Közélet

Hitelt vesz fel a magyar kormány azért, hogy fejlessze az egyik Szegeden is áthaladó vasútvonalat

A vasútfejlesztések megvalósítása érdekében az Európai Beruházási Banktól vesz fel 1 milliárd euró hitelt a magyar kormány, olvasható a választások másnapján megjelent Magyar Közlönyben.

Ennek során, több más szakasz mellett, érintett a Kiskunfélegyháza-Szeged vasútvonal is. A kormány ennek érdekében Lázár Jánost építési és közlekedési minisztert hatalmazta fel, hogy a MÁV útján, a nemzetgazdasági miniszter és a pénzügyminiszter bevonásával az Európai Beruházási Bankkal történő beruházási forrásbevonáshoz kapcsolódó egyeztetéseket és szerződéses tárgyalásokat lefolytassa- írja a Hódpress.

A hitelt 30-35 éves futamidővel veszik fel, a kormány türelmi időt kért (3-5 év). A hitelfelvétellel kapcsolatban a Szabad Európának egy informátoruk elmondta, hogy az Unió ad pénzt minden tagállamban vasútfejlesztésre, de ezekhez a forrásokhoz a magyar állam és kormány nem jut hozzá, ezért szorulnak rá hitelre, illetve hogy, ahogy fogalmazott, a kormányközeli vasúti cégek ne kerüljenek nehéz helyzetbe.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb