Közélet

“A drámatagozatot pont arról a gyökeréről akarják levágni, amely 25 éve életben tartja” – csendes kiállást szerveztek Szentesen, a tagozat jövőbeni működésével kapcsolatos változások ellen

 “Csendes kiállást” szerveztek Szentesen. 2024. június 25-én egykori és jelenlegi diákok, az irodalmi-dráma tagozat egykori pedagógusai, szülők, és barátok álltak ki a tagozat jövőbeni működésével kapcsolatos változások ellen. A Keleti István Alapfokú Művészeti Iskola és Szakgimnáziummal (KIMI) tartó 25 éves kapcsolat zárul le, mert a helyi zeneiskolával folytatná a tagozat működését a HMG.

Veszélybe került az országos hírű szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozata, ugyanis az intézmény igazgatója nemrég egyoldalúan felbontotta a több mint 25 éves együttműködést a budapesti társintézménnyel – írtuk meg több cikkünkben is. Ez sokak nemtetszését váltotta ki, még Alföldi Róbert és Nyáry Krisztián is nyílt levélben tiltakozott a drámatagozat ellehetetlenítése ellen.

A TAGOZATOT PONT ARRÓL A GYÖKERÉRŐL AKARJÁK LEVÁLASZTANI, AMELY 25 ÉVE ÉLETBEN TARTJA

A fentiek tükrében kedden csendes kiállást” szerveztek Szentesen. A Szentesi Mozaik beszámolója szerint az eseményen Keserű Imre egykori HMG-s pedagógus úgy fogalmazott, hogy a drámatagozatot pont arról a gyökeréről akarják levágni, amely 25 éve életben tartja azt. Ezzel a döntéssel nem az fog folytatódni, amit anno Bácskai Mihály megálmodott, a szabadság és elfogadás jegyében. Matos Ibolya felolvasta azt a nyílt levelet, melyet sok egykori diák írt alá, hogy az irodalmi- dráma tagozat úgy működjön tovább, ahogy eddig, majd videóüzenetben mondták el véleményüket volt drámaisok.

FARKAS SÁNDOR SZERINT SZÜLŐI PANASZOK VOLTAK

Az ügyben hétfőn megszólalt Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselője is, aki szerint a tagozat továbbra is minden délelőtt ugyanúgy működik tovább, mint bármelyik másik tagozat a HMG-n belül. Kiemelte, hogy van egy délutáni “hallgatólagosan kötelezően választott” kiegészítő képzés, amit eddig a budapesti Keleti István Alapfokú Művészeti Iskola és Művészeti Szakközépiskola biztosított, és amiért a tanulók tandíjat fizetnek. Erre az alapfokú művészeti oktatási képzésre a gimnáziumnak semmilyen ráhatása nem volt, ők csak egyetlen termet béreltek a gimnáziumban, az órákat ugyanúgy a gimnázium tanárai tartották. A politikus szerint a délutáni képzés körül állandó szülői panaszok voltak, mivel nem a megfelelő színvonalon, az órarend szerinti óraszámban, nem az előírt csoportlétszámban történt a képzés. Például a kötelező csoportbontás nélkül, a maximális 20 fő helyett rendszeresen 30 főnek tartották a képzést. 

Fotók: Szentesi Mozaik

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb