Közélet

Áll a bál a Gesztenyeliget Lakócentrumban – kilakoltatják az újszegedi lázadó nyugdíjasokat, több bérlőnek is felmondtak

A Gesztenyeliget üzemeltetője rájött, hogy elődei rosszul számolták a díjat, emelt, és az elmaradást is kéri visszamenőleg. Mint kiderült, április 18-i hatállyal már fel is mondta nyolc nyugdíjas bérleti szerződését az újszegedi Gesztenyeliget apartmanház működtetője. 

Bartha László, a Pax et Vita Kft. ügyvezetője az érintettek egyikének, Szebenyi Gábornak küldött levélben emlékeztet arra, hogy a lakónak 51 ezer 728 forint az alapdíjtartozása, ezt január végéig kellett volna befizetnie. Mivel nem tette meg, március 4-én Bartha felmondta a 2017 decemberében kötött bérleti szerződést.

FELSZÓLÍTÁS JÖTT

„Felszólítom Önt, hogy a bérelt apartmant a felmondási idő utolsó napjára ürítse ki, és azt a szerződéskötéskori állapotban bocsássa a rendelkezésünkre. Továbbá kérem, hogy minden hátralékos alapdíj tartozását társaságunk felé fizessen meg!” – olvasható a levélben. A Magyar Narancs azt írta, hogy erre lehetett is számítani.

MEGGYŰLT A BAJA AZ ÚJ TULAJDONOSSAL AZ OTT ÉLŐ NYUGDÍJASOKNAK

A lap emlékeztetett, hogy a ház bérlőinek többsége annak idején egy-egy lakás árát fizette be, és holtig tartó bérleti jogot kapott érte egy-egy apartmanra. A ház vállalta, hogy gondoskodik róla, a szerződések rögzíti az igénybe vehető szolgáltatásokat és a fizetendő díjat. A Gesztenyeligetet alapító céget azonban felszámolták, büntetőeljárás is zajlik még az ügyben. A felszámoló a házat értékesítette.

A Magyar Narancs szerint bár a közüzemi díjak elszámolása fölött az alapítóval is voltak vitáik az ott lakó nyugdíjasoknak, igazán az új tulajdonossal gyűlt meg a bajuk. Kiderült például, hogy az apartmanjaik mérete és fogyasztásuk alapján elvileg jogosultak lennének a rezsicsökkentett díjakat fizetni, erre technikai okokból még sincs lehetőségük. Közös képviselőjük, Szebenyi Gábor emiatt hosszan és eredménytelenül hadakozott a ház működtetőjével.

Új helyzetet teremtett a múlt év végén, amikor a Pax et Vita Kft. ráébredt, hogy egy korábbi, még a felszámolóval kötött megállapodás értelmében a lakók a kelleténél kevesebbet fizettek a szolgáltatásokért. Emiatt díjat emelt, és az általa számolt elmaradást visszamenőleg is követeli. Ez van, akinél milliós tétel.

NYOLCAN KAPTAK SZERZŐDÉST FELMONDÓ LEVELET

A nyugdíjas bérlők, akik vitatják a Pax et Vita számolási módját, összefogtak, ügyvédet fogadtak. Elhatározták, visszaküldik az emelt összegről szóló számlát a kft.-nek, azzal, hogy csak a legutóbbi alapdíj 17,6 százalékkal emelt mértékét fogják kifizetni. Amit azon felül követel a kft., visszamenőleg is, arról ítéljen a bíróság. Botos József ügyvéd a Narancs.hu-nak most arról számolt be, hogy

nyolcan kaptak szerződést felmondó levelet Bartha László ügyvezetőtől, de ezt nem tartják korrekt lépésnek.

A lakók ügyvédje emlékeztet, bárkit kirakni a lakásából az utcára csakis bírósági eljárás nyomán lehet. Arra várnak, hogy ez az ügy induljon el a maga jogi útján, mert akkor a bíróság megítéli, ki számol jól – meggyőződésük szerint ők.

LEHET, HOGY MÉG TÖBB EMBERNEK KELL MENNI

„Nem értem, hogy egy jogi ügylettel kapcsolatban miért kell nekem még bárkivel beszélnem” – mondta a lapnak Bartha László ügyvezető. „Adott a szerződés, ők nem fizették ki a pénzt, amit egyébként ki kellene fizetniük, és megkapták nyolcan a felmondásukat. Nyolc bérlőnek van a szerződésében harminc napos felmondási idő. Akad, akinél hatvan, másnál kilencven nap szerepel. Ha ők nem fizetik be a hátralékot, ők is meg fogják kapni a felmondást. Az, hogy úgy gondolják, hogy nem ennyit kell fizetniük, pont olyan, mint amikor valaki a földgázszolgáltatótól megkapja a számláját, és úgy gondolja, csak a felét fizeti ki. Ilyen esetben lezárják nála a gázt. Az összes szolgáltató el fogja venni tőlük a szolgáltatást, csak az a kérdés, mi lesz azzal a másik harminccal, aki meg rendesen fizeti” – emelte ki.

A kérdésre, mit lép a kft., ha a bérlők nem költöznek ki az apartmanjaikból, Bartha László azt mondta, mennek tovább, a tulajdonos jogásza gondoskodik a következő lépésről, ő ebben már nem vesz részt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb