréke, amit oxigénhiányos állapot is előidézhet. A vízminta kémiai vizsgálati eredménye mutatja majd meg, hogy van-e elegendő mennyiségű oxigén a vízben. Az oxigénhiányos állapot egyik okozója jellemzően az elburjánzott, invazív vízitök, ami évek óta komoly problémát jelent a Holt-Maroson. Ennek eltávolítása hatalmas munka lenne, erre nincsenek forrásaink” – tették hozzá, tehát egy bizonyos szinten természetes jelenségnek lehetünk szemtanúi, nem emberek által okozott szennyezésnek.

Azt is kiemelték mindezek mellett, hogy a friss víz utánpótlás fokozásával kívánnak javítani a kialakult helyzeten, és kiemelt figyelemmel kísérik a Holt-Marost.

A VÍZITÖK, MINT A PROBLÉMÁK FORRÁSA

Már tavaly is foglalkoztunk a Holt-Maros vízitök problémájával. A Szegedi Vízmű akkor azt írta szerkesztőségünknek, hogy komoly problémát okoz a Holt-Maros egyes szakaszain bizonyos növények, pl. vélhetően a lakosok által betelepített, agresszívan terjeszkedő, invazív vízitök túlzott elszaporodása, ami beboríthatja szinte a teljes vízfelszínt, elzárva a fényt. A vízitök levágása csak időszakos eredményt hozna, nagyon nehéz irtani a vastag, kúszó gyöktörzsű, évelő növényt. A végleges megoldáshoz gyökerestől, kotrással kellene kiszedni a vízitököt a mederből.

MÁR FEBRUÁRBAN IS OXIGÉNHIÁNY ALAKULT KI A HOLT-MAROSBAN

Februárban a halak pusztulása miatt írtunk a Holt-Marosról. Mint kiderült, ekkor is oxigénhiányos állapot lépett fel a helyszínen.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb