Szegedi ArcokVideo365

Mondj búcsút az anyajegyeknek, szemölcsöknek és aknénak: így óvhatjuk meg bőrünk egészségét, exkluzív interjú a Korda Klinika bőrgyógyászával, Dr. Glasenhardt Katalinnal

A különböző bőrproblémák igen zavaróak tudnak lenni, pláne akkor, ha nem is lehet őket elkendőzni. Gondoljunk csak az anyajegyekre, a szemölcsökre, vagy éppen az ekcémás, illetve aknés bőrre. Nem utolsó sorban pedig ezek a tünetek nem csupán esztétikai szempontból okozhatnak bosszúságot, hanem akár komolyabb betegségekre is utalhatnak. Ezért fontos, hogy problémáinkkal felkeressünk egy bőrgyógyász szakembert. A szegedi Korda Klinika csapatát április óta erősíti Dr. Glasenhardt Katalin, bőrgyógyász szakorvos, akihez igen szerteágazó bőrpanaszokkal fordulhatunk. A doktornőt kérdeztük arról, pontosan milyen tünetek esetén kereshetjük fel, s arról is szót ejtünk, hogyan őrizhetjük meg bőrünk egészségét a nyári, erős napsütésben.

EZEKKEL A PANASZOKKAL KERESHETJÜK A DOKTORNŐT

Dr. Glasenhardt Katalin elmondta, elsősorban azért választotta a bőrgyógyászatot szakterületének, mert egy igen szerteágazó részét képezi az orvoslásnak, a klasszikus bőrgyógyászati kórképek mellett, immunológiai eredetű kórképekkel, számos fertőző betegséggel, vagy kozmetológiai problémával is találkozik munkája során. A doktornő célja nem csupán a tüneti kezelés, nagy hangsúlyt fektet a háttérben megbúvó okok felderítésére és a teljes szervezet társbetegségeinek feltérképezésére.

Így a doktornőhöz fordulhatunk:

  • a teljes test bőrgyógyászati vizsgálata céljából (anyajegyszűrés), ami magába foglalja egyéb bőrdaganatok szűrését.
  • A fiatalabb korosztályokban gyakran felkeresik őt pattanásos bőrproblémákkal,
  • emellett jóindulatú bőrnövedékek eltávolításával,
  • vagy fertőző betegségek esetén például a vírusos szemölcsök kezelésével.

ÉVENTE ÉRDEMES ANYAJEGYSZŰRÉSRE ELMENNÜNK

Az egyik leggyakoribb ok, amivel a doktornőt felkeresik páciensei, az az anyajegyszűrés, hiszen nincs olyan ember, aki ne rendelkezne anyajegyekkel. Ezek általában ártalmatlan bőrképletek, ám bizonyos esetekben – hirtelen megnagyobbodás, szín – illetve formaváltozás esetén – akár bőrdaganatra is utalhatnak. Ezért, mint Dr. Glasenhardt Katalintól megtudtuk, nagyon fontos az éves anyajegyszűrés.

A HAJHULLÁS OKAIT IS SEGÍT FELDERÍTENI

A másik, sokakat érintő probléma, a hajhullás. „Ez általában egy hosszabb ideje fennálló probléma, amelynek szerteágazó okai lehetnek. Ezért a vizsgálatot egy hosszabb anamnézisfelvétel előzi meg, illetve alaposan átbeszéljük a páciens kórelőzményeit. Ezt követően egy úgynevezett dermatoszkópos vizsgálat következik, amely során a hajas fejbőrt vizsgálom át részletesen. Ezzel az eszközzel vizsgálom meg a hajas fejbőr és a hajhagymák környékét, illetve magukat a hajszálakat is“ – tudtuk meg a doktornőtől.

A NYÁRI KÁNIKULÁBAN ÍGY VÉDHETJÜK BŐRÜNKET

Mivel itt a nyár, s közelednek a forró, kánikulai napok, amikor a napsugarak szinte égethetik bőrünket, arra is rákérdeztünk a doktornőnél, hogyan tudjuk bőrünket megóvni a káros UV-sugárzástól. „A legfontosabb az, hogy védjük magunkat amennyire lehet az erős napsugaraktól. Ez azt jelenti, hogy 10-16 óra között lehetőleg ne tartózkodjunk a tűző napon. Ha elkerülhetetlen, hogy kimenjünk ebben a csúcsidőben, akkor fontos, hogy napszemüveget, egy széles karimájú kalapot, vagy valamilyen fejfedőt viseljünk és emellett 50 faktoros fényvédő krémet vigyünk fel azokra a területekre, amelyeket nem fed ruha.

A fényvédelem rendkívül fontos, mert a bőrdaganatok gyakoribbá válásának legfőbb oka az UV-sugárzás. A káros sugarak az ózonréteg elvékonyodása miatt nagyobb arányban érik el a földet, mint korábban. A bőrünk pedig nem felejt, tehát az élet során elszenvedett napfénykárosodás összeadódik.

Megfelelő fényvédelemmel csökkenthetjük a hámeredetű daganatok kialakulásának kockázatát, illetve a bőr öregedésének folyamatát is tudjuk ezzel lassítani“ – árulta el Dr. Glasenhardt Katalin.

Videónkban még több infót megtudhatsz a különböző bőrproblémákról és kezelésükről, nézd meg beszélgetésünket Dr. Glasenhardt Katalinnal.

Ha pedig segítségre lenne szükséged, keresd bizalommal Dr. Glasenhardt Katalint a Korda Klinikán:

KORDA KLINIKA

Szeged, Korda u. 18, 6725

Telefonszám:

+ 36 30 099 3379

+36 62 444-493

Nyitva: 8-tól 8-ig, hétfőtől péntekig!

Operatőr: Magyar Andor, Galyas Richárd

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb