Sport

Most már biztos, hogy nem lesz magyar súlyemelő Párizsban, a Legszegedibb Sportoló díjas Nagy Péter sajnos nem lesz ott az olimpián

Nem lesz magyar induló a súlyemelőknél a párizsi olimpián – derült ki a 122 nevet tartalmazó végleges ötkarikás rajtlistáról, amelyet a nemzetközi sportági szövetség (IWF) honlapján tett közzé. Ez azt jelenti, hogy idén Nagy Péter, a Legszegedibb Sportoló nem lehet ott az olimpián.

Mint megtudtuk, a kvalifikációs folyamat zárultával elkészült és a különböző megkötéseket figyelembe vevő lajstromban a tíz – öt női és öt férfi – súlycsoport összesen 120 emelője mellett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) menekültcsapatának két versenyzője szerepel.

23. LETT ÖSSZETETTBEN NAGY PÉTER

A kategóriák mindegyikében alapvetően a tíz legeredményesebb szerzett kvótát, a két érintett magyar közül a békéscsabai Mitykó Veronika a plusz 81 kilósok között – a két, összevont felső kategória teljes rangsorában – végül a 20., az ólomsúlyú férfiaknál (plusz 102 kg) pedig a szegedi Nagy Péter a 23. lett az összetettben elért legjobb versenyeredménye alapján.

1956 UTÁN LESZ ÚJRA OLIMPIA MAGYAR SÚLYEMELŐ NÉLKÜL

Mivel Magyarországnak nem járt szabadkártya, és az egyéb választhatósági szempontok szerint sem esett külön kedvező elbírálás alá, egyikőjük sem indulhat a francia fővárosban. Ez azt is jelenti, hogy – leszámítva az 1984-es, bojkottált Los Angeles-i olimpiát – 1956 után rendeznek újra ötkarikás játékokat magyar súlyemelő nélkül. A legutóbbi három olimpián – a 2012-es londonin, a 2016-os rióin és a 2021-es tokióin – egyedül Nagy Péter képviselte a magyar súlyemelést.

Nagy Péter egyébként nem is olyan rég fogadott örökbe egy rózsafajtát a Füvészkertben, mivel ő lett a 2023-as év Legszegedibb Sportolója. A vele készült interjúnkat itt találod:

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb