Közélet

A bíróság dönti majd el, hogy maradhatnak-e otthonukban a Gesztenyeliget Lakócentrum nyugdíjasai, jogcím nélküli lakáshasználóvá minősítette őket az üzemeltető

Még márciusban írtunk arról, hogy továbbra is áll a bál a Gesztenyeliget Lakócentrumban, hiszen kilakoltatják az újszegedi lázadó nyugdíjasokat, több bérlőnek is felmondtak már. Most azonban kiderült, hogy bíróság dönt majd arról, maradhatnak-e otthonukban a szegedi nyugdíjasok.

Jogcím nélküli lakáshasználóvá minősítette a szegedi Gesztenyeliget üzemeltetője azokat az ott lakó nyugdíjasokat, akik nem fizetik a visszamenőleg megemelt díjat. Az üzemeltető azt ígéri, a bírósági döntésig nem lakoltat ki senkit – értesül a Magyar Narancs

VAN, AKINEK MILLIÓS TÉTELT KELLENE FIZETNI

A lap emlékeztet, hogy az újszegedi Gesztenyeliget eredetileg azért épült, hogy idős embereket fogadjon, akik egy lakás árát befizetve holtig tartó bérleti jogot vettek egy-egy apartmanra. Az alapító céget azonban felszámolták, a házat pedig a felszámoló ezekkel a bérleti jogokkal együtt eladta. A jelenlegi tulajdonos a BBM Consulting Kft., a ház működtetője a Pax et Vita Kft.. Ez utóbbi cég arra jutott, hogy a lakók és a felszámoló által korábban kötött megállapodást tekintve a lakók kevesebbet fizettek, mint amennyit kellett volna. A kft. most díjat emelt, és visszamenőleg is kéri az elmaradt összeget a saját számításai alapján. Ez több százezres, akad, akinél milliós tétel.

JOGCÍM NÉLKÜLI LAKÁSHASZNÁLÓK LETTEK

Sokan ezt nem fogadták, ügyvédet is fogadtak, és benyújtották keresetüket a bírósághoz. Az üzemeltető Pax et Vita Kft. azonban idén februárban figyelmeztette az emelt díjat nem fizető nyugdíjasokat, hogy ha nem rendezik a tartozásukat, „bérleti jogviszony megszüntetésére irányuló eljárást” kezdeményez velük szemben. A lap szerint ez el is kezdődött. Botos József ügyvéd a narancs.hu-nak arról számolt be, hogy az érintettek nyolcvan százalékát már jogcím nélküli lakáshasználóknak minősítette a Pax et Vita. „Ez úgy fest, mintha semmilyen jogcímük nem lenne ott lakni” – mondta a narancs.hu-nak Botos József.

EGY EMBER ÖNGYILKOS LETT

“Tudomásom van arról is, hogy egy nénit a hozzátartozói elvittek egy szociális otthonba, miután a családot úgy tájékoztatták, hogy az eddigi szerződés érvénytelen. Ha a néni annak idején ugyanúgy került be a házba, mint mások, tehát holtig tartó bérleti jogot vett például 8 millió forintért, s azóta fizette az alaphasználati díjat és a rezsiköltséget, akkor a kirakása jogellenes volt. Kérdés, ezt tudják-e a hozzátartozói. Egy hatvanhárom éves egykori tűzoltó – a huszadrendű felperes – pedig eltűnt a házból, és három hét múlva bukkantak rá, öngyilkos lett. Eredetileg ő is tagja volt a pertársaságnak, és úgy tudom, a nyomozók az apartmanjában megtalálták azt a levelet, amelyben a kft. közli vele, hogy jogcím nélküli lakáshasználónak minősíti” – emelte ki a lapnak Botos József.

PER LESZ

A lap a Pax et Vita Kft. ügyvezetőjétől, Bartha Lászlótól megtudta, hogy nem tervezi, hogy kilakoltatja azokat az embereket, akik megkapták az értesítést, amely szerint jogcím nélküli lakáshasználók. „A jog majd megmondja, mi fog velük történni. Tudom, hogy keresetet adtak be a bíróságra. Per következik, és amíg bírósági döntés nincs, addig mi ilyet nem csinálunk. Csak azt tesszük, ami jogszerű” – mondta Bartha László. A kérdésre, hogy a ház lakóinak hány százaléka vette tudomásul a díjemelést és fizeti ki a megemelt összeget, az ügyvezető azt mondta, szerinte a háromnegyede kifizeti: „Sok emberrel azok közül, akiket az ügyvéd úr fel szokott sorolni, már megegyeztem, az ő szerződésük továbbra is él”.

BARTHA LÁSZLÓ IS REAGÁLT

A lap az öngyilkossá vált nyugdíjas tűzoltóra is rákérdezett, majd ekkor Bartha László figyelmeztetett, hogy innentől a beszélgetést veszi: „csak olyat szeretnék látni leírva, amit én mondok” – mondta, majd arra kérte a lapot, hogy mondjanak nevet, mert ő csak így tud reagálni, történetekkel, legendákkal nem foglalkozik, csak tényekkel. Aztán elvileg elmondta, hogy volt a házban egy bérlő, aki elment, és amikor megtalálták, kiderült, hogy sajnos önkezével vetett véget az életének. Tudomása szerint pszichiátriai problémája is volt az elhunytnak. Bartha azt mondta, fogalma sincs, hogy azok között volt-e, akikkel a Pax et Vita közölte, jogcím nélküli lakáshasználó. A narancs.hu ezután megkérdezte a lakók ügyvédjét erről, és szerinte az ügyvezető pontosan tudja, hogy küldött ilyen levelet az egykori tűzoltónak. Botos József azt is elmondta, valóban, a pertársaságban és azon kívül is van olyan lakó, akinek a családja megegyezett a kft-vel, de úgy véli, ezt a kilakoltatástól való félelmükben tették.

Ha úgy érzed, lelki segítségre szorulsz, vagy van olyan ismerősöd, aki veszélyben van, azonnal kérj segítséget! Hidd el, mindig van megoldás, mindig van, aki meghallgat:

Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége
116-123
Kék Vonal gyermekkrízis alapítvány
116-111
Csak vezetékes vonalról hívható:
DélUtán középkorú és idős emberek lelkisegély szolgálata
+36-80-200 866
Akik interneten segítenek:
www.sos505.hu és www.chat.kek-vonal.hu
E-mail címek, ahová írásban fordulhatsz:
[email protected]

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb