Mindenmás

Ma szivárványba borul a főváros: hamarosan kezdődik a Pride felvonulás, míg Szegeden 3 éve nem volt erre példa

Idén huszonkilencedik alkalommal indult el a Pride felvonulás Budapesten, amelyet a Szivárvány Misszió Alapítvány szervezett.  Míg Szegeden közel három éve volt utoljára egy Pride-szerű esemény, akkor a 26. Budapest Pride Fesztivál programsorozatának részeként tartottak jelképes esküvőket a Széchenyi téren.

Az eseménysorozat immár hosszú évek óta igyekszik az LMBTQ-közösség tagjainak ünneplésén kívül rámutatni a társadalomban jelenlévő különböző, rendszerszintű problémákra például rasszizmus, lakhatási válság, ökológiai krízis, a demokráciába vetett hit válsága, homofóbia, transzfóbia és szexizmus és az azokra adható válaszokra. A Pride Fesztivál és a felvonulás a Vedd vissza a jövőd! szlogennel hívja fel a figyelmet a közösségekre. 

FRISSÍTVE: A NAGY HŐSÉGBEN ELINDULT A FELVONULÁS, TÖBB UTCA IS LEZÁRVA

Elindult a felvonulás, a résztvevők tapsolva, kiabálva haladnak. A hatóságok a Nagymező utcát is lezárták, hatalmas a rendőri jelenlét a rendezvényen. A hőség miatt vizeket osztogatnak a résztvevőknek, de zászlókat és partikellékeket is lehet vásárolni a felvonulás útvonala mentén.

A HELYIEK SZERINT MINDENKI ÉLJE A SAJÁT ÉLETÉT, DE A ZÁRT AJTÓK MÖGÖTT

Egy idősebb férfi az Indexnek azt mondta, szerinte ahogy az „egy férfiből és egy nőből álló klasszikus párok” nem szerveznek felvonulást, úgy a melegeknek és leszbikusoknak sem kellene. Úgy véli, hogy a magánélet nem tartozik a közösségre, és szerinte mindenki élje az életét, de ez esetben zárt ajtók mögött.

POLITIKUSOK IS RÉSZT VESZNEK A FELVONULÁSON

A szervezők több politikust köztük Karácsony Gergelyt, Vitézy Dávidot is meghívták a szombati felvonulásra, azt vallják, hogy a politikusoknak ki kell állniuk a demokratikus értékekért, beleértve természetesen az LMBTQ-közösségek jogait is. A regnáló főpolgármester idén is ott lesz a Pride felvonuláson, de beszédet nem fog mondani. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt is ott lesz a Pride-on, akik tematikus szivárványos nyakkendős kétfarkú kutyával invitálják követőiket a felvonulásra. Ahogy a DK-s politikusok is részt vesznek, mint a megalakulás óta minden évben és a Párbeszéd- Zöldek több politikusa egyaránt- írja az Index.hu.

3 ÉVE A SZEGEDI SZÉCHENYI TÉREN TARTOTTAK SZIMBOLIKUS HÁZASSÁGKÖTÉSEKET

2021-ben a Széchenyi téren tartott “Szabad a házasság Szegeden” címmel szimbolikus meleg házasságkötéseket az Amnesty International, a Szegedi LMBTQ Közösségért Csoport és a Budapest Pride szervezői csapata. Akkoriban a 26. Budapest Pride Fesztivál programsorozatának részeként megrendezendő program résztvevőinek lehetősége volt – jelképes értelemben véve – az oltár elé járulni és (meleg)házassági esküt tenni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb